WowNews logo WOWnews
Stories
murături rețete

Imagine cu scop ilustrativ 

Diverse

Câtă sare se pune la murături în funcție de legumele pe care le alegi

Iată câtă sare se pune la murături în funcție de legumele pe care la alegi. Vezi care sunt trucurile recomandate pentru cele mai gustoase murături!

Cantitatea de sare pe care o pui la murături nu influențează doar gustul legumelor, ci și starea în care se păstrează acestea. Dacă nu este pusă suficientă cantitate, atunci există riscul ca legumele să se înmoaie înainte de vreme și să fie nevoie să le arunci. De altfel, dacă folosești prea multă sare, gustul legumelor ar putea să fie mult prea concentrat. Totuși, în acest caz ai putea să le pui la desărat, însă nu vor mai avea aceeași savoare.

Dacă și tu te-ai confruntat măcar odată cu acest lucru, trebuie să știi neapărat că există sfaturi care ar putea să îți fie de mare ajutor. Mai jos vei găsi câtă sare se pune la murături în funcție de legumele pe care le alegi, dar și care este tipul de sare potrivit!

Câtă sare se pune la murături în funcție de legumele pe care le alegi

Cantitatea de sare pe care o pui la murături depinde în primul rând de preferințele personale, dar și de tipul de murături pe care vrei să le prepari.

Astfel, există mai multe recomandări și sfaturi de care trebuie să ținem neapărat cont, dacă ne dorim să avem în cămară cele mai gustoase legume murate. Primul sfat important este acela că trebuie să alegem legume proaspete, fără semne de stricăciune, învechire sau mană. Legumele trebuie să fie curățate bine, iar orice părți deteriorate sau alterate să fie îndepărtate pentru a nu afecta gustul și starea de păstrare a borcanelor.

Citeste si: De ce își îneca amarul Ioana Popescu în alcool și care a fost ultima ei dorință: „Spunea că se simte singură.”- kfetele.ro

În general, se folosește o soluție salină care variază între 2% și 5%. Aceasta înseamnă aproximativ 50 de grame de sare pentru fiecare litru de apă. O soluție de 2-3% este mai des utilizată pentru castraveți, în timp ce varza pentru sarmale sau pentru varză murată poate necesita o concentrație mai mare de sare. De reținut este faptul că o lingură de sare are în jur de 25-30 de grame.

În ceea ce privește murăturile asortate, majoritatea gospodinelor aleg regula știută de toată lumea, și anume o lingură de sare grunjoasă la 1 litru de apă.

Pe lângă cantitatea potrivită de sare, trebuie să se țină cont și de conservanții naturali, care au un rol important în gustul murăturilor. Printre aceștia se numără frunzele de vișin, mărar, hrean, usturoi sau semințele de muștar.

Citește și: Cum să adopți un stil de viață sănătos în 2024. Vezi care sunt obiceiurile nocive la care trebuie să renunți

sare pentru murături

Imagine cu scop ilustrativ 

[Sursa foto: Unsplash]

Ce fel de sare se pune la murături

Pe lângă cantitatea potrivită, toate gospodinele trebuie să știe că este foarte important și tipul de sare pe care îl folosim. Încă din cele mai vechi timpuri, se știe că la murături este nevoie de folosirea unei sări speciale numite „sare de murături” sau „sare pentru conserve”. Aceasta este produsă special pentru a fi folosită în procesul de murare a alimentelor și are foarte multe caracteristici benefice pentru păstrarea și gustul legumelor murate.

Citeste si: Când trecem la anvelopele de iarnă. Prețurile din 2025 pot depăși 3.000 de lei- kanald.ro

Citeste si: E INCREDIBIL până unde s-a ajuns! Ce s-a întâmplat între Alexandru Ciucu şi părinții Alinei Sorescu: "Voia să se dea jos din maşină". Designerul recunoaște tensiunile cu familia artistei: "Au existat certuri și discuții"- radioimpuls.ro

Citește și: Trei diete de slăbit la modă anul acesta. Te ajută în lupta cu kilogramele în plus

Printre acestea se numără și faptul că sarea de murături nu conține iod și nici aditivi alimentar sau agenți de curățare, care pot afecta aspectul și gustul murăturilor. De asemenea, are o granulație mai mare decât sarea obișnuită de bucătărie și facilitează dizolvarea în apă și aderarea uniformă la legumele murate.

De asemenea, sarea grunjoasă ajută la conservarea legumelor prin inhibarea dezvoltării bacteriilor și microorganismelor în timpul procesului de murare. Astfel, acest lucru face ca murăturile să fie sigure de consum și după mai multe luni de la conservare. Totuși dacă nu ai la îndemână sare de murături, poți utiliza sare de mare.