
kanald.ro
Care sunt alimentele bogate în proteine pe care le pot consuma vegetarienii? Alimente din care persoanele vegetariene își pot lua necesarul zilnic de proteine.
Persoanele care nu mai consumă carne sau produse lactate trebuie să ia proteine din alte alimente. Vegetarienii sau veganii au o mulțime de variante atunci când vine vorba de alimente bogate în proteine. Am pregătit o listă de produse care reprezintă o alternativă pentru proteinele din alimentele de origine animală.
Organismul are nevoie de proteine pentru a funcționa corespunzător, pentru că ele ajută la dezvoltarea și regenerarea celulelor, țesuturilor, mușchilor și organelor și au un rol esențial în producerea de hormoni și anticorpi.
Semințele de chia sunt o sursă importantă de proteine. Acest superaliment poate fi inclus în numeroase combinații, este delicios și ușor de pregătit. Semințele de chia sunt o soluție la îndemână pentru vegetarieni și vegani, au puține calorii, dar o mulțime de beneficii.
Două linguri de semințe de chia au 4 grame de proteine! În plus sunt o importantă sursă de fibre, magneziu și calciu.
Semințele de chia pot fi consumate dimineața, la micul dejun, cu lapte vegetal și/sau în combinații cu nuci sau fructe de pădure.
Quinoa face parte din meniul vegetarienilor, putând fi consumată simplă sau în diverse salate, dar și ca desert, în nenumărate combinații.
100 de grame de quinoa au 14,1 grame de proteină. Acest superaliment conține toți cei 9 aminoacizi de care are nevoie organismul uman pentru a funcționa corespunzător. Consumată în fiecare zi, quinoa poate reduce riscul de boli cardiovasculare, respiratorii, diabet sau cancer, susțin studiile recente.Semințele de cânepă sunt o sursă completă de proteine, iar vegetarienii le includ frecvent în meniu. Studii recente au demonstrat că semințele de cânepă au aproximativ aceeași cantitate de proteine precum carnea de vită sau de miel.
Pe lista alimentelor bogate în proteine se află la loc de cinste și lintea. Acest produs este o varianta ieftină, dar foarte gustoasă, care poate fi folosită în multiple combinații. Specialiștii susțin că lintea are o cantitate de proteine asemănătoare cu carnea de vită.
Citeste si: 5 alimente sarace in grasimi si benefice pentru sanatate
Citeste si: Dietă diabet. Ce alimente poți consuma dacă suferi de diabet
Citeste si: 10 alimente ideale în timpul sarcinii
Pe lângă că are multe proteine, acest aliment reduce colesterolul rău, ceea ce înseamnă că are un rol important în lupta împotriva bolilor cardiovasculare.
Citeste si: Lintea. Super-alimentul care îți prelungește viața! Ce este, de fapt, și cum se prepară corect
Și năutul este bogat în proteine. Un aliment care poate substitui cu brio produsele din carne, năutul reprezintă o variantă sățioasă, bogată în vitamine și minerale. 100 de grame de năut fiert are aproximativ 9 grame de proteine
Migdalele sunt și ele pe lista alimentelor bogate în proteine. Aceste alimente din categoria oleaginoaselor conțin, pe lângă proteine, și multe fibre, vitamine și minerale. O mână de migdale are o optime din necesarul zilnic de proteine. Specialiștii în nutriție susțin că migdalele ar trebui consumate în special în prima parte a zilei.
Amarantul nu este la fel de cunoscut ca alte alimente bogate în proteine. La fel ca și quinoa, este o pseudocereală bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale. Consumat încă din antichitate, amarantul este sursă de mangan, magneziu, fosfor și fier.
Pentru a profita din plin de beneficiile nutriționale ale acestui aliment și pentru a stimula sistemul digestiv, este recomandat să îl lăsați la înmuiat timp de cel puțin opt ore înainte de a-l prepara.
Seitanul este un aliment des întâlnit în meniul vegetarienilor și veganilor. Supranumit și carnea vegetarienilor datorită consistenței și texturii asemănătoare, se obține din gluten de grâu și este o opțiune preferată de vegetarieni, în detrimentul produselor din soia. Pe lângă proteine, seitanul (originar din Asia) mai conține și seleniu și fier.