Adrian Marinescu, optimist în ceea ce privește situația epidemiologică de Crăciun și Revelion: „Eu cred că trebuie să fim prudenți”

Tlpina Omicron este noua amenințare, iar specialiștii se tem că ar putea genera un nou val pandemic. Iată ce spune, însă, Adrian Marinescu!

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Varianta Delta a reușit să facă ravagii serioase în toată lumea, iar din cauza ei sute de mii, poate chiar milioane de oameni fie s-au îmbolnăvit, fie chiar și-au pierdut vața. În România, valul patru generat de această tulpină este pe final, însă până aici a fost un drum lung și anevoios, în care țara noastră a pierdut extrem de mulți pacienți COVID.

România s-a situat pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea provocată de virusul SARS-coV-2, iar sistemul sanitar a fost aproape să se prăbușească din cauza volumului mare de bolnavi care veneau în stare gravă. 

Când toată lumea credea că putem vedea luminița de la capătul tunelului, în Africa de Sud a luat naștere o nouă tulpină, Omicron, care are în componența sa o multitudine de mutații care o fac să fie „înfricoșătoare”, așa cum a descris-o un om de știință britanic. Deja a început să facă primele îmbolnăviri în lume, iar de teama ei mai multe state au închis granițele, iar altele iau în calcul această măsură. Autoritățile de la noi spun că este doar o chestiune de timă până când noua tulpină a coronavirusului va ajunge în România, iar unii spun că este chiar posibil să strice sărbătorile de iarnă. Iată ce spune Adrian Marinescu, directorul medical de la Institutul Matei Balș din Capitală!

Adrian Marinescu vine cu vești bune în ceea ce privește tulpina Omicron 

Cadrul medical îndeamnă cetățenii să continue să respecte cu sfințenie toate măsurile de prevenție a coronaviruslui. Adrian Marinescu spune că momentan nu există suficiente date cu privire la evoluția tulpinii Omicron și încă nu se poate spune cu certitudine dacă va genera un val pandemic, la fel ca în cazul variantei Delta.

Citeste si: Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului- bzi.ro

De asemenea, acesta a reamintit că Omicron nu este prima tulpină care apare în Africa de Sus, iar istoria arată că multe dintre acestea nu au avut putere și nu s-au răspândit la scară largă.

Totodată, el avertizează că riscuri există, dar nu trebuie să creeze o stare de panică. 

Citeste si: Când ar putea apărea vaccinul împotriva tulpinei Omicron? Răspunsul dat de președintele Moderna

Nu cred că vor fi diferențe și eu cred că deocamdată, sigur că este bine să prevenim, și luăm în calcul că această variantă virală ar putea chiar să dea infecții în viitor, dar deocamdată e o ipoteză. Avem cazuri izolate și oriunde ne-am uita în lume, și mai ales în Europa, nu vorbim de transmitere comunitară.  Eu cred că trebuie să fim prudenți, categoric, dar nu înseamnă că va schimba mult datele problemei pentru aceste sărbători de iarnă, în România cel puțin. 

Citeste si: Omicron, o amenințare pentru sărbătorile românilor! Ce spune Alexandru Rafila despre restricțiile de Crăciun și Revelion: „Ar trebui să se comporte mai precaut în această perioadă”

Acum se pune problema dacă vor fi cazuri izolate și vor fi, în general, cazuri pe import sau va fi o transmitere comunitară. Vă aduc aminte că de-a lungul pandemiei au fost destul de multe variante virale care nu au rămas sau care au rămas fără răsunet, chiar din Africa de Sud.  Au fost variante chiar mai agresive decât ce vorbim acum, deci e foarte important nu dacă vor fi cazuri izolate pe care trebuie să le identificăm prin secvențiere, va conta foarte mult dacă vom avea transmitere comunitară. Să sperăm că nu ajungem acolo, deși riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor”, a explicat Adrian Marinescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies