
kanald.ro
Stiri
Semințe de floarea-soarelui, efecte și beneficii. De ce trebuie să le incluzi în alimentație.
Semințele de floarea-soarelui sunt considerate de multe ori o gustare nesănătoasă, ele fiind asociate cu gestul de a le consuma, prăjite sau coapte, în fața televizorului, pe stadion sau în compania prietenilor. Semințele de floarea soarelui, crude și mâncate cu moderație, aduc o mulțime de beneficii organismului uman.
Acești sâmburi atât de populari în România au efecte benefice, fiind sursă de proteine și fibre alimentare. O mână de semințe de floarea-soarelui asigură senzația de sațietate fără să te îngrașe.
Conțin grăsimi polinesaturate, "bune", sănătoase, te protejează împotriva bolilor cardiovasculare și hipertensiunii arteriale, declară nutriționiștii.
Efectele grăsimilor polinesaturate din semințe:
- reduc nivelul colesterolului rău (LDL)
- reduc riscul de atac de cird
- reduc riscul de accident vascular cerebral
- controlează nivelul de glucoză din sânge
- reduc tensiunea arterială
Grijă mare la cantitatea de semințe pe care o mănânci în fiecare zi. Te vei trezi că te-ai lăsat purtat de val și de poftă și ai consumat mai multe decât ar fi trebuit.
Citeste si: Dietă diabet. Ce alimente poți consuma dacă suferi de diabet
Semințele de floarea-soarelui pot fi consumate crude, ca atare, în salate, amestecate cu iaurt, cu fulgi de ovăz și alte fructe uscate. Le poți presăra peste diverse alimente coapte.
- conțin vitamina E și împiedică radicalii liberi să deterioreze celulele din organism,
- conțin seleniu, important pentru reducerea stresului oxidativ de pe urma radicalilor liberi și ajută la sinteza ADN-ului,
- conțin vitamina B3,
- ajută la scăderea colesterolului rău,
- reduc riscul de apariție a bolilor cardiace,
- conțin fibre și ajută tranzitul intestinal, țin sub control nivelul de glucoză din sânge,
- contribuie la scăderea în greutate,
- conțin acid pantotenic (ajută organismul să metabolizeze grăsimile, carbohidrații și proteinele și să le transforme în energie),
- conțin magneziu (reduce intensitatea astmului, scade tensiunea arterială, previne
Semințele de floarea-soarelui sunt mai ieftine decât migdalele sau caju-ul, pe care le pot înlocui cu brio.
Citeste si: Hrișca, alimentul care te ajută să slăbești 10 kilograme. Dieta cu hrișcă
Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că banalele semințe de floarea soarelui ar ajuta chiar și la vindecarea anumitor forme de cancer.
- cancer
- astm
- artrită
- boli pulmonare
- sterilitate
- impotență
La fel ca alți sâmburi oleaginoși, semințele trebuie incluse în alimentație, dar cu moderație, mai ales pentru că îngrașă.
Nutriționistul Marius Călinici a spus pentru adevărul.ro care este cantitatea optimă de semințe de floarea-soarelui: "Consumul necontrolat de floarea soarelui distruge efectele benefice ale acizilor asupra inimii prin creşterea ponderală. O lingură de sâmburi într-o salată, categoric ameliorează calităţile nutriţionale ale preparatului. La fel, o lingură de sâmburi pe câţiva covrigi sau pe o pâine. Dacă se depăşeşte, însă, măsură, intervine valoarea calorică mare a acestor sâmburi. Toate aceste efecte benefice sunt valabile pentru seminţele crude. Prin prăjire, ele îşi diminuează o parte din proprietăţi, în special prin pierderea vitaminelor".
Citeste si: Alimente permise în post. Ce sa mananci in tipul postului
Semințele de floarea-soarelui previn osteoporoza, te calmează, ajută la curățarea și înfrumusețarea tenului, sunt un puternic antiinflamator. Condiția esențială: să fie crude și organice.