Top 3 cele mai rapide și ușoare rețete de mucenici moldovenești

Iată top 3 cele mai rapide și ușoare rețete de mucenici moldovenești pe care să le încerci!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Mucenicii marchează sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită la data de 9 martie.

Aceștia pot fi făcuți în mai multe feluri, astfel că, în Dobrogea, mucenicii au forma cifrei 8, au dimensiuni foarte mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă.

Specific zonei Munteniei este „Uitata pentru morți”, adică un mucenic de dimensiuni mai mari, pe care copiii îl joacă în jurul focului. Acest tip de mucenic este dedicat persoanelor decedate, uitate pe timpul anului.

Însă, dacă ești iubitor al mucenicilor din zona Moldovei, iată top 3 cele mai rapide și ușoare rețete de mucenici moldovenești pe care să le încerci în acest an!

Top 3 cele mai rapide și ușoare rețete de mucenici moldovenești

Iată top 3 cele mai gustoase și rapide rețete de mucenici moldovenești pe care trebuie neapărat să le încerci pe 9 martie!

Mucenici moldovenești rețetă simplă

Ingrediente

1 kg de faină
450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie

Mod de preparare

1. Începe să faci maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi adăugând o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină.

Amestecă totul bine, iar apoi lasă deoparte pentru un sfert de oră.

2. După ce a crescut maiaua, adaugă faină, ouăle şi zahărul. Se adaugă laptele în timp ce frămânți, puţin câte puţin, până obţii un aluat omogen.

3. Adaugă untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuă să frămânți aluatul. Când e gata, se lasă să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.

4. Până creşte aluatul, te poți ocupa de sirop: pune la fiert apa cu zahărul şi lasă să fiarbă câteva minute, apoi oprește focul şi adaugă coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.

5. Când aluatul a crescut se frământă puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în bastonașe din care vei forma opturi.

6. Se pun mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capătă o culoare aurie!

7. După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasă 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presară nucă măcinată.

Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2022? Postul Mare se ține până la sărbătoarea Învierii Domnului

Mucenici moldovenești cu nucă

Ingrediente

Pentru aluat:
1200 g făină albă
50 g drojdie proaspătă
un praf de sare
4 ouă la temperatura camerei
300 g zahăr brun
esență de rom
coajă rasă de lămâie
500 ml lapte călduț
160 g unt topit

Pentru sirop:
500 ml apă
250 g zahăr
un baton de scorțișoară
2 steluțe de anason
4-5 boabe de ienibahar
1 linguriță esență de rom

Citeste si: Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În plus:
2 gălbenușuri și 2 linguri de lapte pentru uns
câteva linguri cu miere de albine
nucă măcinată pentru presărat deasupra 

Top 3 cele mai rapide și ușoare rețete de mucenici moldovenești

Top 3 cele mai rapide și ușoare rețete de mucenici moldovenești

[Sursa foto: PixaBay]

Mod de preparare

1. Dizolvă drojdia în lapte călduț și pune 2-3 linguri de zahăr și 2 de făină, apoi lasă tot amestecul la crescut timp de 15 minute.

2. Amestecă la robot untul topit, ouăle bătute, restul de zahăr, un praf de sare, esența de rom și coaja de lămâie și de portocală.

3. După ce s-au omogenizat, adaugă făina puțin câte puțin, până când aluatul începe să se lege.

4. Frământă aluatul timp de 15 minute, apoi acoperă vasul cu un prosop.

5. Lasă aluatul la dospit timp de o oră și jumătate într-un loc cald.

6. În acest timp prepară siropul. Pune apă într-o oală, apoi zahărul și pune pe foc, amestecând cu un tel.

7. Adaugă batonul de scorțișoară, steluțele de anason și boabele de ienibahar și lasă pe foc până începe să clocotească.

8. Oprește focul și lasă siropul să se odihnească 5-10 minute, apoi adaugă esența de rom și coaja de portocală.

9. Scoate aluatul crescut din bol și împarte-l în mai multe bucăți, apoi modelează opturi.

10. Așază mucenicii în tava tapetată și mai lasă-i să crească 30 de minute acoperiți cu un prosop.

11. Unge mucenicii cu amestecul de lapte și gălbenușuri, apoi lasă-i la copt timp de 30 de minute, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

12. Scufundă mucenicii în sirop, unge-i cu miere și presară nucă măcinată din belșug.

Mucenici moldovenești pufoși

Ingrediente

Pentru aluat:
700 g de făină
1 ou
25 g drojdie proaspătă
1 linguriță miere
250 ml de lapte
50 g de unt
1 praf de sare
1 zahăr vanilinat

Pentru sirop:
250 ml de apă
3 linguri de zahăr
1 lungură de esență de rom

În plus:
1 ou pentru uns
nucă
miere

Mod de preparare

1. Începe să faci maiaua amestecând drojdia cu puțin lapte, o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Amestecă totul și lasă deoparte pentru 15 minute.

2. După ce a crescut maiaua, adaugă peste ea făina, oul și zahărul.

3. Începe să frămânți adăugând lapte puțin câte puțin până când obții un amestec omogen. Apoi adaugă și untul și frământă din nou.

4. Când e gata, se lasă să crească la căldură aproximativ o oră sau până își dublează volumul.

5. Pentru sirop pune la fiert apa cu zahărul și lasă să fiarbă câteva minute. Oprește focul și adaugă esență de rom.

6. Când aluatul a crescut se frământă și se formează opturile. Apoi pune mucenicii în tava tapetată și mai lasă la crescut 20 de minute.

7. Unge-i cu ou și pune-i la cuptor la foc mediu. Mucenicii sunt gata când capătă o culoare aurie.

8. După ce s-au copt, se lasă la răcit și se trec prin siropul de zahăr. Apoi se ung cu miere și se presară nucă măcinată.

Citeste si: 5 rețete de post rapide și simplu de preparat

Când se fac mucenicii și de ce

Mucenicii se fac în data de 9 martie a fiecărui an. Potrivit tradiției, în acea zi trebuie să facem curățenie mare în gospodării și să ardem deșeurile strânse doar cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a românilor, se spune că în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale trecerii de la sezonul de iarnă la primăvară, lăsând loc zilelor moșilor, adică zilelor calde și senine.

De aceea, în ziua de 9 martie se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, precum: lovirea pământului cu bâte sau alte greutăți, în timp ce se rostesc descântece, pentru a chema căldura și a alunga frigul.

Tot credința populară spune că în ziua Mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți: sfinți, mucenici sau brădoși.

 

Surse: a1.ro, poftă-bună.com

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Remedii naturiste pentru nas înfundat. Cum deblochezi nasul în mod natural

Cu ce poți înlocui zahărul din comerț. Alternative sănătoase care pot înlocui zahărul alb

Cum să faci cea mai bună supă cremă de conopidă

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Acord de pace între Rusia și Ucraina! Veste uriașă în Europa. E Breaking News

Câți copii are Laurențiu Reghecampf. Detalii neștiute din viața antrenorului de fotbal

Fiica lui Putin are un copil cu Igor Zelenski. Cine este cel ce i-a furat inima Katerinei Tihonova

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies