Premieră SUMBRĂ în România. Un băieţel de 8 ani din Buzău, primul copil cu COVID-19 internat la terapie intensivă. Ce spune profesorul Alexandru Rafila

Un băiețel de 8 ani din Buzău, confirmat cu COVID-19, a ajuns în stare gravă la terapie intensivă. Este primul copil din România infectat cu noul coronavirus care ajunge la ATI.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

Primul copil cu COVID internat la ATI în România
Primul copil cu COVID internat la ATI în România[Sursa foto: Getty Images]


In articol:

Un copil în vârstă de 8 ani, infectat cu coronavirus, a ajuns în stare gravă la terapie intensivă. Este primul astfel de caz în România, de la debutul pandemiei. În urma investigațiilor medicale, minorul a fost diagnosticat cu boala Kawasaki, o afecţiune ce poate fi declanşată de noul coronavirus.

Părinții băiețelului au fost diagnosticaţi în urmă cu câteva zile cu Covid-19, însă testul copilului a ieșit negativ. În weekendul trecut, el a făcut febră și acuza dureri de cap. Atunci, mama și tatăl său l-au dus de urgență la o unitate medicală din Buzău.

Medicii din provincie au crezut că are menigo-encefalită şi au decis să îl transfere în București, la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”. Cel de-al doilea test pentru coronavirus a ieșit pozitiv, în Capitală.  „Un copil venit într-o stare gravă, actualmente staţionar, cu o boală multisistemică inflamatorie post SARS-COV-2. Poate pune în pericol viaţa copilului, este un caz rar, din câte ştiu nu au mai fost în România cazuri de Terapie Intensivă Pediatrică”, a declarat Diana Ionescu, director medical Spitalul Gomoiu, pentru Antena 1.

Citeste si: Previziune ALARMANTĂ a medicului Virgil Musta: „Vom fi în situaţia Italiei de acum şase luni”

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

Citeste si: Pronostic amar de la OMS. Specialiștii în sănătate au anunțat când revine omenirea la viața pre-coronavirus

Citeste si: Ludovic Orban, noi detalii despre masca de protecție! "Omul s-a obișnuit cu astfel de lucruri..."

În urma infecției a făcut, însă, un sindrom rar, sindromul inflamator multisistem. Din acest motiv, copilul a fost transferat la terapie intensivă. „Un copil cu o infecţie cu COVID spre finalizare care a făcut o infecţie bacteriană peste. E primul caz din România, dar o să fie bine. Este un protocol aparte, pe de o parte din cauza infecţiilor cu SARS-CoV-2, pe de altă parte din cauza şocului septic”, a dezvăluit Diana Zaharia, medic Unitatea de Primiri Urgențe Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, notează Cancan.ro.

În acest moment, băiatul de 8 ani este internat la terapie intensivă, dar nu este intubat sau ventilat mecanic, aşadar respiră fără ajutorul aparatelor. Totuși, noul virus i-a afectat grav plămânii. Copilul se află în continuare sub atenta supraveghere a medicilor.

„Copiii fac rar astfel de complicații”

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, miercuri seara, la Digi24, că acest caz „merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații”.

„Este un lucru serios, categoric, dar pe de altă parte, dacă vă gândiți câte mii de persoane au fost la Terapie Intensivă de când a apărut această pandemie în România, gândiți-vă că asta înseamnă extrem, extrem de puțin. Vedeți că în permanență avem 500 de persoane la ATI și un singur caz de îmbolnăvire gravă la copil.

Sunt situații, sigur, foarte traumatizante pentru părinți. Merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații. Se întâmplă la fel și la gripă, la rujeolă. Sunt situații pe care nu putem să le prevedem, dar din fericire sunt extrem de rare”, a declarat medicul Rafila.

 

Urmatorul articol
Citește și:

Povestea cutremurătoare a lui Dumitru, un băiețel de 8 ani bolnav de autism. Micuțul are nevoie de ajutor. „Ajută-mă să pot privi lumea ca un copilaș normal”

Jador și Bogdan Mocanu, împreună la competiția din Asia? Primele reacții ale fanilor

VIDEO Traian Ogâgău, un primar din Bistrița-Năsăud, și-a obligat fiica să stea dezbrăcată în genunchi, în timp ce îi aplica o corecție umilitoare. Imagini cu puternic impact...

Pronostic amar de la OMS. Specialiștii în sănătate au anunțat când revine omenirea la viața pre-coronavirus

Bătrânica din Iași care a reușit să îl impresioneze pe Papa Francisc! Chipul femeii a fost pus pe o carte de rugăciuni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies