Semințe de floarea-soarelui, efecte și beneficii. De ce trebuie să le incluzi în alimentație.
seminte de floarea-soarelui efecte si beneficii
Semințele de floarea-soarelui sunt considerate de multe ori o gustare nesănătoasă, ele fiind asociate cu gestul de a le consuma, prăjite sau coapte, în fața televizorului, pe stadion sau în compania prietenilor. Semințele de floarea soarelui, crude și mâncate cu moderație, aduc o mulțime de beneficii organismului uman.
Acești sâmburi atât de populari în România au efecte benefice, fiind sursă de proteine și fibre alimentare. O mână de semințe de floarea-soarelui asigură senzația de sațietate fără să te îngrașe.
Semințe de floarea-soarelui. Efectele miraculoase
Conțin grăsimi polinesaturate, "bune", sănătoase, te protejează împotriva bolilor cardiovasculare și hipertensiunii arteriale, declară nutriționiștii.
Efectele grăsimilor polinesaturate din semințe: - reduc nivelul colesterolului rău (LDL) - reduc riscul de atac de cird - reduc riscul de accident vascular cerebral - controlează nivelul de glucoză din sânge - reduc tensiunea arterială
Grijă mare la cantitatea de semințe pe care o mănânci în fiecare zi. Te vei trezi că te-ai lăsat purtat de val și de poftă și ai consumat mai multe decât ar fi trebuit.
Semințele de floarea-soarelui pot fi consumate crude, ca atare, în salate, amestecate cu iaurt, cu fulgi de ovăz și alte fructe uscate. Le poți presăra peste diverse alimente coapte.
Beneficiile semințelor de floarea-soarelui:
- conțin vitamina E și împiedică radicalii liberi să deterioreze celulele din organism, - conțin seleniu, important pentru reducerea stresului oxidativ de pe urma radicalilor liberi și ajută la sinteza ADN-ului, - conțin vitamina B3, - ajută la scăderea colesterolului rău, - reduc riscul de apariție a bolilor cardiace, - conțin fibre și ajută tranzitul intestinal, țin sub control nivelul de glucoză din sânge, - contribuie la scăderea în greutate, - conțin acid pantotenic (ajută organismul să metabolizeze grăsimile, carbohidrații și proteinele și să le transforme în energie), - conțin magneziu (reduce intensitatea astmului, scade tensiunea arterială, previne migrenele)
Semințele de floarea-soarelui sunt mai ieftine decât migdalele sau caju-ul, pe care le pot înlocui cu brio.
Bolile pe care le tratează semințele de floarea-soarelui:
- cancer - astm - artrită - boli pulmonare - sterilitate - impotență
La fel ca alți sâmburi oleaginoși, semințele trebuie incluse în alimentație, dar cu moderație, mai ales pentru că îngrașă.
Nutriționistul Marius Călinici a spus pentru adevărul.ro care este cantitatea optimă de semințe de floarea-soarelui: "Consumul necontrolat de floarea soarelui distruge efectele benefice ale acizilor asupra inimii prin creşterea ponderală. O lingură de sâmburi într-o salată, categoric ameliorează calităţile nutriţionale ale preparatului. La fel, o lingură de sâmburi pe câţiva covrigi sau pe o pâine. Dacă se depăşeşte, însă, măsură, intervine valoarea calorică mare a acestor sâmburi. Toate aceste efecte benefice sunt valabile pentru seminţele crude. Prin prăjire, ele îşi diminuează o parte din proprietăţi, în special prin pierderea vitaminelor".
Semințele de floarea-soarelui previn osteoporoza, te calmează, ajută la curățarea și înfrumusețarea tenului, sunt un puternic antiinflamator. Condiția esențială: să fie crude și organice.