WowNews logo WOWnews
Stories
beneficii spanac

Imagine cu scop ilustrativ 

Diverse

5 beneficii pe care le oferă consumul de spanac. O să îl adaugi în alimentația ta

Iată 5 beneficii pe care le oferă consumul de spanac. Vezi mai jos la ce te poate ajuta și cum să pregătești cele mai simple rețete!

Pe lângă faptul că are un gust delicios, spanacul este fără doar și poate o sursă de vitamine și minerale esențiale. De asemenea, este o plantă extrem de versatilă, pe care o poți integra fără probleme în salate, mâncăruri gătite la abur și în diverse alte combinații de garnituri.

Citeste si: Maestrul Nicolae Botgros a oferit noi declarații cu privire la starea de sănătate a nepotului său, Cristian! Cum se simte în prezent fiul foștilor soți Adriana Ochișanu și Corneliu Botgros?- kfetele.ro

Ei bine, dacă ai mai auzit aceste lucruri despre spanac, însă nu l-ai integrat până acum în alimentația ta, trebuie neapărat să citești motivele importante pentru care ar trebui să îl consumi în mod frecvent. Iată 5 beneficii pe care le oferă consumul de spanac, dar și cele mai simple rețete pe care să le prepari!

Beneficii pe care le oferă consumul de spanac

De-a lungul anilor, studiile au arătat că spanacul are un profil nutrițional impresionat și că ar trebui să fie consumat în mod frecvent de către populație.

Tocmai de aceea, astăzi ne-am gândit să îți prezentăm 5 beneficii pe care le oferă consumul de spanac și de care cu siguranță vei rămâne surprins. Iată motivele pentru care ar trebui să îl integrezi în alimentația ta!

1. Spanacul este bun pentru sistemul digestiv

Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de spanac este acela că ajută la întărirea sistemului digestiv. Mai mult decât atât, anumite studii au arătat faptul că planta cunoscută de toată lumea reduce riscul de ulcer gastric.

Astfel, alimentul protejează membrana mucoasă a stomacului, iar prin conținutul ridicat de glicolipide întărește mucoasa tractului digestiv. De asemenea, spanacul este considerat un aliment foarte sănătos pentru întregul stomac, având un efect antiinflamator.

2. Spanacul ajută la prevenirea cancerului

Deși în zilele noastre există foarte multe suplimente medicale destinate pentru prevenirea cancerului, spanacul rămâne un aliment natural și foarte benefic în privința acestui aspect. Ei bine, s-a dovedit că această plantă are un potențial uriaș în prevenirea dezvoltării mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul hepatic, pulmonar și de prostată.

3. Spanacul este sănătos pentru păr și piele

Un lucru știut de majoritatea oamenilor este faptul că spanacul conține o cantitate mare de vitamina A, ce moderează producția de ulei în porii pielii și în foliculii de păr. Pe lângă faptul că vitamina A este necesară pentru regenerarea pielii și a părului, aceasta ajută și la dezvoltarea celorlalte țesuturi corporale.

4. Ajută la pierderea în greutate

Dacă îți dorești să dai jos kilogramele în plus sau să te menții în formă, trebuie neapărat să incluzi spanacul în dieta ta. Ei bine, frunzele de spanac ajută la pierderea în greutate, mai ales că au un conținut mic de calorii. Totodată, cantitățile mari de fibre pe care le conține ajută la o digestie mai bună, reglează nivelul de zahăr din sânge și previne constipația.

5. Întărește imunitatea

Specialiștii recomandă adesea consumul de spanac, mai ales în perioada de iarnă-primăvară, când imunitatea este mult mai scăzută.

Se spune că vitamina A din spanac ajută la întărirea tractului respirator, sistemului intestinal, dar și a sistemului imunitar. Astfel, dacă îți dorești să te menții în formă, iar starea ta de sănătate să fie una foarte bună, nu ezita să integrezi în alimentația ta spanacul.

Citește și: Câtă sare se pune la murături în funcție de legumele pe care le alegi

retețe simple spanac

Imagine cu scop ilustrativ 

[Sursa foto: Unsplash]

Cele mai simple rețete cu spanac

Consumul de spanac în stare crudă aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate, însă poate fi folosit și pentru prepararea unor mâncăruri care presupun prelucrarea termică. De altfel, procesul de gătire a plantei nu este unul foarte complex, mai ales că poate fi folosit cu ușurință în mai multe combinații de mâncăruri. Totuși, dacă și tu te-ai gândit deja să îl adaugi în alimentația ta, însă nu știi exact în ce moduri să îl pregătești, mai jos vei găsi câteva idei care cu siguranță îți vor fi de ajutor. Iată trei dintre cele mai simple rețete cu spanac!

1. Supă cremoasă de spanac

Ingrediente:

  • 50 g unt
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 cartof mediu, decojit și tăiat în bucăți
  • 450 ml supă de pui sau legume
  • 600 ml lapte
  • 450 g spanac proaspăt, spălat, tocat grosier
  • coaja răzuită de la o jumătate de lămâie
  • nucșoară proaspăt ras, după gust
  • 3 linguri smântână, pentru servire

Mod de preparare:

-Se topește untul într-o cratiță mare cu capac, se adaugă ceapa și usturoiul și se gătesc 5-6 minute, până se înmoaie. Apoi se pun cartofii și se mai lasă 1 minut.

-Se adaugă supa și se fierbe 8-10 minute până când cartoful se înmoaie. Apoi se toarnă laptele și se dă focul mic. Se pune jumătate din cantitatea de spanac și coaja de lămâie.

-Se acoperă și se fierbe 15 minute. Se lasă să se răcească aproximativ 5 minute. Ulterior, se pune supa răcită într-un blender vertical, se adaugă spanacul rămas și se procesează până compoziția devine omogenă.

-Se pune supa în boluri și se amestecă în smântână.

Citeste si: Horoscop noiembrie 2025: Zodia aceasta va avea parte de cea mai mare surpriză din viața sa. Urmează să fie cerută în căsătorie- kanald.ro

Citeste si: Anunț cu țintă clară! Ce a spus Alexandrina i-a lăsat pe toți în tăcere: "Vreau să știe asta". MESAJUL NEAȘTEPTAT către cei cu care a împărțit competiția stârnește reacții. Ce s-a întâmplat în ZIUA DESCALIFICĂRII cu fosta concurentă din Casa Iubirii- radioimpuls.ro

2. Salată de spanac cu nuci și dresing de blue cheese

Ingrediente:

  • 75 g brânză blue cheese
  • 4 linguri de cremă de brânză
  • 100 g spanac frunze baby
  • 50 g bucăți de nucă

Mod de preparare:

-Se amestecă într-un castron brânza blue cheese, crema de brânză, apoi se pun 50 ml de apă.

-Se amestecă până se omogenizează. Se pune spanacul pe o farfurie, se presară deasupra bucățile de nucă și se acoperă cu sosul de brânză.

Citește și: Ceaiul care taie pofta de mâncare. Te poate ajută în timpul dietei

consumul de spanac

Imagine cu scop ilustrativ 

[Sursa foto: Unsplash]

3. Mâncare de spanac cu usturoi

Ingrediente:

  • 500 g de frunze de spanac proaspăt
  • 40 g de faina; 40 ml de ulei vegetal
  • 3 caței de usturoi
  • sare si piper, după gust.

Mod de preparare:

-Se curăță și spală bine spanacul, apoi trebuie opărit pentru 2 minute în apă clocotită cu sare. Ulterior, se scurge spanacul de apa în care a fiert, însă se păstrează cam 300 de ml din aceasta. Trece spanacul printr-un castron cu apa rece cu gheata, pentru a-si păstra culoarea vie in timpul gătirii.

-Se scurge din nou spanacul si se toacă mărunt. Încinge apoi uleiul într-o cratiță mai mare, adaugă făina și amestecă, pana ce se impregnează cu ulei. Ulterior, se toarnă câte puțin din apa în care a fiert spanacul și se amestecă bine.

-Se lasă sosul să fiarbă pentru 10 minute si se condimentează cu sare si piper, după gust. Se adaugă spanacul tocat în cratiță și se amesteca până se omogenizează. La final se adaugă usturoiul și se servește alături de ouă ochiuri sau alte preferințe.