
kanald.ro
Exclusiv
Sezonul gripei și al virozelor respiratorii este în toi așa că mulți dintre români au început deja să se confrunte cu primele simptome.
Odată cu aceste probleme, reapare și mitul potrivit căruia fructele de sezon ne ajută să ne întărim imunitatea așa că nutriționistul Corina Aricescu a explicat, în exclusivitate, ce este adevărat și ce este fals în acest mit moștenit din generație în generație.
Fructele și legumele de sezon sunt o sursă bogată în vitamine, însă asta nu înseamnă că ele vor întări în mod miraculos sistemul imunitar. Mai mult decât atât, medicul nutriționist atrage atenția asupra faptului că trebuie să existe un echilibru și mai ales să fim atenți atunci când vine vorba de zona de proveniență a acestora, tocmai pentru că multe dintre proprietăți pot fi diminuate pănâ când produsele ajung în România
Legumele specifice sezonului de toamnă
Medicul nutriționist Corina Aricescu a discutat cu jurnaliștii WOWbiz.ro și ne-a explicat, în exclusivitate, dacă faptul că fructele și legumele pot crește imunitatea și dacă pot fi un inamic în lupta cu virozele de sezon.
Aceasta a explicat faptul că imunitatea organismului se crește în timp, nu odată ce vine sezonul rece, iar digestia joacă un rol extrem de important în menținerea echilibrului la nivelul organismului.
"Partea de imunitate se construiește, nu o construim acum cu niște fructe și legume mâncate în sezonul rece. Imunitatea se pregătește cu multe luni înainte pentru că discuția imunității începe de la calitatea microbiotei intestinale. Adică este un mit că fructele și legumele contribuie. Da, ele vin, susțin ce are corpul în momentul respectiv prin încărcătura de vitamina C, dar din punct de vedere nutritiv este o altă discuție.
Fructele și legumele nu mai corespund ca altădată. Trebuie să ținem cont de momentul în care au fost culese și așa mai departe. Este un mit că ele ar susține partea de imunitate.
Mandarinele, unele dintre cele mai consumate fructe în sezonul rece
Totodată, doctorul Corina Aricescu ne spune că trebuie să fim cât se poate de atenți la locul din care provin fructele și legumele, tocmai pentru că acestea sunt alimente perisabile.
"Ce este necesar să înțelegem la partea de fructe și legume și recomandarea internațională este: da, gândim global, dar mâncăm local pentru a-și păstra valoarea nutritivă.
Noi când discutăm despre fructe și legume vreau să privim lucrurile și din punct de vedere al trasabilității, de momentul în care el a fost cules, dacă a ajuns la maturitate de coacere ca să își păstreze valoarea nutritivă maximă și mai ales cât de perisabile pot fi aceste fructe și legume, pentru că unele dintre ele vin din Chile, din Asia. Cât de mult își păstrează valoarea nutritivă până ajung la noi?
Atunci este important să înțeleg că o portocală nu poate să compenseze doza zilnică de vitamina C. Pot mânca un coș de portocale ca să ajung la necesarul zilnic de vitamina C, dar atunci intru în conflictul caloriilor.
Bine este să ținem un echilibru între fructe și legume, cinci porții de fructe și legume cât mai variat colorate în fiecare zi", a mai precizat medicul nutriționist.
Dr. Nutrișionist Corina Aricescu
Mai mult decât atât, aceasta atrage atenția asupra faptului că organismul are nevoie de fibre și de o dietă echilibrată, tocmai pentru a putea menține microbiota intestinală sănătoasă.
"Nu trebuie să uităm că avem nevoie, pentru microbiota intestinală și pentru sistemul imun de minim 25 de grame de fibră vegetală pe zi.
Ghidul de cardiologie spune chiar că avem nevoie undeva la 20 de grame la 1000 de calorii pe care o ardem și atunci este important să consumăm și fructe și legume, dar în același timp poate este necesar, în sezonul rece, să suplimentez, dacă știu că am o imunitate scăzută cu alte vitamine și minerale care susțin sistemul imunitar", a mai precizat ea.
Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!