WowNews logo WOWnews
Stories

Stiri

Retete de ciorba: Ciorba ardeleneasca de urzici

O reteta foarte buna de ciorba este ciorba ardeleneasca de urzici, dreasa cu lapte si smantana, un preparat care iti va aduce aminte de aromele copilariei.

Retete de ciorba: Ciorba ardeleneasca de urzici. Ingredientele de care ai nevoie

400 gr urzici proaspete
2 legaturi de ceapa verde
1 legatura de usturoi verde
1 litru de lapte (cu 3,5% grasime)
330 ml lapte batut
150 gr smantana (cu 25% grasime)
3 oua
40 ml ulei
25 gr faina
1 lingurita de boia dulce
sare si piper dupa gust
otet pentru acrit (preferabil de mere)
(optional) slanina afumata, daca nu vreti sa adaugati ulei


Retete de ciorba. Ciorba ardeleneasca de urzici. Cum se pregateste

Ciorba ardeleneasca de urzici este un preparat care se gateste din mosi stramosi si a carei reteta s-a transmis din generatie in generatie.

– Se aleg bine urzicile si se spala in apa rece de trei ori, apoi se lasa la uscat. Intr-o oala mare, se pune la fiert apa cu o lingura de sare. Cand apa a inceput sa fiarba, se pun urzicile si se lasa 3-4 minute.

– Se scurg bine urzicile de apa fiarta si se pun intr-un castron mare cu apa cu gheata. Se scurg apoi si se storc bine. Se toaca marunt urzicile.

– Intr-o oala de 4-5 litri se adauga uleiul, pastrand deoparte doar o lingurita. Se calesc usturoiul si ceapa cu un praf de sare.

Important! Daca vreti sa folositi slanina afumata, puneti-o in tigaie, lasati-o sa se prajeasca bine pana se face jumari, apoi scoateti-o din tigaie si caliti in grasimea lasata ceapa si usturoiul.

– Cand ceapa si usturoiul s-au inmuiat, presarati faina si amestecati rapid. Puneti in tigaie si boiaua dulce, apoi turnati treptat laptele si amestecati bine.

– Puneti in tigaie si urzicile tocate si 1 litru de apa fierbinte. Se lasa la fiert mediu timp de 8-10 minute.

– Intre timp, separati albusurile de galbenus de la doua oua. Peste galbenusuri, se adauga treptat laptele batut si se amesteca bine cu o furculita.

– Peste albusuri se adauga si oul ramas, sare si piper si se bate bine cu furculita. Intr-o tigaie se pune uleiul ramas si se toarna ouale batute si se lasa pe foc pana se face o omleta, pe care o vom taia in fasii subtiri, precum taiteii.

– Amestecul de galbenusuri si lapte se dilueaza cu 2-3 polonice de zeama fierbinte. Se opreste focul si se pune peste ciorba din oala acest amestec, omogenizand bine. Adaugati sare, piper si otet dupa gust. La final adaugati si taiteii din omleta si presarati marar proaspat tocat.