Se amestecă sânge de animal cu mei, se lăsă să se usuce și este folosit pentru a afuma copiii atunci când se sperie sau când au guturai.
După sacrificarea porcului, în casă se aduce prima dată căpățâna acestuia, cu râtul înainte, crezându-se că astfel va merge bine treaba în gospodărie.
În anumite regiuni ale țării, tradiția impune ca stăpânul casei să ia sângele scurs din porc și să deseneze o cruce pe fruntea copiilor, dorindu-se astfel ca aceștia să crească sănătoși.
Părul de porc este păstrat și folosit pentru a afuma copiii atunci când se crede că sunt deocheați. De asemenea, acesta este utilizat pentru afumarea adăposturilor vitelor, cu scopul de a le proteja de atacurile animalelor sălbatice.
Diverse organe ale porcului sacrificat sunt folosite ca remedii în tratarea unor boli atât ale omului, cât și ale animalelor, inclusiv în practici magice de vindecare a unor afecțiuni atribuite deochiului sau spiritelor malefice.
Legenda spune că în noaptea de Ignat, porcii pot visa dacă vor fi sau nu sacrificați, sau chiar pot visa cuțite, semnificând astfel destinul lor. În anumite regiuni, sacrificarea porcului are loc chiar în ajunul Crăciunului.
În ziua de Ignat există obiceiul conform căruia gospodinele trebuie să dea de pomană o strachină de făină și o mână de sare pentru ca porcii care au rămas în viață sa fie feriți de boli, iar rodul casei să fie spornic și în anul ce va urma, scrie folclor-romanesc.ro.
În ajunul tăierii porcului de Ignat, în diverse regiuni ale țării, persistă tradiția de a fierbe grâu în fiecare casă. Stăpânul casei are responsabilitatea de a tămâia și binecuvânta acest grâu. Membrii familiei sunt îndemnați să consumați din grâu, iar resturile sunt aruncate dimineața pentru păsări. Această practică se crede că aduce protecție împotriva necazurilor și supărărilor.
În cazul în care porcul sacrificat este negru, se recomandă plasarea unei străchini cu mei dedesubt, în care să se adune sângele. După uscarea meiului, acesta este măcinat și folosit pentru a afuma copiii, cu scopul de a-i feri de guturai.
Există și obiceiul ca înainte de a începe sacrificiul, porcul să fie însemnat cu o tăietură în formă de cruce pe frunte și pe spate, însoțit de rostirea formulei: „În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”