Povestea sângeroasă din spatele diamantului „blestemat” de pe coroana purtată de Regina Elisabeta a II-a. Carmen Harra a vorbit despre bijuteria impresionantă: „Ea știa foarte bine simbolistica bijuteriilor”

Diamantul Koh-i-Noor este considerat unul dintre cele mai prețioase diamante din întreaga lume, având o valoare estimată la peste un miliard de dolari.

Autor: Mihaela Lucia

In articol:

Puțină lume știe ce se ascunde în spatele diamantului din coroana suveranei Elisabeta a II-a. De-a lungul timpului, în jurul acestui diamant inestimabil s-au conturat numeroase povești, unele sugerând chiar că ar fi blestemat și că, de fapt, nu ar aparține Casei Regale britanice.

Caremen Harra a abordat acest subiect cu totul interesant, explicând ce reprezintă, de fapt, bijuteriile pentru Casa Regală.

Clarvăzătoarea a vorbit despre una dintre cele mai valoroase și mai controversate bijuterii din întreaga lume, diamantul Koh-i-noor. Acest diamant se regăsește pe coroana realizată special pentru Regina Mamă, mama Reginei Elisabeta, însumând 2 800 de pietre necesare pentru realizarea acestei bijuterii. 

Inițial, diamantul a fost extras din mină pe vremea dinastiei Kakatiyan din secolele XII-XIV, ajungând ulterior la mongoli în secolul XVI-lea, după care la persani, după care la afgani. Diamantul a ajuns în India la un moment dat, achiziționat fiind de Maharajahul sikh, Ranjit Singh, ca mai apoi să fie cumpărat de britanici în timpul anexării statului Punjab. 

Înainte să ajungă pe coroana reginei-Mamă în anul 1937, diamantul a ajuns în vizorul reginei Victoria. Consortul ei, Prințul Albert, a decis la acel moment ca piatra să fie încrustată în coroanele Reginelor Alexandra și Maria.  

Citeste si: Mai sunt trei zile până la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Ce i s-a interzis cu desăvârșire Prințului Harry la funeraliile bunicii

Iran, Afganistan, Pakistan și India își vor diamantul înapoi

În anul 1953, Regina Mamă a purtat coroana în ziua în care fiica sa, Elisabeta a II-a, a fost încoronată, după moartea tatălui său, George al VI-lea.

Din acel moment, statele Iran, Pakistan, Afganistan și India își cer drepturile, considerând că diamantul le aparține. De mai multe ori s-au făcut cereri în acest sens. Una a fost făcută în anul 1947, în anul în care India a obținut independența, iar alta a fost făcută în anul în care Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată. Cererile nu au fost băgate în seamă, Marea Britanie argumentând că nu există vreun motiv legal care să sugereze restituirea diamantului Indiei, conform DCBusiness.

Citeste si: „Iată definiția perfectă pentru neam prost”. Mihai Morar, reacție dură la adresa lui Culiță Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Care a fost motivul divorţului dintre Alexandru Ciucu şi Alina Sorescu? Iată ce a spus designerul despre soţia lui- bzi.ro

Coroana cu diamantul Koh-i-Noor încrustat a fost văzută în public pentru ultima dată în anul 2002, în momentul în care Regina Elisabeta a fost înmormântată.

Bijuteria este păstrată în Turnul Londrei într-un seif blindat, foarte bine păzit. Alături de acest diamant se mai găsesc și alte comori ale Familiei Regale din Marea Britanie, cum ar fi coroana Sfântului Eduard sau coroana Tudor.

Povestea sângeroasă din spatele diamantului „blestemat” de pe coroana purtată de Regina Elisabeta a II-a. Carmen Harra a vorbit despre bijuteria impresionantă „Ea știa foarte bine simbolistica bijuteriilor”

„Există o poveste, într-adevăr, că ar exista un diamant care a fost luat, de fapt, de la Indieni și simbolul diamantului care ajunge la curtea Regală dă puterea Angliei asupra Indiei. Iată că aici sunt niște povești foarte interesante despre bijuteriile reginei și în special de acest diamant de care se vorbește că ar fi avut o conotație foarte interesantă, căci existând pe coroană ar fi dat putere Angliei.

(...) Ea știa foarte bine valorile diamantelor, știa foarte bine simbolistica bijuteriilor, știa să le poarte, era parte din ritualul ei de a fi o regină și impresiona prin toate aceste accesorii impresionante. Bijuteriile ei au o valoare inestimabilă”, a explicat Carmen Harra în emisiunea lui Cristi Brancu.

Citeste si: Ce lideri ai lumii au anunțat că vor merge la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Familia Regală a României a confirmat prezența

Având în vedere „lupta” care încă se poartă pentru revendicarea diamantului inestimabil, în jurul pietrei s-au conturat mai multe legende. Se spune că acest diamant ar fi, de fapt, blestemat, conform unui text hindus vechi.

„Cel care deține acest diamant va stăpâni lumea, dar îi va cunoaște și toate nenorocirile.”

Cum ar fi ajuns, de fapt, diamantul în mâinile britanicilor?! 

Se pare că totul ar fi început undeva în jurul anilor 1940, atunci când în India a venit la putere maharajahul Duleep Singh. La vremea aceea, acesta era doar un copil de cinci ani, iar britanicii au văzut oportunitatea ideală de a ataca. 

Chiar dacă în cărțile de istorie britanice se vorbește că diamantul a fost un cadou oferit de indieni, se pare că, de fapt, lucrurile nu au stat chiar așa. Se pare că forțele britanice l-au prins pe Duleep Singh într-o ambuscadă și au răpit-o pe mama acestuia, Rani Jindan, iar mai apoi l-au obligat să predea puterea, dar și diamantul Koh-i-Noor. La 9 martie 1846, a fost încheiată această „înțelegere” între britanici și Duleep Singh, care încă nu împlinise opt ani.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce ținută a purtat Kate Middleton la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Colierul pe care l-a purtat are o poveste impresionantă

Regina Elisabeta a II-a, cea mai mare suferință prin care a trecut. Suverana a trăit toată viața cu acest regret: „O tulbura mai mult decât lăsa să se vadă”

Dovada că toată Anglia o plânge pe Regina Elisabeta a II-a! Câinii Suveranei au așteptat-o să vină acasă

Zodiile de aer și cele de apă trebuie să își țină nervii sub control, deoarece se anunță 3 zile decisive

CASA DE PENSII a făcut anunțul chiar în această SEARĂ! Este informația momentului pentru milioane de români

Logodnica lui lui Culiță Sterp, veste emoționantă: „Abia aștept să ne cunoaștem”

Autostrada Arad-Nădlac, subiect de glume. Panourilor de informare sunt mai degrabă ghicitori. Foto

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies