Totul despre ambrozie. Unde crește și cât de periculoasă este alergia la ambrozie

Totul despre ambrozie. Unde crește, cum ne ferim de ea și ce se întâmplă dacă avem alergie la ambrozie!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Ambrozia este o plantă provenită din America de Nord și America de Sud, care s-a răspândit ulterior și în Europa. Vezi tot ce trebuie să știi despre ea: unde crește, cum ne dăm seama că avem alergie la ambrozie și cum ne tratăm de aceasta!

Ce este ambrozia și când apare

Ambrozia este cea mai răspândită specie de buruiană, întrucât se înmulțește rapid și este rezistentă la secetă. Planta se găsește în majoritatea zonelor din România, însă cu precădere în vestul țării. Ambrozia poate fi întâlnită pe terenuri neîngrijite din orașe și din apropierea acestora, în parcuri și grădini deteriorate, dar și de-a lungul drumurilor sau pe terenuri agricole.

Astfel, semințele ambroziei încep să încolțească primăvara, însă sezonul de vârf este la jumătatea lunii iulie și până spre sfârșitul lunii septembrie. Atunci, planta produce o cantitate mare de polen, care este răspândit în atmosferă pe calea aerului, pe distanțe lungi. În acest fel, în pericol nu sunt doar oamenii care locuiesc în apropierea ambroziei, ci și persoanele care locuiesc departe de zona populată de buruiana în cauză.

Potrivit specialiștilor, planta de ambrozie ajunsă la vârsta maturității poate elibera până la câteva miliarde de grăunciori de polen.

Totul despre ambrozie. Unde crește și cât de periculoasă este alergia la ambrozie

Totul despre ambrozie. Unde crește și cât de periculoasă este alergia la ambrozie

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Flori care aduc ghinionul în casă. Ce plante să nu ții niciodată în locuință

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: "Știam că am murit. Eram separat de trupul meu". Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima- stirileprotv.ro

Cum apare alergia la ambrozie și ce simptome are

Alergia la ambrozie apare în genere la persoanele sensibile și la cele care sunt expuse la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3- 4 ani). Aceasta afectează o frecvență de 5,35% din populația activă a țării, anume 492.000 de români afectați. Tot specialiștii spun că este suficientă o concentrație de polen în aer sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a declanșa o reacție alergică.

Iată simptomele alergiei la ambrozie care se manifestă după sezonul de polenizare al gramineelor, în lunile august-septembrie:

- congestie nazală
- cefalee
- somnolență
- ochi iritați
- lăcrimare excesivă
- secreții nazale apoase
- mâncărimi la nivelul nasului
- eczeme
- vărsături
- umflături

Alergie poate duce chiar la apariția astmului, iar simptomele sunt următoarele:

dificultăți de respirație
episoade de tuse

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea- radioimpuls.ro

Citeste si: Poze cu ambrozia, planta nocivă care provoacă alergii în această perioadă

Tratament alergie la ambrozie

Tratamentul alergiei la ambrozie se axează pe ameliorarea își înlăturarea simptomelor, fiind un tratament simptomatic. Astfel, după efectuarea unui test alergologic și depistarea alergiei, medicul specialist va recomanda medicamente în cauză.

Însă, până atunci, iată câteva sfaturi pentru gestionarea alergiei la ambrozie. În primul rând, e bine să stai cât mai mult în casă dimineața, în timpul sezonului de ambrozie, întrucât nivelurile de polen sunt cele mai ridicate în prima parte a zilei.

Un alt sfat este să utilizezi aparate de aer condiționat cu filtre, să închizi ferestrele tot timpul și să reduci timpul petrecut afară în cursul sezonului polinic. Nu în ultimul rând, e necesar să ții cont de faptul că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului și a animalului de companie. Așa că, e bine să te schimbi imediat cum intri în casă, să faci duș și să ai grijă de igiena animalului de companie.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Top cinci activități de făcut în Sibiu. Orașul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007

Când începe noul an bisericesc în 2022. Tradiția spune că așa cum este vremea în această zi, așa va fi în tot anul

Cristina Cioran și-a dus pentru prima dată fiica într-o emisiune TV. Ce s-a întâmplat cu micuța Ema în direct: „Nu am vrut”

Oğulcan din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze alături de colegii săi! Iată cum au fost surprinși carismaticii actori în spatele camerelor de filmat!

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Andreea Marin, la un pas de a-și pierde viața din cauza depresiei! Vedeta a tras un semnal de alarmă, după ce și-a dat seama prin ce a trecut

Marisa Paloma, câștigătoarea sezonului 3 „Bravo, ai Stil!”, se mută în casă nouă: ”Sunt mândră de această realizare”- VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies