
In articol:
- Cozonacul, prăjitura nelipsită de pe masa de Crăciun 2022
- Rețetă de cozonac fără frământare. Ingrediente
- Rețetă de cozonac fără frământare. Preparare
Vezi cum poți pregăti cozonaci gustoși fără frământare. Alege una dintre cele mai simple rețete, pentru sărbători cu miros de cozonac.
Cozonacul, prăjitura nelipsită de pe masa de Crăciun 2022
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (kozunak), pe care oamenii o pregătesc an de an, de Paște sau de Crăciun.
O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența dintre cele două este dată forma dreptunghiulara și înaltă a celui din urmă, uneori și compoziția fiind alta.
În zona Moldovei cozonacii sunt rotunzi și înalți (numiți babe), neumpluți, a căror compoziție conține până la 20 ouă, unt, coji rase de lămâie sau/și portocale și esență de rom și vanilie, uneori stafide.
Iată o rețetă simplă de cozonac fără frământare, care va avea un succes garantat.
Rețetă de cozonac fără frământare. Află rețeta pentru cei mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac fără frământare. Ingrediente
- 1 kg faina tip 000 sau speciala pentru cozonaci
- 42 g drojdie proaspătă Dr.Oetker
- 5 oua+ unul pentru uns cozonacii
- 400 g zahăr
- 100 g unt 80% grăsime
- 5 linguri ulei
- 400 ml lapte călduț
- coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- 4 linguri cacao
- 400 g nucă mărunțită
- 2 linguri de stafide
- 8-10 bucăți de rahat colorat
- o esență de rom
- un praf de sare
- un pliculeț zahar vanilinat pentru presărat deasupra cozonacilor.
Citește și: Rețetă de Lasagna. Numai bună de luat la pachet!
Rețetă de cozonac fără frământare. Află rețeta pentru cei mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac fără frământare. Preparare
- Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu câteva ore înainte de pregătirea cozonacilor.
- Făina se cerne într-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească într-o gropiță făcută în castronul cu faină.
- Topim untul și îl lăsăm să se răcească.
- Cele 5 ouă se separă. Albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahar și se amestecă împreună cu nuca și pudra de cacao pentru umplutura.
- Când drojdia s-a activat și începe să crească (cam după 10 minute) se adaugă gălbenușurile, zahăr, aromele, putina sare, uleiul și untul topit călduț, nu fierbinte!
- Se amestecă până se încorporează toată faina și se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat.
- Atenție, nu se frământă deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acoperă vasul cu folie și se lasă aluatul la cald, timp de o ora.
- După o oră, cu mâinile unse cu ulei, se împarte aluatul în patru, se întind apoi patru foi și se umplu cu umplutura de cacao și nuci, se presară stafidele, rahatul tăiat bucatele, apoi se rulează. Ca să obținem un cozonac arătos și mare, împletim cate doua rulouri, apoi le așezam într-o tava bine unsa și tapetata cu faină.
- Repetam operațiunea și cu cel de-al doilea cozonac, apoi îi lăsăm la temperatura camerei să mai crească timp de o oră.
- După expirarea timpului, îi ungem cu oul bătut, presărăm cu zahăr vanilinat, apoi îi introducem în cuptorul bine încălzit la 180 de grade, pentru 40-50 de minute, în funcție de cuptor (se verifica prima data după 40 de minute).
- Când s-au copt, îi lăsăm să se răcească puțin și apoi îi scoatem din tăvi pe un grilaj.
Poftă bună!
Surse: ro.wikipedia.org, bucataras.ro