Românii au prins gustul lucrului de acasă în pandemie. Ce alte avantaje caută angajații când schimbă locul de muncă? | EXCLUSIV

Analistul economic Constantin Rudnițchi a comentat pentru WOWbiz.ro concluziile celui mai recent studiu care vizează, în principal, dorința de revenire la birouri a angajaților din România.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Pandemia a schimbat regulile jocului pe piața muncii din România, mai ales când vine vorba de mediul privat.

Potrivit unui studiu realizat de Career Shift, un program românesc de reorientare profesională, cei mai mulți angajați au ajuns să aprecieze flexibilitatea și faptul că își pot face munca de acasă.

Constantin Rudnițchi, analist economic: „Senzația mea este că, acum, companiile își doresc să aducă oamenii la birouri.”

Românii au prins gustul lucrului de acasă în pandemie. Ce alte avantaje caută angajații când schimbă locul de muncă

Din studiul Career Shift reiese faptul că 72,7% dintre participanți ar alege alt loc de muncă, pe același salariu, cu opțiunea de a lucra de unde doresc. În ultimii doi ani și jumătate, angajații care își permit să muncească și de acasă au descoperit că își pot organiza timpul altfel și că fac o economie de timp și bani renunțând la drumurile cu mașina până la birou. Printre alte beneficii cheie pe care angajații le caută la un nou job se numără și un mediu de lucru mai prietenos și timpul liber pe care îl au la dispoziție.

Citeste si: Ce pensie are, de fapt, Adriana Iliescu, cea mai vârstnică mamă din România- kfetele.ro

Citeste si: Laurențiu Reghecampf reacționează, după scandalul cu Anamaria Prodan. Cum explică situația creată..- bzi.ro

„Angajații români au prins gustul de a lucra de acasă. Nu e rău acest lucru, problema este că nu se potrivește la toate profesiile și toate meseriile.

Cu siguranță și angajatorii ar fi interesați să aibă un stil de lucru de la distanță, pentru că ar avea, în principiu, niște reduceri de cheltuieli, de la sediu la facilități care trebuie acordate angajaților. Senzația mea este că, acum, companiile își doresc să aducă oamenii la birouri. Spun asta pentru că atât companiile, cât și unii angajați, au înțeles în perioada asta că e mai greu să construiești o echipă cu oameni lucrând de la distanță. Uneori, managementul este mult mai greu de făcut cu oamenii care lucrează de acasă. Cred că acum companiile ar opta pentru reîntoarcere. Probabil că o parte dintre firme vor merge pe o cale hibridă, în sensul că vor avea câteva zile de lucru de acasă, câteva zile de lucru de la birou”, le-a explicat Constantin Rudnițchi jurnaliștilor WOWbiz.

Citeste si: Ne așteptăm să intrăm în recesiune până la finalul anului? Economiștii avertizează: „S-ar putea să existe o surpriză neplăcută”| EXCLUSIV

Constantin Rudnițchi: „Schimbarea locului de muncă este mai mult o dorință și nu neapărat ceva ușor de pus în practică.”

Românii au prins gustul lucrului de acasă în pandemie. Ce alte avantaje caută angajații când schimbă locul de muncă

Constantin Rudnițchi, analist economic

[Sursa foto: Facebook]

Studiul realizat de Career Shift scoate în evidență și faptul că 77% dintre respondenți vor să își schimbe locul de muncă în următorul an. Organizația face legătura între acest rezultat și trendul internațional „The Great Reshuffle” (Marea Reașezare), început în SUA, care a însemnat un val de demisii urmat de un val similar de reangajări. În condițiile în care oamenii pun tot mai mult accentul pe echilibrul dintre viața personală și muncă, și pe posibilitatea de a lucra de acasă, legătura este de înțeles, însă climatul economic din 2022 face orice schimbare „de macaz” mai dificilă.

„Mi-aduc aminte că acum un an, în Statele Unite, era un așa-numit val al demisiilor. În Europa n-a prea ajuns acest val. Acolo a funcționat, aici nu. Probabil pentru că piața forței de muncă este mai flexibilă în America. Poate că oamenii sunt mai curajoși, iar în Europa sunt mai așezate lucrurile. Probabil că nici nu vom mai auzi aici de un val de tipul acesta, pentru că în studiu apare faptul că mulți vor să schimbe locul de muncă, dar puțini au și ceva concret. Asta ne arată că este mai mult o dorință și nu neapărat ceva ușor de pus în practică. Dacă îi ascultăm pe antreprenori, ei spun că au nevoie de oameni. În anumite sectoare va fi mereu nevoie de oameni, de exemplu în construcții”, a adăugat Constantin Rudnițchi.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ne așteptăm să intrăm în recesiune până la finalul anului? Economiștii avertizează: „S-ar putea să existe o surpriză neplăcută” | EXCLUSIV

Prim-ministrul Nicolae Ciucă laudă „egalitatea de gen” din România, dar conduce un guvern cu o singură femeie ministru. Cum sunt văzute doamnele în politica românescă: „Femeile...

Legea care scapă România de dependența de gazele din Rusia a trecut de Parlament. Sunt românii asigurați pentru următorii 20 de ani? | EXCLUSIV

Astăzi 7 dintre zodii se bucură de binecuvântări pe toate planurile. Cei aflați într-o relație au parte de câteva surprize

Vestea dimineții despre LAURENȚIU Reghecampf! Anunțul cumplit a venit chiar acum

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Adevărul umilitor despre Prodanca. De fapt, ea a pierdut mai mult după divorț

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies