Sondaj MedLife: Doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului. „România nu va mai avea pe cine vaccina în iunie, dacă percepția nu se modifică!”

Intenţia de vaccinare a românilor este sub aşteptările iniţiale, arată un sondaj făcut de MedLife!

Sondaj MedLife privind nivelul de vaccinare
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Rezultatele unui sondaj realizat de MedLife, pentru a estima numărul românilor dispuși să se imunizeze, arată că intenția de vaccinare a oamenilor este sub aşteptările iniţiale.

Sondaj MedLife privind nivelul de vaccinare în România

Estimările actuale indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului 2021, ceea ce reprezintă o rată de 27 – 31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puţin 16 ani.

Citeste si: LIVE VIDEO Klaus Iohannis, anunț important despre campania națională de vaccinare

Deşi estimările iniţiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârşitul lunii septembrie, se pare că intenţia de vaccinare a românilor este mult sub aceste aşteptări. Studiul pe care l-am realizat arată că doar 5 milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului(...) Dacă percepţia nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina.

(...)

Este extrem de important ca oamenii să înţeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia. Creşterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 şi minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală şi reluarea vieţii sociale. Este singura soluţie pentru a atinge aceste mize”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

Educația, un rol critic în campania de vaccinare

Educația este unul dintre principalii factori care influențează puternic intenția de vaccinare, pentru că în locurile unde nivelul de educație este mai ridicat rata de vaccinare este mai mare, arată datele sondajului MedLife.

Potrivit acestora, cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aprox.

33 – 38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului. Pe de altă parte, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de aprox. 19 – 23% din totalul populației de peste 16 ani. De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, în timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural.

Citeste si: Strigăt de ajutor al unei paciente, aflată în stare gravă la ATI: a vrut să se vaccineze pe loc. Ce răspuns i-a dat medicul

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Există aproximativ 2 milioane de persoane cu intenție fermă de a se vaccina cât mai repede sau nu mai târziu de luna viitoare. Alți 3- 4% iau în calcul vaccinarea peste 3 – 6- 12 luni sau chiar peste 1 an, mai arată studiul MedLife.

Categoriile de persoane care doresc să se vaccineze

Din categoria persoanelor dornice să se vaccineze fac parte într-o mai mare măsură bărbații, persoanele din categoria de vârstă 50- 69 de ani și persoanele care au un stil de viață activ. Totodată, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și au trecut prin forme medii sau severe (cu pneumonie) ale bolii sunt mai deschise la ideea de a se vaccina față de cele care nu au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2.

La polul opus, din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccinării fac parte, într-o mai mare măsură, persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu un nivel de educație mai scăzut și care nu au suferit de COVID-19 până în prezent. De asemenea, studiul arată că persoanele care provin din gospodării numeroase sunt mai puțin dispuse să se vaccineze.

Conform studiului, regiunile București – Ilfov și Centru sunt mai bine reprezentante în segmentul celor care au luat sau iau în calcul vaccinarea, spre deosebire de regiunea Nord – Est, care este supra-reprezentantă în rândul celor care resping ideea vaccinării.

Doar o treime din populația României consideră că vaccinarea este eficientă

Studiul MedLife arată faptul că nivelul de informare privind eficiența vaccinări este semnificativ mai ridicat în rândul populației provenite din mediul urban, cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, respectiv 60- 69 de ani, cu educație superioară și în rândul persoanelor care au trecut prin boală.

Citeste si: Vaccinarea anti-COVID-19 va începe în centrele mobile. Care vor fi județele vizate

Doar o treime din populația României cu vârsta peste 16 ani consideră vaccinarea ca fiind foarte eficientă, atât împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, cât și împotriva dezvoltării unor forme grave de boală, în caz de infecție. Restul populației invocă teama de efecte adverse ca principalul motiv din spatele refuzului de a se vaccina, următorul argument fiind neîncrederea alimentată de informațiile contradictorii.

„Din păcate, în România încă avem un număr important de persoane indecise sau care refuză vehement ideea vaccinării. Aici trebuie să ne concentrăm cu toții eforturile, să contribuim la o informare corectă și să îi facem să înțeleagă că vaccinul nu ne ajută doar din punct de vedere al sănătății individuale, ci și din perspectivă economică, socială, psihologică. În felul acesta copiii se vor întoarce la școală, bolnavii cronici vor putea să aibă diagnosticele salvatoare de vieți la timp. Avem ca exemplu datele din Israel, care confirmă că atunci când se atinge un grad de imunizare cu cel puțin o doză a 60% din populație, apare o încetinire evidentă a pandemiei și ne apropiem de o viață normală”, mai spune Mihai Marcu.

Sondaj MedLife privind nivelul de vaccinare
Sondaj MedLife privind nivelul de vaccinare[Sursa foto: www.medlife.ro ]

Sondaj MedLife privind nivelul de vaccinare

Sondaj MedLife privind nivelul de vaccinare

 

 

SURSE: www.medlife.ro  

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Andreea Bănică a muncit de mică! Iată ce a făcut pentru a-și câștiga traiul înainte de a deveni celebră: „Lângă calea ferată”

Cu ce vedetă l-ar vedea Alexia Eram pe Mario Fresh dacă nu ar fi cu ea?! Incredibil ce a spus despre Antonia: „Este o femeie...”

Se împlinesc 40 de ani de la tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Calendar Ortodox 13 mai 2021. Una dintre cele mai mari sfinte ale Bisericii. Te apără de viclenia duşmanilor

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Biden, făcut șah-mat de Iran. Adevărată miză a escaladării tensiunilor dintre Israel și palestinieni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies