
kanald.ro
Chip de copil din Bucovina
Utile
Zona Bucovinei adăpostește o comoară de tradiții și obiceiuri de Crăciun, dar și de atracții turisitce.
Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine, pe care oamenii din diferitele regiuni ale țării au consacrat-o prin tradiții și obiceiuri specifice. Bucovina este regiune în care aceste tradiții se respectă aproape cu strictețe în fiecare an, care încep cu mult timp înainte de ziua de 25 decembrie, mai exact odată cu postul Crăciunului, de pe 15 noiembrie.
În Bucovina există reguli foarte stricte în ceea ce privește cetele de colindători.
Cetele formate se întâlnesc pentru a face repetiții, fie la biserică, la șezători sau acasă la tineri, fiind singurele manifestări de acest fel care sunt permise în timpul postului Crăciunului.
Tradițiile continuă cu seara de Ajun, atunci când încep colindele și când se pregătește o masă numită „masa de ajun”, pentru care gospodinele, încă de la orele dimineții, coc colaci „rotunzi ca soarele” și încă unul, în forma cifrei 8, care este cunoscut sub numele de „Creciun”. Acest colac se păstrează până la venirea primăverii, atunci când va fi folosit, așa cum este obiceiul, la începutul anului agrar.
Citește și: Tradiții autentice de Crăciun în Maramureș. Descoperă magia sărbătorilor de iarnă într-un loc de poveste
Mocănița Huțulc iarna
Cina din Ajun era una ritualică, preparată după reguli stricte, bine cunoscute de gospodine și respectate de toți membrii familiilor. Pentru această masă, femeile din familie pregăteau câte 12 feluri de mâncare de post, dar și din pește. Fiecare fel de mâncare se punea în câte o farfurie, care erau așezat pe masă, însă nu înainte de a fi așternută cea mai frumoasă față de masă. În mijlocul mesei se obișnuiește să se așeze un colac rotund, în jurul căruia se puneau cele 12 farfurii cu cele 12 feluri de mâncare de post.
În Ajunul Crăciunului, îmbrăcați în porturi populare, cetele de colindători formate merg la colindat din casă în casă, unde sunt răsplătiți cu colaci, prăjituri, covrigi, nuci, mere sau bani. Aparte de colindele care se cântă în ziua de Crăciun, tinerii și copiii organizează scurte scenete prin care vestesc Nașterea lui Iisus Hristos, conform basilica.ro .
Tot în Ajunul Crăciunului, bucovinencele obișnuiesc să introducă o piatră în cuptor sau să-și ascundă fusele de furcă de tors pentru a îndepărta toți șerpii din preajma casei. Gospodinele obișnuiau, de asemenea, să pună în încăperile casei mentă, busuioc sau levănțică, plante cunoscute cu efecte purificatoare, dar și pentru a parfuma casa.
Înainte de Crăciun, se obișnuiește să se facă o curățenie generală și o purificare a casei, atât în interior, cât și în curtea locuinței, dar și decorarea casei cu cele mai frumoase podoabe.
De Ignat, se obișnuiește să se taie porcul, ocazie cu care gospodinele pot începe prepararea bucatelor tradiționale care se vor regăsi pe masa de Crăciun, cum ar fi toba, slănină sau cârnați afumați sau, așa cum sunt numite populare, mâncare „de fruct”.
Citește și: Tradiții românești de Ignat. De ce e bine să dai de pomană o strachină cu făină
Herghelia Lucina
Bucovina, denumită și „Țara Fagilor”, este una dintre cele mai frumoase regiuni carpatice. Este bogată în obiective turistice impresionante, cu încărcătură istorică; puncte geografice și turistice de o frumusețe rară mai ales iarna, în preajma Crăciunului. Iată câteva obiective turistice din zona Bucovinei care nu sunt de ratat: