WowNews logo WOWnews
Stories
Mucenici muntenești

Mucenici muntenești

Diverse

Rețetă de mucenici muntenești cu nucă și scorțișoară. Vezi ce trebuie să faci, dacă vrei ca mucenicii să rămână întregi

Sfinții 40 de mucenici sunt sărbătoriți pe 9 martie. Iată care este cea mai gustoasă rețetă de măcinici muntenești, cu nucă și scorțișoară.

În fiecare an, pe data de 9 martie, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Printre tradițiile acestei sărbători se numără și prepararea mucenicilor. Vezi care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru o rețetă de mucenici muntenești.

Sfinții 40 de Mucenici, sărbătoriți pe 9 martie

Potrivit Calendarului Ortodox, pe data de 9 martie îi cinstim pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, care au fost pedepsiți pentru că nu au renunțat la creștinism.

Se spune că aceștia erau soldați romani, care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata.

Citeste si: A murit preotul român Horia Grădinaru. S-a stins din viață după 3 zile de chin- kanald.ro

Atunci când Împăratul a aflat că cei 40 de mucenici sunt creștini, a ordonat să fie torturați și ținuți într-un lac, vreme de câteva zile. Pentru că Dumnezeu a făcut minuni, ca apa să se încălzească, aceștia nu au pățit nimic, așa că au fost scoși din lac și chinuiți până au trecut la cele veșnice.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții care se respectă la sărbătoarea Sfinților, este prepararea mucenicilor. Rețetele diferă, în funcție de zonele țării noastre.

Mucenicii moldovenești se fac din aluat dospit de cozonac, au forma infinitului și se coc la cuptor. Apoi sunt însiropați cu miere și se presară nucă deasupra. Cei muntenești sunt din aluat simplu, de dimensiuni mici, care se pun la fiert împreună cu scorțișoară, zahăr, nucă și alte arome, după gust.

Citește și: Mucenici moldovenești. Ingredientul care nu trebuie să lipsească din aluat

Ingrediente Mucenici muntenești

Ingrediente Mucenici muntenești 

[Sursa foto: Shutterstock]

Rețetă de mucenici muntenești

Ingrediente pentru mucenici muntenești

  • 200 ml apă,
  • 400 de grame de făină,
  • un praf de sare.

Pentru zeama mucenicilor:

  • 2 l apă,
  • 300 de grame zahăr,
  • coajă de lămâie și portocală,
  • 200de grame de nucă măcinată,
  • scorțișoară, pentru mucenici mai aromați,
  • Păstăi sau esență de vanilie.

Citește și: Când pică Moșii de iarnă în 2024. Tradiții și obiceiuri care se țin în Sâmbăta Morților

Citeste si: Părintele Ciprian Petre Necula s-a stins din viață! Acesta avea vârsta de doar 47 de ani- kfetele.ro

Citeste si: Oleg Spînu îl contrazice pe tatăl Andreei Cuciuc și DEZVĂLUIE exact ce s-a întâmplat în noaptea tragediei când fiica lui Igor Cuciuc a murit: "Nu pot spune că era strașnic, da s-a consumat..."- radioimpuls.ro

Mucenici muntenești

Mucenici muntenești

[Sursa foto: Shutterstock]

Cum pregătim mucenici muntenești

  • Mucenicii muntenești trebuie frământați și formați cu o zi înainte de 9 martie, pentru a se usca. Dacă nu aveți suficient timp, îi puteți pune în cuptorul setat la o temperatură mică, pentru a obține o textură potrivită.
  • Pentru prepararea mucenicilor se cerne făina, apoi se pune într-un castron încăpător. Se adaugă apa și sarea și frământați până aluatul devine elastic.
  • Aluatul se învelește cu folie de plastic și se lasă cel puțin o oră.
  • Puteți modela mucenicii de mână, sau cu o formă specială pe care o găsiți în comerț.
  • După uscare, mucenicii sunt gata de preparat.
  • Într-o oală încăpătoare, se pune apă la fiert, alături de zahăr, coajă de lămâie și portocală și nucă, până dă într-un clocot.
  • Apoi, adăugăm mucenicii și se lasă la fiert, la foc mic, până se ridică la suprafață.
  • Când mucenicii sunt fierți, se pun scorțișoară și esența de vanilie sau rom.

Putem păstra aceeași rețetă și pentru mucenicii cumpărați  din magazin. Dacă vreți ca mucenicii să rămână întregi, nu uitați să fierbeți totul la foc mic și să nu amestecați des în oală.

Mucenicii muntenești se pot servi atât calzi, cât și reci, în funcție de gust. Poftă bună!

Sursa: ro.wikipedia.org