WowNews logo WOWnews
Stories
cozonac

Cozonac cu cacao, pentru masa de Crăciun 

Diverse

Secretele coacerii cozonacului: Află temperatura ideală pentru cuptorul tău electric sau pe gaz

Dacă îți dorești să pregătești cei mai buni și delicioși cozonaci, ține cont de aceste sfaturi. Iată care este temperatura ideală pentru coacerea desertului!

Cozonacul este de departe unul dintre cele mai iubite deserturi tradiționale, care nu lipsește niciodată de pe mesele românilor în prag de sărbători. Cu umplutură de cacao, stafide sau nucă, preparatul este vedeta Crăciunului.

Citeste si: Deși părea o mamă devotată și o vecină grijulie, aceasta era de fapt o criminală în serie! Ce obișnuia să facă femeia cu victimele sale, pentru a scăpa de urma lor?- kfetele.ro

Cu toate acestea, pentru un gust desăvârșit și un aspect apetisant este important ca gospodinele să țină cont de un aspect foarte important, și anume temperatura de coacere a cozonacului. Tocmai din acest motiv, astăzi ne-am gândit să îți prezentăm care este temperatura ideală pentru cuptorul tău electric sau pe caz. Iată secretul pentru un cozonac delicios! 

Temperatura ideala pentru coacerea cozonacului

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, astfel că majoritatea gospodinelor sunt în căutare de rețete tradiționale pe care să le pregătească pentru mesele festive.

Unul dintre deserturile care nu lipsește niciodată de pe mesele românilor în prag de sărbători, mai ales în ziua de Crăciun, este cozonacul. Se poate prepara cu umplutură de cacao și nucă măcinată, stafide și rahat sau chiar cu ciocolată ori marțipan, în cazul rețetelor mai moderne.

Indiferent de ingredientele folosite, desertul este foarte iubit de către majoritatea românilor, mai ales dacă este pregătit corespunzător. Ei bine, pentru un cozonac perfect, gospodinele trebuie să țină cont de cel mai important aspect al pregătirii acestuia.

Mai exact, de temperatura coacerii desertului, care joacă un rol esențial în rezultatul final al rețetei. Din acest motiv, astăzi îți prezentăm care este temperatura ideală de coacere a cozonacului, în funcție de tipul de cuptor pe care îl deții. 

În ceea ce privește cuptorul cu caz, temperatura recomandată este între 175 și 190 de grade, însă poate ajunge și la 200 de grade, în funcție de compoziția cozonacilor. Înainte de toate, cel mai important aspect este preîncălzirea cuptorului, mai ales pentru cel cu gaz.

Astfel, că după ce acesta a fost preîncălzit se poate introduce tava cu cozonac, în cuptorul cu o temperatură mai mare. În primele 10 minute, drojdia va continua să acționeze, așa că este important ca temperatura să fie mai crescută, de aproximativ 190 de grade, care este echivalentul treptei a patra la cuptorul cu gaz. Ulterior, se scade la treapta a treia sau chiar mai jos, în funcție și de specificațiile rețetei. 

La cuptorul electric, lucrurile sunt mult mai simple, având în vedere că majoritatea variantelor moderne au fel și fel de opțiuni.

Astfel, acesta are o mai mare precizie și nu este nevoie să apelezi la alte trucuri, precum introducerea unei tăvi cu apă pentru umiditate.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul cuptorului cu gaz, este esențial să fie preîncălzit, înainte de a fi introduse tăvile cu cozonaci. În ceea ce privește temperatura ideală, în cazul tuturor rețetelor este de 175-200 de grade celsius. Așa că poți seta cuptorul la o temperatură încadrată în cea recomandată, însă este important să ții cont și de rețeta pe care vrei să o pregătești.

Citește și: Pe ce dată se merge cu sorcova? Vezi care este semnificația acestui obicei românesc

coacerea cozonacului

Cozonac proaspăt scos din cuptor

[Sursa foto: Unsplash]
 

Citește și: Umplutura de cozonac cu care îi vei da pe spate pe invitații tăi

Citeste si: Andrei și Alexandrina fac marele pas în Istanbul! „Te iubesc!”. Nu ratați date-ul incendiar în ediția din „Casa iubirii” de sâmbătă, 6 septembrie, de la orele 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Incredibil, dar adevărat! Un bărbat a stat 30 de ani după gratii pentru o crimă pe care NU a comis-o: "Tribunalul a confirmat astăzi". Detalii revoltătoare dintr-un caz care șochează lumea- radioimpuls.ro

Secretul pentru un cozonac delicios

Multe gospodine întâmpină dificultăți atunci când aleg să pregătească cozonacii pentru mesele festive sau alte evenimente. Ei bine, majoritatea dintre acestea se plâng de faptul că desertul a crăpat, ori aspectul nu este cel pe care și l-au dorit. Dacă și tu te-ai confruntat cu această problemă, trebuie să știi neapărat care este secretul pentru un cozonac delicios și perfect. Astfel, secretul compoziției pentru un desert apetisant și gustos este chiar tipul de făină pe care îl folosești. Aceasta este ingredientul principal, așa că înainte de toate gospodinele trebuie să fie atente la calitatea produsului. De altfel, făina trebuie uscată cu grijă și cernută de mai multe ori, pentru ca textura cozonacului să fie una pufoasă. 

Citește și: Pe ce dată se merge cu colindul, Sorcova, Steaua și Plugușorul? Semnificația acestor frumoase datini românești

Un alt truc pentru un cozonac delicios este umplutura pe care o alegi să o folosești la prepararea desertului, care dacă nu este una potrivită poate să provoace crăparea aluatului după coacere. Totodată, foaia de aluat nu trebuie să fie foarte subțire, căci se poate rupe în orice moment. 

De altfel, înainte de a introduce tava în cuptor, este necesar ca aluatul să fie uns cu gălbenuș de ou, iar ulterior ușa cuptorului nu trebuie deschisă până la final. 

Acestea fiind spuse, dacă îți dorești să ai pe masa de Crăciun cel mai delicios cozonac pune în aplicare secretul important pe care tocmai ți l-am prezentat și ține cont de temperatura ideală de coacere pentru cuptorul tău electric sau pe gaz.