
In articol:
- Cristian Mărgărit, nutriționist: „Acest lucru mă duce cu gândul la o nouă abordare, de tip educație nutrițională de la cea mai fragedă vârstă.”
- Cristian Mărgărit: „Trebuie luate măsuri de la cea mai fragedă vârstă, nu să așteptăm să se manifeste obezitatea la un copil.”
Coaliția Națională pentru Combaterea Obezității a fost lansată în Comisia pentru Sănătate din Senatul României și își propune să îi facă pe români mai conștienți de riscurile de sănătate pe care le
are creșterea necontrolată în greutate și, de asemenea, își propune să promoveze politici publici care să stopeze, în timp, fenomenul obezității.Cristian Mărgărit, nutriționist: „Acest lucru mă duce cu gândul la o nouă abordare, de tip educație nutrițională de la cea mai fragedă vârstă.”
Înființarea noului organism vine pe fondul celui mai recent raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care avertizează în privința unei „epidemii” de obezitate în Europa, o „epidemie” responsabilă pentru 1,2 milioane morți pe an. În România, 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani sunt obezi, iar 34,6% din români sunt supraponderali. În mod normal, țara noastră și celelalte țări partenere OMS și-au asumat să stopeze creșterea nivelului de obezitate până în 2025, însă, în condițiile actuale, acest lucru pare imposibil.
Citeste si: „Am pierdut două sarcini”. Mirela Vaida, dezvăluiri cutremurătoare din viața personală- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Din punctul meu de vedere, acestea sunt lucruri care trebuie făcute de către noi, de către oameni, de către societatea civilă. Nu m-am baza pe stat, pe comisii, pe „comiții și comitete”, cum spunea Caragiale. Sigur, pot ajuta. Pot creea cadrul legislativ, pot creea anumite facilități, ceea ce este foarte bine.
Citeste si: 1 din 4 oameni din Europa este obez. Cum putem lupta împotriva epidemiei de obezitate din Europa?| EXCLUSIV
Cristian Mărgărit: „Trebuie luate măsuri de la cea mai fragedă vârstă, nu să așteptăm să se manifeste obezitatea la un copil.”
Lipsa politicilor de prevenție în sistemul sanitar românesc, atunci când vine vorba de obezitate, cât și lipsa educației nutriționale din școli sunt factori care cântăresc mult în situația din prezent. Mâncărurile procesate devin tot mai ispititoare, iar combinațiile „devastatoare” dintre zahăr, grăsimi saturate și sare, regăsite în multe dintre acestea, fac lupta împotriva obezității una greu de câștigat. Interzicerea anumitor alimente sau suprataxarea lor ar părea că rezolva problema pe termen scurt, însă, potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit, strategia trebuie adaptată vremurilor în care trăim.
„O lege sau o regulă va lăsa mereu loc și nevoia respectivă va fi acoperită altfel. S-a propus taxarea suplimentară a alimentelor nesănătoase. Este o mare discuție...ce încadrăm la alimente nesănătoase? Eu, de exemplu, am propus lista mea de 3: zahăr, făină și ulei. În același timp, acestea sunt considerate alimentele de bază, sunt date ca ajutoare, după ele sunt calculați anumiți indici. Iată că, dintr-un anumit punct de vedere, există un consum în exces al acestor alimente nesănătoase, calorii goale, în alte părți ale societății acestea sunt alimente de bază, pentru că sunt cele mai ierftine, și oamenii nu au efectiv ce să mănânce altceva. Noi nu mai suntem oamenii de acum 50 de ani, 100 de ani...suntem diferiți. Studiile epigenetice arată că au apărut modificări în populație care ne predispun la obezitate, deci nu este doar o problemă de alegere. Trebuie luate măsuri de la cea mai fragedă vârstă, nu să așteptăm să se manifeste obezitatea la un copil”, le-a mai spus Cristian Mărgărit jurnaliștilor WOWbiz.