
In articol:
- Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al APAPR: „Sperăm ca această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară.”
- Aurelian Dochia, economist: „Măsura micșorează eficiența unor astfel de investiții în fonduri private.”
Din 2023, taxele pentru dividenele încasate de fondurile de pensii vor crește, la fel ca în cazul oricăror dividende, de la 5% la 8%.
Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al APAPR: „Sperăm ca această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară.”
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a criticat ordonanța dată de Guvern, în special pentru că, susține purtătorul de cuvânt al asociației, aceasta nu respectă sistemul „EET” (exemt-exempt-tax), aplicat în multe alte țări europene.
Sistemul „EET” presupune exceptarea de la taxe în faza de contribuții („E”), impozite 0 pentru câștigurile din investițiile fondurilor în perioada în care se strâng pensiile („E”) și taxarea beneficiilor din fondurile de pensii, pe baza unor plăți anuale („T”).
Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Maramureș, autenticitate și frumusețe- kanald.ro
„Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari. Cu toate acestea, argumentele economice fiind în favoarea menținerii exceptării fondurilor de pensii de la plata impozitului pe dividende, sperăm ca, în interesul participanților, această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară”,
a declarat purtătorul de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, Mihai Bobocea.Aurelian Dochia, economist: „Măsura micșorează eficiența unor astfel de investiții în fonduri private.”
Aurelian Dochia, fost consultant al Băncii Mondiale
Recent, Guvernul a decis creșterea contribuțiilor în dreptul fiecărui salariat la pensiile private din Pilonul II la 4,75% până în 2024. Măsura este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, peste doi ani, deși fondurile de pensii vor administra mai mulți bani din contribuții, practic statul va încasa și el, indirect, mai mulți bani de la cetățeni datorită majorării acestora.
„Peste tot poate fi invocată această idee de dublă taxare, și mai ales în legătură cu dividendele. Orice dividend sau taxare pe dividende este o dublă taxare.(...) Era normal să consulte APAPR-ul. Există chiar o obligație legală ca să fie consultată. De altfel, măsurile astea au fost publicate de mai multă vreme și nu știu de ce au apărut abia acum reacțiile astea. Era de așteptat ca reprezentanții fondurilor de pensii private să protesteze la o asemenea măsură, pentru că le micșorează eficiența unor astfel de investiții în fonduri private”, a subliniat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.ro.