Postul Crăciunului este ultimul din an și foarte așteptat de către credincioși. Vă propunem câteva feluri de mâncare pentru persoanele care țin postul, dar poate au rămas în pană de idei.
Postul începe pe 15 noiembrie și se termină în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Fiind atâtea zile de post, ne imaginăm că nu este deloc ușor să diversifici mesele.
Mâncăruri de post sănătoase și delicioase
Cu toate astea, ocazia postului este o oportunitate pentru a mânca mai sănătos și mai ușor, ca o detoxifiere a organismului. Am pregătit pentru voi rețete de la supe și până la chifteluțe delicioase făcute din legume!
Ingrediente: 500g linte, două cepe, patru roșii, patru linguri ulei, usturoi, condimente după gust
Mod de preparare: Se spală și se toacă legumele. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie și se pun legumele la călit.
Între timp, lintea se spală și se scurge bine de apă. Se adaugă apa fierbinte peste legumele călite din oală, apoi lintea. Se mai dă în clocot timp de 2-3 minute și supa este gata.
2. Mâncare de dovlecei
Ingrediente: trei dovlecei, o ceapă mare, un ardei gras, un morcov, trei roșii mari, 100 ml ulei, condimente după gust
Mod de preparare:
1. Tăiem ceapa și ardeiul gras cubulețe, iar morcovul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari.
2. Într-o cratiță încăpătoare călim legumele de mai sus în ulei timp de 2-3 minute, doar pană se înmoaie ceapa și devine sticloasă. Amestecăm din când în când sa nu se lipească.
3. Punem în cratiță dovleceii spălați și curățați de coaja (dacă țineți musai, dar eu nu-i curăț) și tăiați cuburi potrivit de mari.
4. Adăugăm roșiile pasate bine la blender și 100 ml de apă. Condimentăm cu sare, piper și cimbru uscat, punem și o frunzuliță de dafin și lăsăm totul să fiarbă acoperit, la foc mic pana când se înmoaie cuburile de dovlecel. Ele trebuie totuși să rămână puțin ferme, să nu se înmoaie de tot. Se servește caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt sau mărar.
3. Vinete umplute
Ingrediente: trei vinete, două cepe, cinci cătei de usturoi, un ardei galben, două roșii, 100ml ulei, pătrunjel, condimente după gust
Mod de preparare:
1. Despicăm vinetele în două pe verticală și le scufundăm într-un castron cu apă călduță în care am pus sare. Le lăsăm sa stea 30 de minute ca să se extragă zeama amară din ele.
2. Aprindem cuptorul la 180 de grade și punem hartie de copt în tava de la aragaz.
3. Dupa ce au stat în apă le scoatem, le scugem de apa și usor, cu mâinile le stoarcem puțin.
4. Scobim miezul vinetelor cu ajutorul unei linguri și îl dăm deoparte având grijă să nu îndepărtăm prea mult miez, astfel încât să nu deteriorăm coaja.
5. Punem vinetele în tava de la aragaz, le stropim cu puțin ulei de măsline și le dăm la cuptor pentru 15 minute.
6. Între timp pregătim tocătura de legume: tocăm ceapa, ardeiul roșiile și miezul de la vinete. Le tăiem cubulețe mici.
7. Încingem restul de ulei într-o tigaie și adăugăm usturoiul tocat. Lăsăm să se găteasca o jumatate de minut după care adaugăm pe rând legumele. Întai ceapa, lăsăm puțin să se gătească, apoi punem și ardeiul și vinetele, iar in final roșiile. Dacă nu este suficient lichid, adăugați două-trei linguri de apă.
8. Potrivim gustul cu sare, piper, ardei iute, ghimbir sau ce fel de condimente ne plac și lăsăm să se gătească aproximativ 10 minute. La final adăugăm pătrunjel.
11. Dăm iarași la cuptor pentru încă 30 de minute la 180 de grade.
12. Lăsăm puțin să se răcească și putem să le mâncăm cu mare poftă.
4. Ciorbă de cartofi cu tarhon
Ingrediente: 1kg de cartofi, 100g ceapă, un ardei gras, 100g morcovi, 50g țelină, 30ml ulei, 300g roșii din conservă, condimente după gust
Mod de preparare :
1. Curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem cubulețe. Îi punem deoparte în apă rece până le vine randul. Morcovii, ardeiul și țelina se curăță, se spală, apoi se dau pe răzătoarea mare. Ceapa se dă pe răzătoarea fină și se pune deoparte.
2. Într-o oala punem 4 linguri ulei și călim legumele date pe răzătoarea mare până se înmoaie. Stingem totul cu 2.5 l apă. Adăugăm ceapa răzuită și 1 linguriță de sare.
3. Tarhonul uscat îl punem într-un pahar și turnăm peste el oțet cât să îl acopere puțin și îl lăsăm așa până îl vom folosi.
4. Când legumele sunt fierte adăugăm cartofii tăiați. Lăsăm să fiarbă până și aceștia sunt fierți. În acest moment adăugăm tarhonul și oțetul. Lăsăm să mai dea doua- trei clocote împreună.
5. Cartofi dulci la cuptor
Ingrediente: 3 cartofi dulci, 40ml ulei, condimente după gust
Mod de preparare :
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, funcția cu ventilație. Am pregătit tava cuptorului, așternând-o cu hârtie de copt.
2. Am curățat cartofii de coajă, cu un peeler pentru legume. Unii ar putea prefere să nu îi decojească și în acest caz, e nevoie să se spele foarte bine coaja, cu un burete aspru. Totuși, așa cum se vede și în imaginea de mai jos, sub coaja cartofilor, fie ei dulci sau obișnuiți, se ascund acele „ochiuri” pe care eu prefer să le îndepărtez. Așadar, eu i-am curățat bine, i-am clătit cu apă rece și i-am tăiat în jumătăți, pe lungime.
Citeste si: Rețetă de gogoși pufoase fără lapte și idei de umplutură pentru un desert de post 3. Odată înjumătățiți, am tăiat cartofii în felii lunguiețe, cu grosimea (în partea cea mai groasă) de aproximativ 2-3 cm. M-am străduit să fac felii pe cât posibil egale. Asta e important, pentru că vor arăta mai bine în final. Mai ales, însă, e important să avem bucăți egale pentru că se vor coace toate în același timp.
4. Într-un castron mare, am amestecat uleiul cu sarea, piperul, paprika iute afumată, coriandrul măcinat, usturoiul uscat și menta tocată fin. Puteți renunța la oricare dintre mirodenii (mai puțin sarea și piperul), înlocuindu-le cu altele, după preferințele voastre. Am pus toate feliile de cartofi dulci în acest castron și le-am amestecat bine, ridicându-i pe cei de la bază spre suprafață, până când toate feliile au fost acoperite de amestecul condimentat.
5. Am aranjat feliile de cartofi dulci pe tava cuptorului, acoperită cu hârtie de copt.
6. Am dat tava cu cartofi dulci la cuptor, la o înălțime medie. I-am copt timp de 25 de minute, apoi i-am întors rapid cu ajutorul unei spatule și am continuat coacerea încă 10 minute. Am ținut acești cartofi dulci la cuptor 35 de minute, în total, la temperatura de 200°C, cu ventilația pornită.