
In articol:
Magistrații cer 12 de ani închisoare pentru Elena Udrea, în dosarul finanțării campaniei din anul 2009. Fostul minstru al Dezvoltării s-ar putea alege cu o pedeapsă destul de mare.
12 ani de închisoare pentru Elena Udrea
Elena Udrea este cercetată în dosarul finanțării campaniei din anul 2019.
Fostul ministru al Dezvoltării este acuzată de instigare la ură, luare de mită, spălare de ban și, astfel, riscă 12 ani de închisoare. Totodată, omul politic mai are o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Totuși, Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat însă executarea acestei pedepse până la tranşarea chestiunii legate de nelegalitatea compunerii completurilor de la ICCJ, a cărei dezlegare este aşteptată din partea Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene.Totodată, în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale din 2009, alături de Elena Udrea, mai sunt inculpați și fiica cea mare a lui Trăian Băsescu, Ioana Băsescu, dar și jurnalistul Dan Andronic. Aceștia sunt acuzați de corupție și fraudă.
Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro
În data de 14 decembrie 2020, la penultimul termen, Elena Udrea a negat acuzațiile și a declarat faptul că banii pentru campania electorală, adica suma peste 300.000 de euro, au provenit din veniturile lui Dorin Cocoș, fostul ei soț.
Procurorii cer 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea, în dosarul finanțării campaniei din 2009[Sursa foto: Captură YouTube]
”În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, a cărei săvârşire mi se impută, precizez faptul ca am finanţat personal campania electorală din anul 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 de euro.
Veniturile personale şi ale soţului aferente anului 2009 mi-au permis această finanţare. Cred că sunt printre puţinii politicieni care au adus bani personali la campania electorală şi nu au plecat cu bani acasă (…) În ceea ce priveşte sursele de finanţare, doresc să subliniez faptul că niciodată nu s-a discutat despre exercitarea vreunui fel de presiune asupra reprezentanţii societăţilor comerciale. Erau foarte multe persoane care doreau să se implice în finanţarea campaniei electorale”, a explicat Udrea.
De asemenea, în dosarul finanțării ilegale a campaniei din 2009 sunt mai multe persoane judecate, printre care: Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, care la momentul respectiv era director general al companiei Oil Terminal.