Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. De ce se pune grâu la încolțit în această zi

Punerea grâului la încolţit în ziua Sfântului Andrei este o tradiție veche de peste 3.000 de ani, care aduce noroc și belșug în casă.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Ziua Sf. Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, e marcată de superstiții, dar și de tradiții.

Una dintre cele mai întâlnite tradiții de ziua Sfântului Andrei este cea referitoare la punerea grâului la încolțit. Credincioșii marchează astfel începutul iernii și pot preconiza datorită acestuia, în noapte de Revelion, cum va fi următorul an.

De ce se pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei

De ce se pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei
Ce semnifică grâul încolțit

Potrivit credinţei populare româneşti, grâul este considerat un simbol al belşugului și al prosperităţii. Această plantă este percepută ca sursă a vieţii, deoarece din grâu se face pâine, iar acest aliment este unul de bază pentru oameni de mii de ani.

Astfel că, punerea de grâu la încolţit de Sf. Andrei aduce noroc şi belşug în casă, dar poate arăta cum va fi anul următor.

În noaptea de revelion se verifică planta şi, în funcţie de cum creşte aceasta, persoana care l-a pus la încolţit va avea sau nu noroc material, belşug şi împliniri în anul ce vine. Dacă grâul este des, acest lucru înseamnă că urmează luni pline de prosperitate.

Când se pune la încolţit grâul

De ce se pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei
Grâu la încolţit de Sfântul Andrei

De cele mai multe ori, grâul se pune la încolţit în ziua Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie.

De preferat este ca acest lucru să se întâmple seara, atunci când toată lumea este acasă şi fiecare membru al familiei poate să îşi pregătească propriul vas, aşa cum cere superstiţia. În unele zone, grâul se pune la încolţit în ajunul lui Sfântul Andrei.

Cum se pune grâul la încolţit de Sf. Andrei

De ce se pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei
Recipiente pentru grâu încolțit

Punerea grâului la încolțit se face în casă, de fiecare membru al familiei.

Acesta se așează într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, ori un vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă.

Citeste si: Viața Sf. Andrei. Povești neștiute despre ocrotitorul românilor

Citeste si: „Să nu regret după, că de rușine și jenă, n-am încercat să fac totul posibil" Prima imagine cu Viorel Lis, în scanulul cu rotile- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Pelerinajul de Sfântul Andrei a fost anulat anul acesta! Decizia de ultimă oră a autorităților

Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi şi vată sau un burete. Astfel că, este necesar un strat de pământ de 1-3 centimetri pe fundul recipientului, după care se presară boabele de grâu şi se acoperă cu încă un strat subţire de pământ de circa 1 centimetru. Apoi se umezeşte pământul, cu un pic de apă, cât să nu fie uscat.

Unde se pune grâul la încolțit de Sf. Andrei

De ce se pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei
Grâu încolțit la fereastră

Conform tradiția fiecare membru al familiei trebuie să-și pună în recipiente diferite grâul la încolțit. Acesta va fi așezat la lumină, de preferat pe pervazul unei ferestre, pentru a se bucura de lumina naturală a soarelui.

Pentru ca grâul să crească bogat, este important să aibă parte de căldură. De asemenea, boabele nu trebuie mișcate, pentru a nu se rupe germenii, lucru care, spun cunoscătorii, ar fi aducător de ghinion.

SMS-uri și felicitări de Sfântul Andrei 2020

„Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămâna de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!”

„De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani!”

„E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău și de aceea este o zi specială! La Mulți Ani!”

„Andreea, îți urez să ai o viață senină ca răsăritul de soare iar sufletul să-ți fie curat ca neaua. Îți urez o zi de neuitat și un călduros La Mulți Ani!”

„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Andrei cât mai frumoasă!”

„Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ți-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!”

„Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de bucurii în viață și îți urez un sincer La Mulți Ani!”

„Îți urez La mulți ani, pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul Andrei pe care îl reprezinți, să-si coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioara.

„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”

„De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La multi ani, Andrei!”

„Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasă dintre toate cele sfinte, căci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!”

„Apostulul Andrei să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tine! La mulţi ani!”

„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Andrei!”

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cât va ajunge să fie salariul mediu al angajaților români. Când se va întâmpla acest lucru

Noi detalii ies la iveală! De cât timp îl înșela Raluca Pascu pe Pepe. Artistul ar pregăti o răzbunare

Daria Radionova contraatacă după ce Bianca Drăgușanu a șters cu ea pe jos. „Singură compune acest r****!” Blondinei nu-i va pica bine deloc 

5 zodii trebuie să evite orice conflict mâine. Peștii sunt orbiți de orgolii și interese

UN NOU CONCEDIU în România! Se dă lege pentru toată ţara. Primeşti garantat 10 ZILE LIBERE

Cum arată Cristina Pucean fără machiaj. Vedeta s-a demachiat în fața fanilor

Victorie pentru Udrea! Incredibil: Manevra de la Târgșor a dat roade

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies