Pacienții infectați cu coronavirus din Botoșani așteaptă la rând să respire. Medic: „Am improvizat. Trei bolnavi pe două surse de oxigen”

Situație dramatică în Botoșani, unde bolnavii infectați cu Covid-19 în stare gravă primesc oxigen cu rândul.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre


In articol:

Medicii de la secția de Boli infecțioase a Spitalului din Botoșani sunt într-o situație critică. Ei sunt nevoiți să împartă o stație de oxigen veche între mai mulțipacienții cu coronavirus în stare gravă.

Dr.

Valentina Morcov, medic sef secție interimar la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Botoșani, a declarat, la Digi24, că peste o treime dintre bolnavi au nevoie de oxigen suplimentar pentru a putea respira, însă acest lucru este imposibil.

„În cursul nopții, stația de oxigen nu face față celor 27 de surse fixe care sunt foc continuu. Noaptea, necesarul de oxigen al pacientului e mai mare. Scade presiunea cu 10-15 l pe minut si poate ajunge la 6-7 l pe minut. Asta inseamna ca pacientul va denatura, deci are nevoie de oxigen si nu avem de unde să-i dăm”, a explicat medicul.

Medic: „Am cerut ajutorul oamenilor de afaceri!”

Pentru a ține situația sub control, doctorul Valentina Morcov a apelat la DSP, dar și la oameni de afaceri și fundații. „Am facut apel și prin intermediul DSP-ului să primim concentratoare de oxigen. Spitalul nu putea să achizitioneze aceste concentratoare, durează până se face licitația.

Atunci am cerut ajutorul oamenilor de afaceri, o parte din fundații s-au mobilizat și am primit până în momentul asta 15 concentratoare. Ni s-au promis înca 10, dar am avea nevoie de încă 33”, a precizat doctorul.

Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro

Citeste si: Tichete cadou pentru cei vaccinaţi? Ce bonus ar putea primi angajaţii - bzi.ro

Citeste si:Klaus Iohannis, anunț important despre un lockdown în România, în ziua cu aproape 5.000 de cazuri noi de coronavirus

Citeste si:Medicul Virgil Musta, despre cum a ajuns la ATI un pacient cu Covid în stare gravă: „A murit cineva de pe Terapie Intensivă și s-a eliberat un loc”

Avem 89 de paturi, iar 27 au acces la această sursa fixă, care și așa nu poate furniza oxigen suficient . Avem pacienți care au nevoie

de două surse de oxigen, deci punem și cea de perete si cea din concentrator pentru că nu avem loc la ATI”, a mai spus dr. Valentina Morcov.

Pacienții din Botoșani supraviețuiesc cu ajutorul improvizațiilor

La secția de Boli infecțioase a Spitalului din Botoșani sunt prea puține concentratoare de oxigen, iar pacienții au ajuns să respire cu porția. „Pe măsură ce la un pacient mai crește saturația, mai mutăm aparatul concentrator pe care-l avem. Acummutăm la cazurile mai grave . Mai încercăm la ATI, când mai prindem câte un loc dăm acolo. Am făcut inclusiv improvizații, am scos de la un concentrator 2 ieșiri, deci 2 tuburi conectate să poată primi 2 pacienți oxigen, chiar dacă nu e cantitatea suficientă, dar tot e bine decât nimic.

Ieri erau 30 de pacienți, toți într-o situație gravă. 27 erau la surse fixe, restul erau pe concentratrator. Cei care erau la surse fixe, unii au nevoie și de a două a sursă, deci încă un concentrator. Cel puțin trei bolnavi aveam ieri pe două surse de oxigen”,a conchis medicul.

 

SURSE:Digi24.ro

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mihaela, mamă a trei copii și gravidă în opt luni cu cel de-al patrulea, a murit după ce a primit o injecție la spital. Familia tinerei face acuzații grave la adresa medicilor

Andra Volos a spus-o clar, după ce Bogdan Mocanu și-ar fi făcut o nouă relație! Nu mai există cale de împăcare: „Gata este...”

Tu știi ce conține cabanosul de la magazin? Iată câți nitriți are!

Horoscop Zilnic Duminică 17 Ianuarie 2021: Gemenii vor avea problemele în ceea ce privește capitolul financiar

Imaginile care au ÎNGROZIT toată Planeta: O mare putere militară tocmai a făcut o demonstrație de forță

Dezvăluiri incendiare! O fostă elevă a lui Klaus Iohannis rupe tăcerea. Mărturisiri neașteptate despre președinte

SUA acuză iar China că minte de îngheață COVID-19

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies