Sfântul Ion. Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 7 ianuarie

Sfântul Ion. Marți, pe data de 7 ianuarie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion. În această zi îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan.

Sfântul Ion. Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 7 ianuarie
Autor: Raluca Ionita

In articol:

Sfântul Ion. Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 7 ianuarie
Sfântul Ion. Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 7 ianuarie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. Ce trebuie să respecți în această zi:

Potrivit vechiului testament, Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de Sfântul Ion, s-a născut în familia preotului Zaharia.

Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama Mântuitorului Iisus Hristos. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru venirea Mântuitorului și astfel să facă cunoscut acest moment.

Sfântul Ion. După botezarea oamenilor în Iordan, Sfântul Ioan pregatea adevaratul botez, cel în Duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mai mulți ucenici care-l urmau, însă el nu era un orator desăvârșit, dar cu toate asta, avea darul de a atrage oamenii prin cuvântul său.

Sfântul Ion. Viața și moartea lui Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul era smerit și umbra îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, închis cu o curea de piele, iar acesta se hrănea cu locuste și miere sălbatică.

Sfântul Ion a trăit într-o peșteră, în pustietate, până în momentul în care a fost prins de Irod și întemnițat, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul. În evanghelie scrie că Irod a ordona tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Citeste si: Cine este Sebastian Crăciunescu, bărbatul cu care și-a unit destinul Geta Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul făcut de Andreea Marin, după 5 ani de relație cu Adrian Brâncoveanu: „Nu am regrete deloc”. Ce decizie a luat fosta „Zână a Surprizelor"..- bzi.ro

Citeste si: Superstiții de Bobotează. Ce obiceiuri respectă românii de Bobotează

Citeste si: Rugăciune de Bobotează. Ce să rostești pe data de 6 ianuarie

Citeste si: Rugăciune de Revelion. Aduce prosperitate în noul an

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion

Sfântul Ion. Sărbătoarea de Sfântul Ion reprezintă încheierea sărbătorilor de iarnă, deschise de Sfântul Nicolae. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Sfântul Ioan este considerat protectorul pruncilor, iar cei care țin această sărbătoare speră să aibă copii sănătoși, fără malformații.

Din popor se spune că această zi este una a bucuriei, iar cine nu se veselește astăzi va fi trist tot anul, cei care serbează astăzi ziua speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc și animale sălbatice. Se spune că în dimineața de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasmă pentru a fi ferit de boli pe tot parcursul anului.

Cine a fost Ioan Botezătorul

Sfântul Ion. Sfânta Scriptură vorbeşte despre Ioan Botezătorul ca fiind Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos. El este cel care propovăduia venirea Acestuia și îi îndemna pe iudei la pocăinţă. Considerându-l prooroc, locuitorii din Ierusalim se strângeau în jurul lui pentru a fi botezaţi de el în Iordan. Ioan le cerea să-şi mărturisească păcatele şi să se pocăiască, spunându-le ca el îi botează doar cu apă, dar Cel ce va veni dupa el, adică Iisus, îi va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. Vestind venirea Mântuitorului, Ioan spunea că Acela este mult mai mare şi mai puternic decât el.

Sfântul Ion. Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 7 ianuarie
Sfântul Ion. Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 7 ianuarie

Aproximativ două milioane de români se serbează de Sfântul Ion

Peste 300.000 de românce poartă numele Ioana şi 140.000 pe cel de Ionela.

Aproximativ 11.000 de femei din țara noastră se numesc Nela şi peste 6.000 poartă numele Ionelia.

Pe de altă parte, peste 400.000 de români poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuţ. Sunt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel, în timp ce 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionică.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Început de an de coşmar pentru Nicoleta Guţă! Nu mai are căldură şi apă caldă în vila de 5 stele din Petroşani!

Nicolae Guță a vrut să se penseze, dar a ieșit un dezastru! Cum arată acum sprâncenele manelistului?

Cristina Pomohaci a fost premiat de un post tv! Solistul a primit distincția de la Niculina Stoican

Persoane cu intenții rele intră fulgerător în viața Leilor, Vărsătorilor și a altor 3 zodii. Scorpionii își vor da seama că o persoană este doar pe interes

Șoc total în Ucraina! Și-a dat DEMISIA: Mă retrag din funcție

Beni nu a fost prezent la nunta Getuței Sterp. Mama Geta a clarificat situația în timpul petrecerii

Patrick Moratoglou, antrenorul Simonei Halep, scene incredibile: „Am lovit-o”

Doliu în sportul românesc! Un fost campion a fost găsit împușcat în cap, la Otopeni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies