Moșii de vară se mai numesc și Moșii de Rusalii sau Sâmbăta Morților, fiindcă se face pomenirea tuturor celor adormiți.
Moșii de vară este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, dedicată pomenirii celor trecuți la cele veșnice. Se mai numește și Sâmbăta Morților și are loc în sâmbăta dinaintea Rusaliilor.
Pe ce dată sunt Moșii de vară în 2025
Una din cele mai frumoase sărbători ale lunii iunie este Sâmbăta Morților sau Moșii de vară, atunci când se face pomenirea tuturor celor dragi care au plecat dintre noi.
În Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de vară se merge la biserică sau la mormânt cu colivă, vin, prescură, vase și pachete cu bucate, care sunt binecuvântate de preot, iar mai apoi împărțite celor sărmani.
Se obișnuiește ca în Sâmbăta Morților, fiindcă pică înainte de Rusalii, să se împartă vase de lut, în care gospodinele pun orez cu lapte, linguri de lemn și căni umplute cu cireșe și alte fructe de sezon.
Pe 7 iunie 2025, credincioşii pot da de pomană orice doresc, fiindcă încă nu s-a intrat în Postul Sfinților Petru și Pavel şi se pot împărți şi preparate din carne.
De asemenea, credincioșii pot face pacheţele cu produse semipreparate, pate de ficat, icre, brânză topită, un fruct, o roşie sau un castravete, o eugenie sau o napolitană, o sticlă cu băutură răcoritoare sau orice altceva, pe care să le împartă la sărbătoarea Moșilor de vară 2025.
o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți,
zahăr pudră,
1 linguriță rasă cu sare
puțină cacao, bomboane, pentru ornat coliva.
Mod de preparare:
Eliminăm de toate corpurile străine din grâu, apoi îl spălam în mai multe ape (de regula șapte).
Punem grâul într-o oală mai mare, peste care turnăm apă, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palma și se fierbe cel puțin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă.
Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldură cât mai mult.
După 4-5 ore, adaugăm zaharul și fierbem din nou, până se leagă. Acum trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.
După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider până când dorim să finisăm coliva.
În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.
Compoziția o așezăm pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.
Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presam puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca și pe pesmet.
Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferința și inspirația noastră.
Curățăm bine marginile platoului de pesmetul și de zahărul căzut la cernut.
Coliva este bine s-o pregătim în ajunul zilei când vrem s-o folosim. Lumânarea pe care o înfigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.