Pensiile publice rămân pe loc, cele private scad. Cum afectează noul Cod Fiscal Pilonul II? | EXCLUSIV

Economistul Aurelian Dochia a comentat pentru WOWbiz.ro efectele Ordonanței 16/2022, prin care Guvernul taxează suplimentar pensiile din Pilonul II.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Din 2023, taxele pentru dividenele încasate de fondurile de pensii vor crește, la fel ca în cazul oricăror dividende, de la 5% la 8%.

Drept consecință, vor fi afectate și pensiile private din Pilonul II, care vor trebui să suporte costurile suplimentare.

Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al APAPR: „Sperăm ca această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară.”

Pensiile publice rămân pe loc, cele private scad. Cum afectează noul Cod Fiscal Pilonul II

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a criticat ordonanța dată de Guvern, în special pentru că, susține purtătorul de cuvânt al asociației, aceasta nu respectă sistemul „EET” (exemt-exempt-tax), aplicat în multe alte țări europene. 

Sistemul „EET” presupune exceptarea de la taxe în faza de contribuții („E”), impozite 0 pentru câștigurile din investițiile fondurilor în perioada în care se strâng pensiile („E”) și taxarea beneficiilor din fondurile de pensii, pe baza unor plăți anuale („T”).

Citeste si: Ce pensie are, de fapt, Adriana Iliescu, cea mai vârstnică mamă din România- kfetele.ro

Citeste si: Laurențiu Reghecampf reacționează, după scandalul cu Anamaria Prodan. Cum explică situația creată..- bzi.ro

„Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari. Cu toate acestea, argumentele economice fiind în favoarea menținerii exceptării fondurilor de pensii de la plata impozitului pe dividende, sperăm ca, în interesul participanților, această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea

parlamentară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, Mihai Bobocea.

Citeste si: „Este cea mai mică rată a natalității din istoria României”. Statistica ar putea prăbuși piața forței de muncă din țara noastră| EXCLUSIV

Aurelian Dochia, economist: „Măsura micșorează eficiența unor astfel de investiții în fonduri private.”

Pensiile publice rămân pe loc, cele private scad. Cum afectează noul Cod Fiscal Pilonul II

Aurelian Dochia, fost consultant al Băncii Mondiale

[Sursa foto: Captură YouTube]

Recent, Guvernul a decis creșterea contribuțiilor în dreptul fiecărui salariat la pensiile private din Pilonul II la 4,75% până în 2024. Măsura este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, peste doi ani, deși fondurile de pensii vor administra mai mulți bani din contribuții, practic statul va încasa și el, indirect, mai mulți bani de la cetățeni datorită majorării acestora.

„Peste tot poate fi invocată această idee de dublă taxare, și mai ales în legătură cu dividendele. Orice dividend sau taxare pe dividende este o dublă taxare.(...) Era normal să consulte APAPR-ul. Există chiar o obligație legală ca să fie consultată. De altfel, măsurile astea au fost publicate de mai multă vreme și nu știu de ce au apărut abia acum reacțiile astea. Era de așteptat ca reprezentanții fondurilor de pensii private să protesteze la o asemenea măsură, pentru că le micșorează eficiența unor astfel de investiții în fonduri private”, a subliniat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

„Este cea mai mică rată a natalității din istoria României”. Statistica ar putea prăbuși piața forței de muncă din țara noastră | EXCLUSIV

Băncile, certate de guvernatorul BNR din cauza dobânzilor exagerate. Adrian Negrescu, economist: „ Este anul supraviețuirii” | EXCLUSIV

Pensiile sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozite, dar nu vor crește. Asigură ele un nivel de trai decent în România? | EXCLUSIV

4 zodii vor avea un weekend de neuitat. Săgetătorii vor primi o veste bună legată de o cheltuială care îi stresa foarte mult

Veste şoc pentru Reghecampf! Decizie OFICIALĂ după bătaia cu Anamaria Prodan

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Nicușor Dan, mișcare disperată. Se agață de Băsescu pentru a câștiga capital politic

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies