3 rețete de mucenici cu nucă din care să te inspiri. Vezi cum se prepară mucenicii moldovenești, dar și cei muntenești

Diverse

3 rețete de mucenici cu nucă din care să te inspiri. Vezi cum se prepară mucenicii moldovenești, dar și cei muntenești

Mucenicii sunt pregătiți în zeamă sau sub formă de colaci copți. Oricare ar fi modul lor de preparare, gustul este unul desăvârșit.

Gospodinele pregătesc colaci copți în forma cifrei 8. Colacii se fac din aluat de cozonac și se ung cu miere și nucă.

În anumite zone ale țării, în Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot în forma cifrei 8, dar de mici dimensiuni și nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă.

Citeste si: Substanța care ar fi ucis-o, de fapt, pe Andreea Cuciuc! Mama fetei aruncă bomba, la aproape un an de la moartea ei- kfetele.ro

Tot în ziua de Mucenici, tradiția populară spune că trebuie să se consume 40 sau 44 de pahare cu vin. Iată cum îți impresionezi familia și prietenii cu cei mai buni mucenici cu nucă.

Rețetă clasică de mucenici muntenești

Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 200 ml apă
  • 1/2 linguriță sare

Pentru fiert

  • 2-3 litri apă
  • zahăr după gust

Pentru servit

Citeste si: Veronica iese cu tunete și fulgere din camera roșie! „Lasă-mă!”. Gestul făcut de Ahmed a adus-o la capătul puterilor- kanald.ro

  • 300 g nucă măcinat
  • esenţă de rom
  • coaja rasă a unei portocale
  • coaja rasă a unei lămâi
  • esenţă de vanilie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • scorţişoară

Mod de preparare

  1.  Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8. Îl găsești aici.
  2.  Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
  3.  Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe să fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
  4. Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.

Citește și: Babele 2023. Cum trebuie să fie vremea de „baba ta”. Vezi ce se întâmplă dacă ai parte de o „babă ploioasă”

[Sursa foto: Shutterstock]

Rețetă de mucenici moldovenești cu nucă și miere

Ingrediente

  • 800 gr făină
  • 250 gr de zahăr
  • 10 gr de drojdie uscată
  • 130 ml lapte cald
  • 130 ml apă caldă
  • 100 ml de ulei
  • 2 ouă
  • un praf de sare

    Pentru sirop
  • 250 ml de apă
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 lingură de esență de rom

Pentru uns

  • miere

Pentru decor

Citeste si: Substanța care ar fi ucis-o, de fapt, pe Andreea Cuciuc! Mama fetei aruncă bomba, la aproape un an de la moartea ei- kfetele.ro

Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro

Citeste si: Corneliu Botgros face DECLARAȚIA care zguduie tot showbizul! A ținut totul în el, până n-a mai putut. Ce a trăit l-a dus direct la psiholog: "Am încercat să evit toate astea". Ce NU s-a spus niciodată despre divorțul de Adriana Ochișanu- radioimpuls.ro

  • nucă

Mod de preparare

  1.  Într-un castron amestecăm apa caldă cu o linguriță de zahăr și drojdie. Turnăm într-un bol laptele, un ou,150 gr zahăr, praful de sare și uleiul, și omogenizăm bine ingredientele. Adăugăm drojdie și făină și frământăm aluatul bine până când pereții bolului rămân curați.
  2.  Lăsăm aluatul la crescut 30-40 de minute într-un loc călduros. Până crește aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zahărul și lăsăm să fiarbă câteva minute, oprim focul și adăugăm esența de rom.
  3.  Când aluatul a crescut, se frământă puțin și se formează bile care se întind în bastonașe din care vom forma 8-uri.
  4.  Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă să crească 20 de minute. Se ung cu ou și se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capătă o culoare aurie.
  5.  După ce s-au făcut mucenicii, îi lăsăm să se răcească puțin și îi trecem prin siropul de zahăr pe care l-am pus într-un bol, după aceea îi ungem cu miere și presăram nuca măcinată.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Mucenici. Ce este bine să faci pe 9 martie 2023

Colaci moldovenești cu nucă [Sursa foto: Shutterstock]

Rețetă de mucenici cu nucă și scorțișoară

Ingrediente

  • 200 g mucenici uscați
  • 200 g zahăr
  • semințele unei păstăi de vanilie
  • 20 g coajă rasă de lămâie
  • 20 g coajă rasă de portocală
  • un baton de scorțișoară
  • 2 lingurițe de rom
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 2 litri de apă
  • 250 g miez de nucă

Mod de preparare

  1.  Puneți zahărul și mirodeniile, în afară de rom, într-o crăticioară încăpătoare, de preferat cu pereți mai groși.
  2.  Turnați apa și puneți vasul pe foc mediu și lăsați siropul să dea câteva clocote. Acum este momentul să gustați și să decideți dacă vă place gustul sau doriți să mai adăugați zahăr sau vreo mirodenie aromată.
  3.  Adăugați mucenicii uscați în siropul clocotit și lăsați-i la fiert timp de 5-10 minute amestecând din când în când ca să nu se lipească unul de altul. Eu așa am procedat, dar e bine să citiți și instrucțiunile de pe pachetul cumpărat. Fiecare producător poate are alte instrucțiuni.
  4.  Stingeți focul, acoperiți vasul cu un capac și lăsați siropul și mucenicii să se răcească lent. Mai amestecați din când în când pentru că au tendința să se lipească între ei.
  5. Între timp prăjiți puțin miezul de nucă într-o tigaie, lăsați-l să se răcească, apoi frecați-l între palme pentru a îndepărta coaja care este ușor amăruie. Măcinați miezul de nucă grosier folosind un chopper sau o râșniță.
  6.  Înainte de servire, îndepărtați batonul de scorțișoară și adăugați în sirop romul și nucă prăjită și măcinată.

    Surse: retete.unica.ro, bucataras.ro, bucate-aromate.ro