Testele de inteligenta de la Academia Militara! Ce trebuie sa faci si cum arata testele secrete

Viata de militar de cariera nu este una usoara, dar, de cele mai multe este una plina de satisfactii. Dar, inainte de a ajunge fiter, orice roma trebuie sa treaca de o serie de teste, si de inteligenta, la Academia Militara.

Autor: Calin Perian

Academia Militara, institutia care transforma un om obisnuit intr-un ofiter al Armatei Romane, are o serie de teste cat se poate de stricte pentru cei care isi doresc sa ii urmeze cursurile. Si, asa cum e de asteptat, printre cele mai dificile sunt testele de inteligenta de la Academia Militara, cele fara de care imeni nu poate deveni un viitor ofiter.

Pe langa tot felul de probe care evalueaza aptitudinile teoretice, cei care vor sa ajunga la Academia Militara sunt nevoiti sa suporte si o serie de teste psihologice si de inteligenta.

Probele psihologice cuprind urmatoarele tipuri de teste:
- test de aptitudini (si inteligenta) care evalueaza gandirea logica, aptitudinile numerice, verbale (vocabularul), tehnice, spatiale (vederea in spatiu), organizatorice, de invatare, capacitatea de a lucra contra timp.
- chestionar de personalitate pentru evaluarea maturitatii, responsabilitatii, motivatiei, capacitatii de comunicare, in conexiune cu potentialul de adaptare la conditiile specifice mediului militar;
- test situational care este o proba de grup, teoretica si practica, sustinuta de candidatii la profesiile de ofiter, maistru militar sau subofiter, si care evalueaza comportamentul candidatului in conditii ”reale” de munca, in situatia indeplinirii unei sarcini concrete, din perspectiva potentialului de lider, capacitatii de planificare si a capacitatii de a lucra in echipa, reactia la lucrul sub presiune.


In timpul testarii, candidatilor li se recomanda mult calm si atentie, precum si implicare in rezolvarea sarcinilor.

Interviul de evaluare si orientare vizeaza clarificarea unor aspecte constatate de-a lungul parcurgerii probelor de selectie, motivatia candidatului pentru cariera militara, coerenta si claritatea exprimarii si depistarea defectelor de vorbire.
Foarte important este faptul ca fiecare proba in parte are caracter eliminatoriu.


CUM SA TE ANTRENEZI pentru probele psihologice si testele de inteligenta

Pentru probele psihologice si testele de inteligenta te poti antrena parcurgand teste de inteligenta si perspicacitate pe care le gasesti in orice librarie. In timpul probelor trebuie sa fii calm si atent. Implica-te in rezolvarea sarcinilor, pe parcursul testului situational, fii sincer si rapid in timpul completarii chestionarului de personalitate si da dovada de sinceritate, spontaneitate, convingere si echilibru atunci cand participi la interviul de evaluare finala.


Pentru a-ti face o idee despre testele de aptitudini (asemanatoare testelor de inteligenta) pe care le vei avea de rezolvat, citeste exemplele de mai jos care, de altfel, nu fac parte din testele utilizate la selectie (acestea sunt secrete, la fel ca subiectele de concurs), dar sunt de acelasi tip.
EXEMPLU:
1. Ordonati logic urmatoarele cuvinte incepand de la cel scris cu caractere italice.
rareori niciodata intotdeauna adesea cateodata

Raspunsul corect este: niciodata, rareori, cateodata, adesea, intotdeauna. Cuvintele prezentate reprezinta adverbe de timp, iar in dictionarul explicativ al limbii romane aceste cuvinte sunt definite astfel:
niciodata – in niciun moment, in nicio imprejurare;
rareori – nu prea des, la intervale de timp mari;
cateodata- cand si cand, din timp in timp, uneori;
adesea – de multe ori, in repetate randuri, des, deseori;
intotdeauna – de fiecare data, mereu, in tot timpul, in orice ocazie.
2. Aveti siruri de cuvinte compuse fiecare din cate 5 cuvinte. In fiecare sir, doua dintre cuvinte fac parte din aceeasi categorie. Care sunt cele doua cuvinte?
piele fier roata aur lana
Cuvintele fier si aur reprezinta raspunsul corect, deoarece ambele fac parte din categoria metalelor, iar celelalte trei cuvinte descriu fiecare cate o alta categorie. 
3. Gasiti printre cele cinci variante de raspuns, cuvantul care are intelesul cel mai apropiat de cuvantul scris cu majuscule:
VARSTNIC Vesel Batran Sarac Singur Bunic
Raspunsul corect este cuvantul Batran. In dictionarul explicativ al limbii romane, cele doua cuvinte sunt sinonime si sunt definite astfel: persoana inaintata in varsta, trecuta de perioada tineretii/persoana care traieste de multi ani.

Pentru testul (chestionarul) de personalitate nu este nevoie sa te antrenezi, tot ce va trebui sa faci este sa fii sincer(a) si sa raspunzi spontan. Nu exista raspunsuri corecte sau gresite. De regula, primul raspuns care-ti vine in minte este cel mai bun.
La fel si in cazul testului situational, nu este nevoie de pregatire, ci doar de implicare, atentie si cooperare cu membrii echipei, in momentul sustinerii probei.

 

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Moment emotionant la parada militara. Un soldat s-a pus in genunchi si si-a cerut iubita in casatorie - "Astazi, vreau sa depun juramantul iubirii"

Atentat cu bomba la Targu Secuiesc, dejucat de politisti! Un barbat planuia sa detoneze bomba la parada militara din oras

Fostii presedinti ai Romaniei, la parada militara! Traian Basescu l-a evitat pe Klaus Iohannis. Uite cum s-au asezat

Horoscop Zilnic Sâmbătă 17 Aprilie 2021: Taurii vor avea parte de câteva discuții mai aprinse, Gemenii au o stare foarte bună în decursul zilei de astăzi

Medicamentul minune care te scapă de COVID! Anunţul aşteptat de milioane de oameni. S-a stabilit totul

Irina Tănase îl DISTRUGE pe Liviu Dragnea! Fostul lider PSD este DISPERAT

Istoria secretă. Frank Sinatra a vrut să îl facă pe Prințul Philip agent de influență al CIA

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies