WowNews logo WOWnews
Stories
piftie de porc

Piftie de porc

Diverse

Piftie de porc. Descoperă rețeta clasică și secretul preparatului nelipsit de pe masa românilor

Iată cel mai simplu mod de a prepara piftia de porc, urmând rețeta clasică!

Piftia de porc este unul dintre preparetele cele mai des întâlnite pe mesele românilor pe timpul sărbătorilor de iarnă. Iată cum poți face și tu o piftie delicioasă, folosind rețeta clasică și urmând câțiva pași simpli!

Rețeta clasică de piftie de porc

În apropierea sărbătorilor de iarnă, toți românii se pregătesc cum se cuvinte pentru masa de Crăciun. Locuitorii din mediul rural abia așteaptă ziua în care vor sacrifica porcul, crescut de luni bune în curtea lor și să introducă bucățile de carne într-o mulțime de feluri delicioase de mâncare.

Citeste si: Doliu în familia Denisei Răducu! Fratele vitreg al regretatei cântărețe a murit- kanald.ro

Unul dintre cele mai des întâlnite preparate de pe mesele românilor, în sezonul rece, este unul extrem de ușor de realizat, mai exact, piftia de porc. Pentru a face acest fel de mâncare, gospodinele urmează câțiva pași simpli, dar nu uită nici de secretele care vor face ca piftia lor să se închege și să aibă o savoare specială.

Regula de bază în prepararea piftiei este aceea de a fierbe carnea de porc la foc mic, fără a o lăsa să clocotească, pentru a nu se pierde lichidul. 

De asemenea, pentru piftia de porc, cele mai bune bucăți de carne sunt cele cu piele și os, căci acestea sunt bogate în colagen și vor face ca zeama să se închege.

Citește și: Vin fiert cu portocală și scorțișoară. Rețeta care încălzește suflete

piftie

Piftie de porc

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Ingrediente pentru piftia de porc

  • carne de porc (se pot folosi picioarele, capul cu tot cu urechi, dar și ciolanele)
  • 1 kg rasol
  • 2 căpățâni usturoi
  • sare

Opțional:

  • rondele de morcov, pătrunjel
  • 1 păstârnac 
  • 2 foi de dafin
  • boia dulce

Modul de preparare al piftiei de porc

Pentru început, se iau bucățile de porc și se pârlesc, se spală și se țin o noapte în sare, urmând să fie puse a doua zi într-o oală, la fiert. Se adaugă apă, o cantitate suficientă pentru a acoperi carnea, sare (pentru doritori se pun și morcovii și păstârnacul, tocate, dar și boia dulce, foi de dafin și piper, în funcție de preferințe) și se lasă la foc mic, până când bucățile de carne se desprind de oase și se fierb.

Se dă apoi oala de pe foc, se scot oasele, iar bucățile de carne se pun la răcit într-un vas separat, fiind tăiate în bucăți mai mici atunci când nu mai sunt atât de fierbinți. Se pisează usturoiul pentru mujdei și se adaugă totul în supa rămasă în oală. Când aceasta s-a mai răcit, după 10-15 minute, lichidul se strecoară până când se limpezește.

Citeste si: Vlăduța Lupău, însărcinată pentru a treia oară? Ce a postat artista pe rețelele de socializare și cum au reacționat fanii: "O să vă și arăt!"- kfetele.ro

Citeste si: Cine era femeia ucisă pe trecerea de pietoni de la Apărătorii Patriei? Aceasta avea, de fapt, doi copii. Fiul cel mare o suna neîncetat în timp ce medicii încercau să îi salveze viața- radioimpuls.ro

Citește și: Pe ce dată este Ignatul în 2023. Tradiții și obiceiuri care se respectă în această zi specială

După ce carnea s-a răcit și a fost segmentată în bucăți mai mici, se așază în bolurile în care va fi făcută piftia. Opțional, în funcție de gusturi, se adaugă morcov rondele și pătrunjel, ori o puteți face simplă, fără cele două ingrediente.

Mai apoi, turnați în boluri supa strecurată anterior. Se lasă peste noapte la rece, pentru a se coagula, însă dacă doriți să consumați piftia mai rapid, aceasta se va gelifia în câteva ore, dacă este lăsată la frigider.

Surse: atlasculinar.ro, bucataras.ro