Se pregătește o înfruntare Biden vs Putin față în față? Specialiștii analizează meciul anului pe timp de război | EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, posibilitatea unei întâlniri bilaterale Biden-Putin în această toamnă.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, are o decizie dificilă de luat, după ce Președintele Iondoneziei, Joko Widodo, a anunțat că Vladimir Putin și Xi Jinping vor participa la summitul G20 din Bali, întâlnirea organizată de 19 țări din întreaga lume și Uniunea Europeană, practic cele

mai mari 20 de economii ale lumii. Biden trebuie să aleagă între a participa la un eveniment cu doi lideri pe care a ales să-i izoleze din punct de vedere diplomatic și a renunța cu totul la G20, fără a avea o șansă de a controla agenda summitului din Indonezia.

Joko Widodo, Președintele Indoneziei: „Xi Jinping va veni. Președintele Putin mi-a zis, de asemenea, că va veni.”

Pe măsură ce se pregătește pentru adunarea din noiembrie, Joe Biden trebuie să facă față faptului că țări precum Indonezia, care va găzdui summitul G20, refuză să susțină vreuna dintre taberele implicate în războiul din Ucraina, în ciuda insistențelor președintelui american. Mai mult, Indonezia dă vina pe SUA și China în aceeași măsură pentru tensiunile tot mai mari dintre Washington și Beijing. 

Ce e mai rău? Declarațiile președintelui indonezian pun presiune pe Biden și lasă lumea să speculeze pe baza unei potențiale întâlniri de gradul 0 între acesta și alți doi mari lideri ai unor superputeri mondiale, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și Președintele Chinei, Xi Jinping.

Citeste si: „Mă bârfești și mă vorbești.” Ce mesaj a transmis Marius Elisei pe rețelele de socializare- kfetele.ro

„Xi Jinping va veni. Președintele Putin mi-a zis, de asemenea, că va veni. Ceea ce ne dorim este ca această regiune să fie stabilă, pașnică, astfel încât să avem creștere economică. Și nu cred că doar Indonezia își dorește asta. Țările asiatice vor același lucru”, a declarat Joko Widodo într-un interviu acordat publicației Bloomberg.

Citeste si: Primele imagini cu presupusa asasină a Dariei Dughina. Rușii dau vina pe Ucraina pentru atentat

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Orice prezență a unui lider occidental legitimează agresiunea Rusiei în Ucraina.”

Se pregătește o înfruntare Biden vs Putin față în față Specialiștii analizează meciul anului pe timp de război

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA

[Sursa foto: Facebook]

Cel mai recent interviu al lui Joko Widodo dă de gândit Occidentului, în special pentru că demonstrează că nu toată comunitate internațională se supune cererilor lui Biden de a întoarce spatele regimului de la Kremlin, după ce acesta a decis să invadeze Ucraina. Președintele SUA consideră că Putin ar trebui judecat pentru crime de război, a militat pentru excluderea Rusiei din G20 în urma declanșării războiului și, indirect, a făcut presiuni pentru retragerea invitației înaintate de Indonezia lui Putin pentru summit.

„Biden are un motiv foarte serios să nu meargă acolo, pentru că Indonezia nu a ținut cont de cererile Statelor Unite. Dacă Indonezia se implică din punctul ăsta de vedere, își asumă. Nu prea văd de ce își asumă, după ce a făcut niște manevre cu Statele Unite și nu este foarte fericită să vadă o China foarte puternică. Este o posibilitate ca Biden să meargă acolo. O întâlnire bilaterală cu Putin nu va avea loc. Mă aștept ca și alți lideri occidentali să refuze să participe la o întâlnire la care participă Putin. Dacă Biden și, de exemplu, Boris Johnson, dacă va mai fi în funcție atunci, nu vor merge, Macron și Scholz la fel, vor avea o problemă foarte serioasă de credibilitate. O întâlnire Biden-Putin este inutilă, pentru că Biden nu vrea să pară că forțează, cumva,  Ucraina să încheie pacea, ceea ce Putin vrea să și sugereze. Putin este un invadator și e o problemă pe care o are Indonezia, pentru că invită un stat care a invadat un alt stat, încălcând suveranitatea, dovedind că nu respectă în niciun fel valorile și principiile Cartei ONU. Orice prezență a unui lider occidental legitimează agresiunea Rusiei în Ucraina”, le-a explicat Cristian Pîrvulescu jurnaliștilor WOWbiz.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Primele imagini cu presupusa asasină a Dariei Dughina. Rușii dau vina pe Ucraina pentru atentat

VIDEO Fiica lui Aleksandr Dughin, analistul și ideologul lui Vladimir Putin, a murit. Mașina în care se afla a explodat în Moscova

Prietenia inexplicabilă dintre Steven Seagal și Vladimir Putin. Care este legătura dintre cei doi

Cine este Vlad Popescu, candidatul la Primăria Sectorului 5. Politicianul i-a trimis lui Klaus Iohannis o scrisoare. Vezi care este motivul

Doliu uriaș în ROMÂNIA! O celebră vedetă TV s-a stins din viață la doar 39 de ani. Toată lumea e în stare de șoc

Șerban Huidu, momente de sinceritate. Mesajul pe care i l-a transmis lui Găinușă, după ce relația lor s-a răcit

ADEVĂRUL despre TRUMP și RUSIA. INTERESE MARI pentru a ASCUNDE aceste DATE ȘTIINȚIFICE

Prietenia inexplicabilă dintre Steven Seagal și Vladimir Putin. Care este legătura dintre cei doi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies