Vaccin antigripal: întrebări frecvente și tot ce trebuie să știi despre el

Vaccinul antigripal este considerat cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei.

Distribuie pe:

Autor: Petru Luca

fara descriere


In articol:

Vaccinul antigripal este considerat cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei. Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control) subliniaza ca vaccinul gripal, administrat in fiecare an, este cea mai eficienta metoda de protectie impotriva gripei.

Expertii CDC raspund mai jos la cateva intrebari frecvente legate de vaccinul antigripal si importanta vaccinarii:

De ce trebuie sa ma vaccinez impotriva gripei?

Gripa este o afectiune grava, care poate duce la spitalizare si, uneori, chiar deces. Fiecare sezon de gripa este diferit, iar gripa poate afecta diferit persoanele. Statisticile arata ca in timpul sezoanelor de gripa din ultimii ani din SUA, intre 80% si 90% din decesele legate de gripa au avut loc la persoanele cu varste peste 65 de ani. 

Vaccinul gripal ofera cea mai buna protectie impotriva gripei sezoniere si reduce semnificativ raspandirea virusurilor gripale. Cu cat se vaccineaza mai multe persoane, cu atat sunt mai mici sansele ca gripa sa se raspandeasca in comunitate.

Cine ar trebui sa se vaccineze in sezonul de gripa?

Toata lumea incepand cu varsta de 6 luni ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei in fiecare sezon. Vaccinarea ca masura de preventie impotriva gripei este deosebit de importanta pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicații legate de gripă.

Cine nu ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei?

Sunt foarte rare cazurile in care vaccinul antigripal nu poate fi recomandat unei persoane. Aceasta decizie depinde de factori ca: varsta, starea de sanatate si orice alergii severe la vaccinul gripal sau la componentele sale. 

Persoane care nu pot fi vaccinate:
•    Copii mai mici de 6 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizati
•    Persoane cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, cum ar fi gelatina, antibiotice, etc

Discuta cu medicul de familie inainte de a te vaccina daca:
•    Ai alergie la oua sau la alte componente ale vaccinului 
•    Ai sau ai avut Sindromul Guillain-Barre (o boala severa paralizanta)
•    Nu te simti bine

Citeste si: Un copil de 11 ani din Suceava a murit sub ochii mamei lui, după ce s-a înțepat la picior! Cum se apără medicii

Citeste si: Gabriela Cristea, cu micuța Iris la spital! Imaginile cu fiica vedetei în lacrimi i-au impresionat pe fani

Cand trebuie sa ma vaccinez?

Vaccinarea impotriva gripei ar trebui sa inceapa imediat ce vaccinul devine disponibil, in luna octombrie/noiembrie. Vaccinul trebuie oferit pe tot parcursul sezonului de gripa, inclusiv in luna ianuarie. 

Cum organismul produce anticorpi pentru a ne proteja impotriva infectiei cu virus gripal in aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului, este recomandat ca persoanele sa se vaccineze din timp, astfel incat sa fie protejate inainte ca gripa sa inceapa sa se raspandeasca in comunitate.

De ce am nevoie de vaccin gripal in fiecare an?

Vaccinul gripal este necesar in fiecare sezon de gripa pentru doua motive. In primul rand, raspunsul imun al organismului la vaccin scade in timp, iar administrarea anuala ofera o protectie optima. In al doilea rand, virusurile gripale sunt in continua schimbare, iar continutul vaccinului gripal este revizuit in fiecare an si, uneori, este actualizat pentru a tine pasul cu modificarile virusurilor gripale. Pentru cea mai buna protectie, toata lumea, incepand cu varsta de 6 luni, ar trebui sa se vaccineze in fiecare an.

Vaccinul gripal isi face efectul imediat dupa administrare?

NU. Este nevoie de aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care ofera protectie impotriva infectiei cu virus gripal. De aceea, este de preferat sa te vaccinezi din timp, la inceputul sezonului de gripa.

Cum functioneaza vaccinul gripal?

Vaccinurile gripale ajuta organismul sa dezvolte anticorpi impotriva virusurilor gripale, in aproximativ doua saptamani dupa administrare. Acesti anticorpi asigura o protectie impotriva infectiei cu virusurile incluse in vaccin.

Vaccinul impotriva gripei sezoniere protejeaza impotriva virusurilor gripale care, conform cercetarilor in domeniu, vor circula in timpul sezonului gripal din anul viitor. Vaccinurile gripale traditionale (trivalente) sunt facute pentru a oferi protectie impotriva a trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) si un virus gripal B. De asemenea, exista vaccinuri facute pentru a proteja impotriva a patru virusuri gripale – vaccinuri tetravalente. Acestea ofera protectie impotriva acelorasi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adauga un virus suplimentar B.

Pot face gripa sezoniera chiar daca m-am vaccinat anul acesta?

DA. Capacitatea vaccinului gripal de a proteja o persoana depinde de diversi factori, inclusiv varsta, starea de sanatate si asemanarile dintre virusurile gripale utilizate in realizarea vaccinului si cele care circula in comunitate. Daca virusurile din vaccin si virusurile gripale care circula in comunitate sunt foarte apropiate, eficacitatea vaccinului este mai mare. Chiar si atunci cand virusurile nu sunt foarte asemanatoare, vaccinul ofera protectie multor persoane si previne instalarea complicatiilor asociate gripei. Asta pentru ca anticorpii creati ca raspuns la vaccin pot oferi o oarecare protectie (numita protectie incrucisata) impotriva multor virusuri gripale, diferite intre ele.

fara descriere

Pot face gripa din cauza vaccinului gripal?

NU, vaccinul gripal nu poate provoca gripa. Vaccinurile gripale care sunt administrate printr-o injectie sunt facute in doua moduri: 
•    Cu tulpini gripale inactivate, deci nu sunt infectioase
•    Fara niciun virus gripal, cum este cazul vaccinului gripal recombinant 

Vaccinul gripal nu provoaca gripa, insa poate avea o serie de reactii adverse usoare, de scurta durata, precum: 
•    Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care vaccinul a fost administrat
•    Febra (usoara)
•    Dureri musculare

Ce tipuri de vaccinuri gripale sunt disponibile?

CDC recomanda utilizarea vaccinurilor gripale injectabile (inclusiv vaccinurile gripale inactivate si vaccinuri gripale recombinante) in timpul sezonului gripal. Sunt disponibile ambele vaccinuri antigripale - trivalente si tetravalente.

Sunt recomandate anumite vaccinuri gripale?

Pentru sezonul de gripa 2017-2018, Comitetul consultativ privind practicile de imunizare (ACIP – Advisory Committee on Imunization Practices) din cadrul CDC recomanda vaccinarea impotriva gripei pentru toata lumea, incepand cu varsta de 6 luni, fie cu vaccin inactivat (IIV) fie cu vaccin recombinant (RIV). Vaccinul gripal tip spray nazal (vaccin gripal cu virus viu atenuat sau LAIV) nu trebuie utilizat in sezonul de gripa 2017-2018.

Aceasta recomandare de vaccinare "universala" este in vigoare incepand cu anul 2010. Nu exista nicio preferinta pentru un vaccin sau altul din cele recomandate si aprobate. Exista mai multe optiuni de vaccin la dispozitie, insa cel mai important lucru este ca toate persoanele, incepand cu varsta de 6 luni, sa se vaccineze impotriva gripei, in fiecare an. Daca ai intrebari despre vaccinul antigripal, discuta cu medicul de familie!

Sursa:
www.cdc.gov

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate