
In articol:
- Dezvăluirile impresionante ale unei românce din Hatay
- Cutremurul din Turcia a provocat un dezastru
- 21 de cetățeni români, repatriați din Turcia după cutremur
- România a trimis noi ajutoare în Turcia
Situația din Hatay este extrem de grea. Numeroși oameni au rămas fără case după cutremurul de luni, unele dintre locuințe fiind dărâmate cu totul.
Seismul de 7.8 grade pe Scara Richter a produs pagube uriașe din punct de vedere material și a răpit viețile a mii de persoane. În Turcia și Siria sunt peste 22.000 de răniți și bilanțul deceselor crește de la o zi la alta.
Dezvăluirile impresionante ale unei românce din Hatay
Locuitorii din Hatay au văzut iadul cu ochii. Geanina, o româncă stabilită în oraș de mai mulți ani ne-a mărturisit că nici nu există cuvinte pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat.
Zeci de clădiri au fost distruse, fabrici și spitale au fost avariate de seismul care a îngrozit întreaga planetă. În Hatay sunt puține clădiri care au mai rămas în picioare, iar imaginile groazei arată blocuri întregi care s-au prăbușit la pământ în doar câteva secunde.
"Nu există cuvinte prin care să descriem ce s-a întâmplat aici. Noi am reușit să scăpăm cu viață după cutremur, dar totul este distrus aici în Hatay", ne-a spus românca din Hatay, a cărei familie a scăpat cu viață.
Cutremurul din Turcia a provocat un dezastru
Orașul Hatay a fost distrus aproape în totalitate de cutremurele care s-au resimțit luni în Turcia. Pista aeroportului din Hatay a fost crăpată de cutremurul devastator, iar clădirile s-au prăbușit la pământ. Imobilele au căzut unul peste altul și astfel cartiere întregi au fost distruse.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Oamenii sunt în continuare scoși de sub dărâmături în Hatay, acolo unde o fetiță de 4 ani a fost salvată la 33 de ore de la momentul producerii seismului.
"Este un adevărat dezastru. Blocurile sunt ruinate, fabricile și spitalele... Mulți oameni speră ca cei dragi ajunși la spital sau captivi să supraviețuiască", a mai mărturisit ea.
Orașele din Turcia au fost devastate de cutremur
21 de cetățeni români, repatriați din Turcia după cutremur
Autoritățile din România au făcut eforturi pentru a repatria 21 de cetățeni români din Turcia. Până miercuri, 8 februarie, în țară au revenit 21 de persoane. Totodată, alți 17 cetățeni români au solicitat să fie repatriați în România, însă pentru 10 dintre ei misiune ar urma să fie mai dificilă, dat fiind faptul că se află în zone îndepărtate de aeroporturi.
În Siria nu există informații despre cetățeni români care să fi solicitat sprijin consular în urma cutremurului din ziua de 6 februarie.
" Ambasada României la Ankara sa află în contact cu toți cetățenii români care au semnalat prezența în Turcia, mai ales în zonele afectate de cutremur. Au fost făcute demersuri pentru cei care au dorit să fie repatriați în România. Până în prezent, 21 de cetățeni români au fost repatriați cu sprijinul MApN. Astăzi, alți 5 români s-au repatriat printr-un zbor de linie", a transmis Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, înainte de ședința de Guvern de miercuri.
Citeste si: Se spală rufe pe 4 iunie, în prima zi de Rusalii? Preoții au răspuns la această întrebare!- stirilekanald.ro
Orașele din Turcia au fost devastate de cutremur
România a trimis noi ajutoare în Turcia
România a trimis luni primele ajutoare în Turcia, fiind formate din echipaje de salvatori și câini special antrenați pentru astfel de situații. Măsura a fost luată după ce Turcia a solicitat ajutorul prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă. Miercuri, o nouă echipă a plecat din București cu destinația Turcia.
"O nouă echipă RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, alături de 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU au decolat de pe aeroportul Baza 90 din București cu destinația Turcia.
Această echipă se alătură colegilor care se află de două zile în zonele puternic afectate de cutremurele care s-au produs în Republica Turcia, urmând să desfășoare acțiuni specifice de căutare-salvare.
Transportul personalului și a echipamentelor în Turcia se realizează cu o aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum și cu trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române, Ministerul Apărării Naționale", au transmis reprezentanții IGSU.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!