UPDATE! Legea carantinei a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis! Ce prevede ultima variantă a legii

Legea carantinei trimisă joi seară la Senat a fost promulgată sâmbătă, 18 iulie, de către președintele Klaus Iohannis!

Distribuie pe:

Autor: Andreea Burghelea

Legea carantinei a fost trimisă la Senat! Ce prevede ultima variantă
Legea carantinei a fost trimisă la Senat! Ce prevede ultima variantă

UPDATE Sâmbătă, 18 iulie, ora 15:29 Legea carantinei, promulgată de Klaus Iohannis


In articol:

Președintele Kluas Iohannis a semnat sâmbătă, 18 iulie, decretul prin care promulgă Legea instituirii unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, potrivit anunțului făcut de Administrația prezidențială.

Forma finală a legii a fost decisă de către Senat.

UPDATE Joi, 16 iulie, ora 22:37: Legea carantinei și izolării a trecut de Parlament! Cine a votat pentru și cine împotrivă 

Legea carantinei și a izolării a trecut de Parlament, joi, 16 iulie, cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abtineri, un vot majoritar.

Votul s-a desfăşurat în plenul Senatului, grupurile parlamentare fiind în favoarea raportului Comisiei juridice. Printre cei care au votat împotrivă s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu și Eugen Teodorovici, transmite Mediafax, citat de Digi 24.

Legea carantinei a provocat foarte multe discuții în mediul online și cu toate acestea, ea a fost trimisă joi seara la Senat. Proiectul de lege va fi dezbătut, Senatul având puterea de decizie. După adoptare, proiectul stă la Parlament două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, informează Digi 24.

Citeste si: Povestea tinerei care a fost sedusă, lăsată însărcinată și părăsită! Drama prin care trece Daiana: ”Familia lui nici n-a vrut să audă de acest copil”

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

Proiectul de lege a doptat mai multe amendamente, printre care și obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate. Pe de altă parte, noua lege preusupune că un pacient care manifestă semne ușoare ale infectării cu coronavirus va sta într-o primă fază la izolare la domiciliu.

Citeste si: Dumitru Buzatu, cel care și-a numit colegii „proști”, explică de ce nu poartă mască:”Dacă cineva vrea să propovăduiască coronavirus, e treaba lui”

Foarte important de menționat este că din lege au fost eliminate paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor, fapt care a stârnit revolta tuturor celor care au auzit de prevedere.

Ce se întâmplă cu carantinarea la domiciliu

Potrivit legii trimise la Senat măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz. Carantna se va face la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta. De asemenea, autoritățile pot plasa persoane în carantină instituționalizată dacă:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu;
b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.

Legea prevede și că cei care nu respectă carantina la domiciliu vor fi carantinați de reprezentanții DSP în spații special amenajate.

Ce se va întâmpla cu izolarea? La spital sau la domiciliu?

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive (...), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”, prevede articolul 8 discutat în comisie.

Citeste si: VIDEO| Cazurile de coronavirus vor exploda în luna august. La ce cifre uriașe vom ajunge

Textele legii mai arată ca izolarea să fie instituită pe o durată limită în funcție de situația determinantă a bolnavului. Izolarea va avea drept scop prevenirea răspândirii unei boli infecto-contagioase, pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică.

„Izolarea persoanelor se instituie într-o unitate sanitară pentru cel mult 48 de ore exclusiv în vederea efectuării examenelor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitar. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, dacă se menţine riscul transmiterii unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară medicul recomandă prelungirea măsurii izolării persoanelor (...) în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la altă locaţie declarată de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă nu există riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase. Izolarea la domiciliu sau la altă locaţie declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului”, prevăd textele.

Raportul cu amendamentele discutate în Comisia Juridică a Senatului poate fi consultat AICI.

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Alex Bodi nu a mai rezistat și a răbufnit! E furios pe toată lumea

O vedetă PRO TV, infectată cu coronavirus! Panică în televiziune

Deputații au adoptat legea carantinei și izolării. În ce condiții vor fi internați pacienții. Proiectul de lege merge la Senat, care este for decizional

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea. Anunțul făcut de șeful DSU, Raed Arafat: Termenii „carantină" și „izolare” au alte definiții

Bătrânica din Iași care a reușit să îl impresioneze pe Papa Francisc! Chipul femeii a fost pus pe o carte de rugăciuni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies