Ziua Drapelului Național se sărbătorește pe 26 iunie. Care este semnificația acestei zile și ce reprezintă culorile tricolorului

Ziua Drapelului Național este sărbătorită în România în fiecare an, pe 26 iunie, în urma adoptării Legii 96/1998.

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Drapelul naţional este unul din cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema naţională şi Imnul naţional. Acesta este sărbătorit în România fiecare an pe data de 26 iunie, în urma adoptării Legii 96/1998.

Care este semnificația Drapelului Național al României

Simbol naţional, drapelul care i-a însufleţit pe români în momente grele de luptă, dar şi de bucurie, este sărbătorit în fiecare an în 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Citeste si: Vești bune pentru români! Noi măsuri de relaxare privind nunțile și botezurile

Ziua Drapelului Național este marcată, în fiecare an, de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pe 26 iunie 1848, iar Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul, cu culorile roșu, galben și albastru, să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

Cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea.

Citeste si: Loredana Groza divorțează? Ce spune Andrei Boncea despre pozele deocheate pe care le postează artista- bzi.ro

De-a lungul istoriei, tricolorul nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. 

Decretul-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi a consiliilor teritoriale ale Frontului Salvării Naţionale prevedea la articolul 1, între altele, faptul că „drapelul ţării este tricolorul tradiţional al României, având culorile aşezate vertical, în următoarea ordine, pornind de la lance: albastru, galben, roşu”.

Ziua Drapelului Național se sărbătorește pe 26 iunie

Cel mai mare drapel al României, care a devenit un nou record mondial, a fost desfăşurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni.

Acesta a cântărit aproximativ 5.000 kg, a avut dimensiunile de 349,425 x 226,917 metri, și a ocupat o suprafaţă de 79.290,39 metri pătraţi.

Care este semnificaţia culorilor tricolorului României

Cele trei culori ale tricolorului s-au regăsit pe steaguri sau stindarde înca din vremea lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, iar fiecare culoare are o semnificație.

Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei. Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.

Citeste si: Praful saharian acoperă România până vineri după-amiază! Cum ne este afectată sănătatea

Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor, care îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Premierul Florin Cîțu, vești bune pentru români: ”Vom avea și bani să plătim și pensii mai mari, și alocații, și salarii”. Când va fi posibil acest lucru

Cum sa te feresti de cancer in 3 pasi

Cum obții certificatul digital COVID-19. Toți pașii

Modele unghii 2022: top 100 de modele care se poartă

Raed Arafat a semnat ordinul! ESTE TOTAL INTERZIS acest lucru. S-a luat deja decizia

BOMBA BOMBELOR! Iubitul super celebru al Kirei, fiica lui Gică Hagi. Fac un cuplu de senzație

Florin Călinescu a șocat o țară întreagă. S-a aflat, în sfârșit, adevărul. Nimeni nu credea posibil așa ceva

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies