10 lucruri interesante pe care nu le știai despre apă

Iată 10 dintre cele mai interesante lucruri despre apă!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Astăzi, 22 martie 2022, sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Aceasta este o substanță indispensabilă vieții, indiferent de forma sa, întrucât este unul dintre cei mai universali solvenți.

Iată 10 dintre cele mai interesante lucruri despre apă!

Pe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei

Apa este lichidul inodor, insipid și incolor care este vital vieții umane. Cu toate acestea, nu toți oamenii de pe Globul pământesc dispun de apă potabilă curată și sigură. Astfel, Organizația Națiunilor Unite a creat Ziua Mondială a Apei, pentru a atrage asupra problemelor legate de apă pe care oamenii le au în aproape toate țările.

10 lucruri interesante pe care nu le știai despre apă

10 lucruri interesante pe care nu le știai despre apă

[Sursa foto: PixaBay]

Această zi destinată „sărbătoririi apei” are și un scop foarte bine definit, astfel că, ONU dorește asigurarea resurselor de apă potabilă pentru toți locuitorii lumii. Totodată, Ziua Mondială a Apei dorește să ne reamintească obligația noastră morală și socială de a conserva apa pe care o avem și de a asigura accesul celor care au nevoie de ea.

Lucruri interesante pe care nu le știai despre apă

Apa pare a fi un subiect lipsit de interes, întrucât majoritatea oamenilor de pe Globul pământesc beneficiază de apă potabilă din belșug. Asta în timp ce anumite popoare privesc apa potabilă sau chiar apa de orice fel, ca pe un lux. Astăzi, de ziua Mondială a Apei, ne propunem să vă prezentăm 10 lucruri extrem de interesante despre apă pe care cu siguranță nu le știați!

Citeste si: Cum să prepari ceaiul de oregano și ce beneficii îți oferă pentru organism

1. Apa ar putea fi cheia găsirii vieții. Mai exact, apa este în toate ființele vii, indiferent de mediul lor de proveniență. Totodată, apa a făcut posibilă viața pe Pământ, iar din această cauză, astrobiologii consideră că cel mai bun pariu pentru a găsi viață este să căutăm în apă.

Citeste si: Oana Roman, primele declarații după ce s-a aflat că nu a fost invitată la botezul copilului lui Pepe- kfetele.ro

Citeste si: Scene de filme "cu proști" în Satu Mare! Un tânăr de 33 de ani s-a întors ieri mai devreme de la muncă și a auzit zgomote ciudate în apartament- bzi.ro

2. Aproape toată apa Pământului se află în oceane. Mai exact, 96,5% din apa de pe Pământ se află în oceanele noastre, acoperind 71% din suprafața planetei. Și în orice moment, aproximativ 0,001 la sută plutesc deasupra noastră în atmosferă. Dacă toată acea apă ar cădea sub formă de ploaie deodată, întreaga planetă ar primi aproximativ 1 inch de ploaie.

10 lucruri interesante pe care nu le știai despre apă

10 lucruri interesante pe care nu le știai despre apă

[Sursa foto: PixaBay]

3. Cea mai mare parte a apei dulce este în gheață. Astfel, doar 3,5% din apa Pământului este proaspătă, adică cu puține săruri în ea. Apa dulce a Pământului poate fi găsită în lacuri, râuri și pâraie, dar și în apele subterane și ghețari. Totodată, peste 68% din apa dulce de pe Pământ este blocată în gheață și ghețari. Iar 30% se află în apele subterane.

4. Cantitatea de sare din apa sărată variază. Într-un galon de apă oceanică medie, există aproximativ o cană de sare. Însă, aceasta variază. Astfel că, Oceanul Atlantic este mai sărat decât Oceanul Pacific, de exemplu. Cea mai mare parte a sării din ocean este același tip de sare pe care îl punem pe alimente: clorură de sodiu. Un alt lucru interesant este acela conform căruia, cea mai sărată apă din lume se găsește în Antarctica într-un mic lac numit Don Juan Pond.

5. Într-o picătură de apă pot trăi multe forme de viață. Mai exact, într-o picătură de apă pot exista milioane de bacterii și viruși. De asemenea, aceasta ar putea găzdui ouă de pește, pui de crabi, plancton sau chiar viermi mici.

Citeste si: Cum a celebrat Flick, Domnul Rimă, Ziua Internațională a Poeziei

6. O parte din apă este posibil să fi venit din comete. Materialul stâncos care a format Pământul conținea puțină apă. Dar probabil că asta nu ține cont de toată apa pe care o vedem astăzi. Cometele sunt în mare parte gheață de apă. Este posibil ca cometele să facă livrări regulate de apă pe Pământ. Ar fi nevoie de o mulțime de comete pentru a umple oceanul, dar cometele ar fi putut foarte bine să aibă o contribuție importantă.

7. Gheața plutește. Un alt lucru de-a dreptul interesant este acela că gheața plutește. Astfel, atunci când atomii se fac solizi, ei se apropie unul de celălalt pentru a forma ceva mai dens. Acesta este motivul pentru care majoritatea obiectelor solide se scufundă în apă. Însă, apa solidă sau gheața este, de fapt, mai puțin densă. Aici intervine neobișnuitul. Moleculele de apă formează inele atunci când apa îngheață. Tot acest spațiu face ca gheața să fie mai puțin densă. Acesta este motivul pentru care plutește. Acest lucru este fascinant, deoarece gheața care plutește deasupra unui corp de apă lasă restul acesteia să rămână lichid. Se spune că dacă gheața s-ar scufunda, oceanele întregi ar putea îngheța.

10 lucruri interesante pe care nu le știai despre apă

10 lucruri interesante pe care nu le știai despre apă

[Sursa foto: PixaBay]

8. Corpurile noastre sunt în mare parte apă. Mai exact, un nou-născut are 78% apă. Adulții sunt în proporție de 55-60% apă. Apa este implicată în aproape tot ceea ce face corpul nostru. Este o mare parte a sângelui care aduce nutrienți tuturor celulelor noastre. Totodată, o folosim pentru a scăpa de deșeuri și ne ajută să ne reglam temperatura corpului. Apa acționează ca un amortizor pentru creier și măduva spinării noastre. Suntem foarte dependenți de apă.

9. La plante, apa sfidează gravitația. Apa are o caracteristică interesantă. Este într-un fel „lipicioasă”. Îi place să se țină de sine și de alte lucruri. De aceea, apa formează picături rotunde. Nu toate lichidele fac asta. Această „lipiciozitate” ajută la obținerea apei de la rădăcinile plantelor până la frunze. Moleculele de apă călătoresc pe paiele subțiri numite xilem din plantă ținându-se una de cealaltă și de pereții tubului. Astfel, ele sunt trase în sus pe măsură ce apa se evaporă din frunzele superioare.

10. Putem vedea apa în trei stări diferite, iar acest lucru este considerat ciudat. Experimentăm apa în toate cele trei stări: gheață- solidă, apă- lichidă și vapori de apă- gazoasă. Acest fapt este destul de neobișnuit, întrucât toate substanțele pot fi solide, lichide sau gazoase, iar multe dintre ele își schimbă starea doar la temperaturi extreme. Probabil că nu vedeți foarte mult argint lichid sau oxigen solid, deoarece punctele lor de topire și punctele de îngheț sunt la temperaturi care ne-ar ucide.

 

Surse: radioimpuls.ro, climatekids.nasa.gov

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paște catolic 2022! Vezi când are loc sărbătoarea Învierii Domnului pentru credincioșii catolici

Horoscop chinezesc sănătate pentru luna martie 2022. Ce condiție medicală au nativii în această lună

20 Martie 2022 - Ziua Internațională a Fericirii. Surprinde-ți apropiații cu cele mai frumoase mesaje

Până la sfârșitul săptămânii 5 zodii își vor îndeplini obiectivele mărețe

SIMONA HALEP a radiat de fericire! BĂRBATUL care a făcut-o să uite de Toni Iuruc

“Am legat-o de mașină să nu o mai tragă alții.” Culiță Sterp, mesaj pentru internautul care l-a ajutat după accidentul rutier

Boala cruntă de care a suferit Regina Elisabeta. Abia acum s-a aflat

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies