
In articol:
- Unde, când și câți bani e recomandat să îi lăsăm ospătarului
- Ce tips lasă oamenii în funcție de țară
Totul despre bacșiș. Deși conceptul de „tips” a apărut în urmă cu ani buni, subiectul lăsatului bacșiș ospătarului încă este privit drept un subiect tabu. Vezi unde, când și câți bani ne recomandă specialiștii să îi lăsăm persoanei care ne servește!
Unde, când și câți bani e recomandat să îi lăsăm ospătarului
Bacșișul este suma de bani care se acordă peste plata cuvenită, pentru un serviciu personal, doar dacă clientul își dorește acest lucru, desigur. Astfel, în țara noastră, o regulă nescrisă spune că se lasă tips 10% din nota de plată. Însă, dacă românii sunt foarte mulțumiți de serviciile prestate, aceștia pot lăsa tips chiar și 15% ori 20%.
Mai exact, bacșișul ar trebui lăsat în funcție de calitatea serviciului prestat. Pentru cele mai slabe poți da sau nu da 5- 10%. Pentru un serviciu bun poți lăsa până la 15%, iar pentru un serviciu perfect, în cadrul căruia ospătarul ți-a vorbit frumos, ți-a adus mâncarea caldă și s-a asigurat că ai tot ce ai nevoie, poți lăsa chiar 20% din totalul de plată. Specialiștii spun că nu este bine să lași mai mult de 20% tips, întrucât gestul tău nu va fi privit drept o dovadă de generozitate și apreciere, ci mai degrabă de proastă creștere.
Totul despre bacșiș. Unde, când și câți bani e bine să îi lăsăm ospătarului
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Totodată, dacă vorbim tot la nivelul țării, playtech.ro scrie că statisticile arată că dobrogenii sunt cei mai generoși cetățeni ai României când vine vorba de lăsat tips ospătarilor. De asemenea, dintre aceștia, 55% lasă 10% din suma pe care trebuie să o achite la nota de plată.
Citeste si: Modificări Cod Fiscal 2022. Cu cât va crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie 2023
Ce tips lasă oamenii în funcție de țară
După ce am lămurit ideea că lăsatul bacșișului este opțional în România.
Citeste si: Se spală rufe pe 4 iunie, în prima zi de Rusalii? Preoții au răspuns la această întrebare!- stirilekanald.ro
Germanii sunt ceva mai zgârciți, deoarece nu obișnuiesc să lase tips, chiar dacă chelnerii așteaptă o apreciere de acest fel. Francezii și spaniolii rotunjesc zecimalele din notă la euro întreg (de exemplu, la 9,40 de euro lasă 10 euro), mai ales că în Franța, serviciul 15% este deja inclus în nota de plată.