
In articol:
- Constantin Rudnițchi, analist economic: „Senzația mea este că, acum, companiile își doresc să aducă oamenii la birouri.”
- Constantin Rudnițchi: „Schimbarea locului de muncă este mai mult o dorință și nu neapărat ceva ușor de pus în practică.”
Pandemia a schimbat regulile jocului pe piața muncii din România, mai ales când vine vorba de mediul privat.
Constantin Rudnițchi, analist economic: „Senzația mea este că, acum, companiile își doresc să aducă oamenii la birouri.”
Din studiul Career Shift reiese faptul că 72,7% dintre participanți ar alege alt loc de muncă, pe același salariu, cu opțiunea de a lucra de unde doresc. În ultimii doi ani și jumătate, angajații care își permit să muncească și de acasă au descoperit că își pot organiza timpul altfel și că fac o economie de timp și bani renunțând la drumurile cu mașina până la birou. Printre alte beneficii cheie pe care angajații le caută la un nou job se numără și un mediu de lucru mai prietenos și timpul liber pe care îl au la dispoziție.
„Angajații români au prins gustul de a lucra de acasă. Nu e rău acest lucru, problema este că nu se potrivește la toate profesiile și toate meseriile. Cu siguranță și angajatorii ar fi interesați să aibă un stil de lucru de la distanță, pentru că ar avea, în principiu, niște reduceri de cheltuieli, de la sediu la facilități care trebuie acordate angajaților. Senzația mea este că, acum, companiile își doresc să aducă oamenii la birouri.
Constantin Rudnițchi: „Schimbarea locului de muncă este mai mult o dorință și nu neapărat ceva ușor de pus în practică.”
Constantin Rudnițchi, analist economic
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Studiul realizat de Career Shift scoate în evidență și faptul că 77% dintre respondenți vor să își schimbe locul de muncă în următorul an. Organizația face legătura între acest rezultat și trendul internațional „The Great Reshuffle” (Marea Reașezare), început în SUA, care a însemnat un val de demisii urmat de un val similar de reangajări. În condițiile în care oamenii pun tot mai mult accentul pe echilibrul dintre viața personală și muncă, și pe posibilitatea de a lucra de acasă, legătura este de înțeles, însă climatul economic din 2022 face orice schimbare „de macaz” mai dificilă.
„Mi-aduc aminte că acum un an, în Statele Unite, era un așa-numit val al demisiilor. În Europa n-a prea ajuns acest val. Acolo a funcționat, aici nu. Probabil pentru că piața forței de muncă este mai flexibilă în America. Poate că oamenii sunt mai curajoși, iar în Europa sunt mai așezate lucrurile. Probabil că nici nu vom mai auzi aici de un val de tipul acesta, pentru că în studiu apare faptul că mulți vor să schimbe locul de muncă, dar puțini au și ceva concret. Asta ne arată că este mai mult o dorință și nu neapărat ceva ușor de pus în practică. Dacă îi ascultăm pe antreprenori, ei spun că au nevoie de oameni. În anumite sectoare va fi mereu nevoie de oameni, de exemplu în construcții”, a adăugat Constantin Rudnițchi.