Sărbătoare 20 ianuarie. Cine este pomenit astăzi în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare 20 ianuarie. La data de 20 ianuarie este sărbătorit de către creștin ortodocși Sfântul Eftimie cel Mare. Acesta a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăratului Grațian.

Distribuie pe:

Sărbătoare 20 ianuarie. Cine este pomenit astăzi în calendarul creștin ortodox


In articol:

Sfântul Eftimie cel Mare s-a născut în Melitina, Armenia, dintr-o mamă cu pântec sterp și neroditor. Numele l-a primit printr-o poruncă de la Cel de Sus.

Sărbătoare 20 ianuarie. De unde provine numele de Eftimie cel Mare

Sărbătoare 20 ianuarie. Semnificația numelui său provine din limba greacă și înseamnă "voie bună". Se spune că, Eftimie, la vârsta de 29 de ani, a ajuns la Ierusalim și a lucrat pentru o vreme într-o peșteră.

Citeste si: Rugăciune către Maica Domnului. Te scapă de necazuri și te ajută să ai un an mai bun

Citeste si: Rugăciune datorii. Scapă de griji și datorii financiare

Citeste si: Superstiții de Bobotează. Ce obiceiuri respectă românii de Bobotează

În această perioadă a săvârșit numeroase minuni: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avem pâine nici măcar pentru 10 persoane, a deschis porțile cerului și astfel a tămădui în pământul cu roade, iar prin rugăciunea lui a permis că mai multe femei sterpe să aibă copii.

Sărbătoare 20 ianuarie. Cine este pomenit astăzi în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare 20 ianuarie. Rugăciune către Sfântul Eftimie cel Mare

"O, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, mare nevoitorule si cald folositorule, apuca inainte cu sfintele tale rugaciuni cele catre milostivul Dumnezeu, roaga-te, imblanzeste-L, fa-L milostiv noua celor ce cadem cu umilinta la tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, ranindu-te de focul dragostei Lui, ai parasit toate desertaciunile lumesti ca pe niste gunoaie, Lui ai urmat cu toata dragostea, iubindu-L mai mult decat pe toate bunatatile cele trecatoare ale lumii acesteie.

Pentru ca luminandu-ti ochii sufletului tau, cu toata inima ai slujit ca un inger in trup, Lui, care te-a si preamarit dupa multele tale trude si osteneli cu darul minunilor Sale in viata si dupa moarte, caci asa preamareste Dumnezeu pe cei ce-L maresc cu lauda si fapte bune.

Citeste si: Nostradamus, profeții cutremurătoare pentru 2020. Ce ţară ar putea reprezenta un pericol pentru România

Citeste si: Rugăciune. Ce să rostești când ești supărat și ai gânduri negre

Citeste si: Rugăciune. Ce să rostească femeile care nu pot avea copii

Asadar, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, ca cel ce in cer fiind neincetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu si cu toti sfintii pentru intarirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducatori si a supusilor lor, ca sa asculte de legile tarii, pentru intarirea fratilor si a tot clerul ortodox si cinul calugaresc si pentru mantuirea tuturor dreptcredinciosilor crestini din toata lumea, roaga-te si pentru noi ca sa fim aparati de vrasmasii vazuti si nevazuti, fii solitor si rugator pentru noi catre Domnul Dumnezeu.

Izbaveste-ne de toata ispita neasteptata si de muncile cele vesnice, ca sa aflam mila in ziua Infricosatei Judecati si sa ne invrednicim acelor nespuse bunatati, privind si preamarind Lumina cea preadulce si desfatata a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh in veci. Amin.", este rugăciunea către Sfântul Eftimie cel Mare, cinstit în ziua de sărbătoare 20 ianuarie.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate