O tradiție absurdă a poluat excesiv Capitala! Reacția Gărzii de Mediu: ”S-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă”

Nivelul poluării a fost foarte ridicat luni dimineață în București, motivul oficial fiind legat de tradițiile legate de ”Lăsatul Secului”, Garda de Mediu precizând că în județul Ilfov localnicii au incendiat cauciucuri, duminică seară, pentru a sărbători intrarea în postul Paștelui.

Garda de Mediu
Autor: Calin Perian

In articol:

Niveluri foarte ridicate s-au înregistrat în toate zonele bucureștiului, mai ales la periferie. "Aerul este foarte poluat aici! Evită plimbările și exercițiile fizice în aer liber! Cele mai afectate persoane sunt copiii, persoanele în vârstă și cele care suferă de afecțiuni respiratorii!”, recomandă platforma aerlive.ro.

Citeste si: Garda de Mediu amendează bătrânele, dar nu vede incendiile de la groapa de gunoi și nici din spatele caselor! Cum își bat joc autoritățile de locuitorii din București și din Sudul Capitalei Avem dovada video

Garda Națională de Mediu a postat pe Facebook imagini din județul Ilfov, unde autoritățile au intervenit duminică seară după ce oamenii au aprins cauciucuri înainte de începerea postului Paștelui. "S-a risipit și ceața neagră și petrecăreții, cu sutele, au întrat în case. Din păcate, mirosul puternic înca persistă, cu toate ca focurile au fost stinse”, au scris reprezentanții Gărzii de Mediu.

Garda de Mediu
Garda de Mediu a constatat ca Bucurestiul este poluat excesiv

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Citeste si: Dezastru ecologic lângă București! Autoritățile sunt neputincioase! Video

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat luni dimineață, la Digi24, că cele mai frecvente focare de poluare au fost în localitățile Vidra, Măgurele și în special în Sintești." Ne raportăm la valorile maxime admise pentru o zi de PM10 și PM2,5, particule aflate în suspensie în aer.

Valorile au fost foarte mari aseară, s-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă. Noi am lăsat zona liberă când ne-am retras și nu mai existau focare importante”, explică Octavian Berceanu. Potrivit acestuia, au fost incendii în care au ars și câte 20 de anvelope de autoturisme.

Garda de Mediu
Garda de Mediu a intervenit, dar tardiv

Citeste si: Gest inediat al unui tânăr. A reciclat sute de cauciucuri vechi și le-a transformat în culcușuri pentru cățeii fără stăpân

"Am intervenit cu echipajele Gărzii de mediu, Jandarmerie, Poliție. A fost o muncă destul de grea să identificăm câteva zeci de focare. Pompierii ne-au ajutat foarte mult să stingem, iar unde a fost mai greu am rugat și populația să stingă aceste focare. Urmează să fie date amenzi, au fost verificate persoane de la fața locului.(...) În dimineața asta recomand bucureștenilor să nu aerisească apartamentele, o pot face către prânz”, a declarat șeful Gărzii de Mediu.

 

Tradiția focului purificator la Lăsatul Secului

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului). În unele sate din Covasna, explică calendarulortodox.ro,  de Lăsatul Secului se practică un obicei vechi, cel al focurilor purificatoare. Pe inserat, pe dealuri se aprind focuri. Conform tradiției, în acest fel atmosfera se purifică în comunitatea respectivă, ajutând totodată și la alungarea spiritelor rele. Mai mult, se credea că prin săvârșirea acestui ritual se asigura și perpetuarea renașterii la viață.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Lăsata secului de brânză 2021. Tradiții și obiceiuri

Calendar Creștin Ortodox 14 martie 2021. Lăsatul secului pentru Postul Paştelui

Un tată și-a decapitat fiica, după ce a văzut-o alături de un bărbat! "Nu a plâns deloc..."

Cătălin Moroșanu și-a pus sănătatea în pericol la „Survivor”

Breaking news! Dezvăluirea momentului pentru milioane de români. S-a aflat adevărul despre cazurile de COVID

BOMBA! S-a aflat cine este IUBITA secreta a lui Smiley! Gina Pistol, in stare de soc. E SCANDAL imens

BOMBĂ URIAȘĂ! Cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19 NU AU VOIE să DONEZE sânge

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies