
In articol:
- 20 martie 2021- Echinocţiu de primăvară
- 20 martie 2021. Echinocţiu de primăvară- Tradiţii şi obiceiuri
20 martie 2021- Echinocţiu de primăvară. Începe primăvara astronomică, iar ziua devine egală cu noaptea.
20 martie 2021- Echinocţiu de primăvară
Pe 20 martie 2021 are loc echinocţiul de primăvară sau primăvara astronomică, iar ziua devine egală cu noaptea.
Echinocțiul este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.
Citeste si: Cele mai frumoase citate despre primăvară. Gânduri curate despre cel mai frumos anotimp
20 martie 2021 - Echinocţiu de primăvară[Sursa foto: PixaBay]
Citeste si: Cum să îţi amenajezi grădina din balcon. Sfaturi de grădinărit în apartament
Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică, potrivit wikipedia.org.
Citeste si: De ce să pui bani în ghiveciul cu flori. Experții financiari recomandă tuturor acest truc- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
20 martie 2021 - Echinocţiu de primăvară[Sursa foto: PixaBay]
20 martie 2021. Echinocţiu de primăvară- Tradiţii şi obiceiuri
În aceasta zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.
Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general. La Şinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaş de cult în grotă, se fac dansuri rituale şi sacrificii cu ocazia echinocţiului de primăvară.
În această zi trebuie să avem o atitudine pozitivă și să evităm certurile cu cei dragi, pentru că, în caz contrar, vom strica armonia adusă de energiile unite ale zilei și ale nopții.
Totodată, nu trebuie să facem rău animalelor, pentru că acest rău poate fi întors împotriva noastră.Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.
Citeste si: Dată Paști 2021. Când pică Paștele ortodox în acest an
20 martie 2021 - Echinocţiu de primăvară[Sursa foto: PixaBay]
Conform tradiţiei creştine, Paştele este serbat întotdeauna în prima duminică după Luna Plină de după echinocţiu.
Pentru multe civilizaţii antice evenimentul marca reîntoarcerea la belşug, adică hrana începea să fie procurată mai uşor. Mai mult, vechii egipteni au construit Sfinxul în aşa fel încât acesta „priveşte” exact în punctul în care soarele răsare cu ocazia echinocţiului de primăvară. Totodată, prima zi de primăvară astronomică coincidea cu prima zi a anului persan şi era marcată prin 13 zile de petreceri.
În cultură amerindiană se ţineau ritualuri şi dansuri în onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau în această zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legătură între Cer şi Pământ.
În fiecare an, în această zi sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turişti dornici să celebreze echinocţiul de primăvară.
Chinezii credeau că în ziua în care cade echinocţiul de primăvară ouăle (simboluri ale fertilităţii) pot să stea în echilibru, deoarece gravitaţia este egală în toate părţile. Ştiinţa a arătat că acest lucru nu este adevărat, conform ziarulevenimentul.ro.
Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.