
kanald.ro
Imagine cu scop ilustrativ
Diverse
Iată câtă sare se pune la murături în funcție de legumele pe care la alegi. Vezi care sunt trucurile recomandate pentru cele mai gustoase murături!
Cantitatea de sare pe care o pui la murături nu influențează doar gustul legumelor, ci și starea în care se păstrează acestea. Dacă nu este pusă suficientă cantitate, atunci există riscul ca legumele să se înmoaie înainte de vreme și să fie nevoie să le arunci. De altfel, dacă folosești prea multă sare, gustul legumelor ar putea să fie mult prea concentrat. Totuși, în acest caz ai putea să le pui la desărat, însă nu vor mai avea aceeași savoare.
Cantitatea de sare pe care o pui la murături depinde în primul rând de preferințele personale, dar și de tipul de murături pe care vrei să le prepari.
În general, se folosește o soluție salină care variază între 2% și 5%. Aceasta înseamnă aproximativ 50 de grame de sare pentru fiecare litru de apă. O soluție de 2-3% este mai des utilizată pentru castraveți, în timp ce varza pentru sarmale sau pentru varză murată poate necesita o concentrație mai mare de sare. De reținut este faptul că o lingură de sare are în jur de 25-30 de grame.
În ceea ce privește murăturile asortate, majoritatea gospodinelor aleg regula știută de toată lumea, și anume o lingură de sare grunjoasă la 1 litru de apă.
Citește și: Cum să adopți un stil de viață sănătos în 2024. Vezi care sunt obiceiurile nocive la care trebuie să renunți
Imagine cu scop ilustrativ
Pe lângă cantitatea potrivită, toate gospodinele trebuie să știe că este foarte important și tipul de sare pe care îl folosim. Încă din cele mai vechi timpuri, se știe că la murături este nevoie de folosirea unei sări speciale numite „sare de murături” sau „sare pentru conserve”. Aceasta este produsă special pentru a fi folosită în procesul de murare a alimentelor și are foarte multe caracteristici benefice pentru păstrarea și gustul legumelor murate.
Citeste si: Când trecem la anvelopele de iarnă. Prețurile din 2025 pot depăși 3.000 de lei- kanald.ro
Citește și: Trei diete de slăbit la modă anul acesta. Te ajută în lupta cu kilogramele în plus
Printre acestea se numără și faptul că sarea de murături nu conține iod și nici aditivi alimentar sau agenți de curățare, care pot afecta aspectul și gustul murăturilor. De asemenea, are o granulație mai mare decât sarea obișnuită de bucătărie și facilitează dizolvarea în apă și aderarea uniformă la legumele murate.
De asemenea, sarea grunjoasă ajută la conservarea legumelor prin inhibarea dezvoltării bacteriilor și microorganismelor în timpul procesului de murare. Astfel, acest lucru face ca murăturile să fie sigure de consum și după mai multe luni de la conservare. Totuși dacă nu ai la îndemână sare de murături, poți utiliza sare de mare.