Cuișoarele, adevărate antibiotice. Calități terapeutice și beneficii
Ce trebuie să știi despre CUIȘOARE. De ce sunt adevărate antibiotice
Cuișoarele sunt un condiment originar din Indonezia. Considerate adevărate antibiotice, au un gust puternic, fructat, iute-amărui. Pot fi folosite în bucătărie, în diverse preparate, dar au și beneficii terapeutice.
Conţinutul de eugenol este principalul responsabil de proprietăţile micilor mirodenii. Acesta întăreşte rezistenţa organismului în lupta cu substanţele toxice din mediu, acţionează ca agent antiinflamator şi asigură o serie de nutrienţi, flavonoizi, vitamina C, mangan, calciu, magneziu şi acizi graşi omega-3.
Calități terapeutice
Ce beneficii au cuișoarele:
Îmbunătăţesc digestia. Cuişoarele previn balonarea şi formarea gazelor intestinale, ajutând digestia. Ele stimulează producerea de enzime care contribuie la procesul digestiv şi au un efect pozitiv asupra durerilor de stomac, acţionând la nivelul întregului tract gastro-intestinal.
Elimină respiraţia urât mirositoare. Fiind un antiseptic natural, cuişoarele sunt foarte eficiente la înlăturarea mirosului neplăcut din gură, omorând bacteriile responsabile de acest fenomen. Pe lângă a fi consumate sub formă de ceai, cuişoarele mai pot fi mestecate ca atare timp de câteva minute, pentru o respiraţie împrospătată.
Luptă împotriva greţurilor. Proprietăţile calmante şi aroma cuişoarelor alină senzaţiile de greaţă şi vomă, fiind un remediu bun chiar şi pentru femeile însărcinate care se confruntă cu aceste probleme.
Ameliorează durerile de dinţi. Compuşii antiinflamatori şi analgezici din cuişoare reduc inflamaţiile dentare şi calmează durerea. Datorită proprietăţilor antiseptice, cuişoarele contribuie la vindecarea infecţiei din zonă şi previn răspândirea ei.
Combat problemele respiratorii. Prin proprietăţile expectorante şi antibacteriene, cuişoarele au un impact benefic asupra sistemului respirator. Ceaiul de cuişoare ajută la tratarea răcelilor, a nasului înfundat, a durerilor de gât, a infecţiilor virale, a bronşitei şi a afecţiunilor sinusurilor.
Alungă insectele.
Cuişoarele şi uleiul esenţial de cuişoare pot fi folosite în aromaterapie pentru a alunga insectele. Funcţionează, la fel ca levănţica, şi pentru alungarea moliilor din dulapuri.
Calmează durerile cauzate de cistită sau de calculii renali. Pentru ameliorarea acestor dureri, se bea o infuzie de cuişoare de două ori pe zi. Dacă durerile devin insuportabile, mai ales în cazul cistitei, în infuzia de cuişoare se poate adăuga o picătură de ulei esential de lavandă, care are proprietăţi calmante şi relaxante.
Alungă respirația urât mirositoare. Împotriva respiraţiei urât mirositoare, mestecă două cuişoare timp de 2-3 minute.
Cum scapi de durerile de dinți cu ajutorul cuișoarelor
– Se iau 1-2 cuişoare care se strivesc între degete, după care se aşază pe dintele dureros;
– Se fierb 5-6 cuişoare în echivalentul unei ceşti de apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, se stinge focul şi se lasă să se răcească. Se scot cuişoarele, iar cu apa respectivă se clăteşte bine gura, insistând pe zona în care se află dintele dureros.
Cum scapi de durerile musculare cu ajutorul cuișoarelor
Durerile provocate de afecţiuni precum reumatismul sau lumbago sau durerile musculare pot fi calmate masând zonele dureroase cu ulei esenţial de cuişoare amestecat cu ulei vegetal de migdale dulci sau cu orice alt ulei vegetal gras. Alte modalităţi de ameliorare a durerilor sunt băile calde în care s-au vărsat câteva picături de ulei esenţial de cuişoare sau administrarea de cataplasme cu acest ulei esenţial.
Contraindicații ale uleiului esențial de cuișoare. La ce trebuie să fii atent
Uleiul esențial de cuișoare conține eugenol, o substanță cu puternic efect coroziv care afectează mucoasele și pielea.
- Uleiul esenţial de cuişoare trebuie diluat în ulei înainte de a fi utilizat.
- Uleiul esenţial de cuişoare este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează, precum şi copiilor mici.
- Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să evite aplicarea uleiului esenţial de cuişoare.
- Medicii recomandă să nu folosim uleiul esenţial de cuişoare o perioadă mai lungă de o săptămână pentru o durere sau o problemă de sănătate care necesită consultul unui medic, scrie adevarul.ro.
Ce trebuie să știi despre CUIȘOARE. De ce sunt adevărate antibiotice
Cum se pregătește ceaiul de cuișoare
Ingrediente
1 litru de apă 1 lingură de cuişoare proaspăt mărunţite zahăr sau miere pentru îndulcit
Mod de preparare
Fierbe apa, apoi adaugă cuişoarele şi lasă-le la infuzat timp de 20 de minute. Ceaiul se poate servi atât cald, cât şi rece, cu cuburi de gheaţă. Se poate păstra la frigider pentru câteva zile într-un recipient de sticlă acoperit.