Paștele Ortodox 2023: Rețete de drob, stufat de miel, ouă umplute, pască cozonac. Rețete tradiționale pentru masa de Paște.
Paștele Ortodox 2023. Vezi aici care sunt cele mai bune rețete de drob, stufat de miel, ouă umplute, pască cozonac. Iată care este meniul complet pentru masa de sărbători.
Organele de miel se curăță și se spală. Apoi se taie în bucăți mari și se pun în apă rece cu puțin oțet. După aproximativ 20 de minute se clătesc și se pun din nou în apă rece.
Se fierb organele de miel în apă timp de 20 de minute. Se îndepărtează spuma ce se ridică la suprafață. Se scurg de apa în care au fiert șis e lasă la răcit.
Ceapa uscată se curăță, se spală și se taie cubulețe. Se sotează în puțin ulei.
Ceapa verde, usturoiul, pătrunjelul și mărarul se toacă.
Într-un castron se bat ouăle.
Organele de miel se trec prin mașina de tocat carne sau se taie cubulețe.
Se adaugă peste carne ceapa sotată, ceapa verde, usturoiul verde, pătrunjelul și mărarul.
Se condimentează cu sare și piper.
Se adaugă și ouăle bătute, pentru ca amestecul de drob trebuie să fie legat, omogen.
O formă de chec se tapetează cu unt/untură sau cu foaie de copt.
Paște 2023 Rețete de drob, stufat de miel, ouă umplute, pască cozonac. Meniul complet pentru masa de sărbători
[Sursa foto: Shutterstock]
Paște 2023: rețetă de cozonac
INGREDIENTE
1 kg făină pt cozonac
50 g drojdie proaspătă
300 g zahăr
4 plicuri zahăr vanilat
500 ml lapte
100 g unt moale
100 ml ulei
5 gălbenușuri
1 lgt rasă de sare
esențe
coajă de portocală și lămâie
Umplutură:
5 albușuri
5 lg zahăr
400 g miez de nucă
3 lg cacao
3 lg unt de arahide crocant
Esență de rom
MOD DE PREPARARE
Încălzim laptele pe foc împreună cu zahărul tos și zahărul vanilat.
Drojdia o dizolvam în 4 lg din laptele încălzit, o punem peste faina cernuta și presarăm putina faina deasupra. Lăsăm la loc cald până când se crapă faina deasupra la maia.
Gălbenușurile le frecam cu sarea, coaja de lămâie, portocala și esențe.
Punem gălbenușurile peste maiaua și faina din castron, adăugăm și restul de lapte și amestecăm cu lingura de lemn.
Apoi urmează frământatul: Ungem mâinile cu amestecul de unt și ulei, și frământam până ce terminam amestecul de unt și ulei. Frământam cca 30 min până se dezlipește de le mâini și începe să facă bășici.
Îl lăsăm să crească 1 oră și jumătate, acoperit cu un șervet curat, într-un loc cald și ferit de curenți.
Intre timp pregătim umplutura:
Batem albușurile spumă cu zahărul, adăugăm nucile, cacao, untul de arahide, esență, amestecăm și dăm deoparte.
După ce trece 1 oră și jumătate, împărțim aluatul în 4 bucăți egale.
Luăm fiecare buc de aluat, o întindem pe masa unsă cu ulei și punem peste ea din umplutura cu nuci și cacao. Apoi o rulăm.
Procedăm la fel cu toate bucățile de aluat; apoi luăm câte 2 rulouri și le răsucim între ele.
Punem cozonacii în forme tapetate cu hârtie de copt, îi ungem cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte, și presărăm zahăr peste ei.
Îi lăsăm să crească la loc cald până își dublează volumul.