kanald.ro
Stiri
Beneficiile consumului de capsune! Te scapa de kilogramele in plus!
Primele fructe proaspete ale sfarsitului de primavara sunt capsunele, delicioase si benefice pentru sanatate. Sarace in calorii si bogate in vitamine si saruri, aceste fructe sunt ideale pentru curele de detoxifiere si slabire a organismului. Persoanele alergice, in special copiii, ar trebui insa sa le evite.

Capsunele nu sunt numai foarte gustoase, dar si benefice pentru sanatate. In scopuri terapeutice, de la capsuna se folosesc fructele, frunzele si rizomii. Fiind bogate in vitamine din complexul B si in mangan, care au un rol important in functionarea normala a sistemului nervos, capsunele sunt indicate in astenii si pentru prevenirea insomniilor.
Intrucat contin mult fier (component al hemoglobinei din sange) si cupru (care participa, de asemenea, la formarea hemoglobinei, inlesnind totodata si absorbtia fierului), capsunele se folosesc in tratamentul anemiilor.
Ele au si rol de reglementator hepatic (contin vitamina K, care este esentiala pentru functionarea normala a ficatului, fiind un factor de longevitate). De aceea, capsunele se folosesc in cazuri de insuficienta hepatica, litiaza biliara si diskinezii biliare. Datorita continutului in vitamina PP, care este vasodilatatoare, capsunele au rol hipotensor; ca atare, ele se folosesc in tratamentul hipertensiunii arteriale.
Continand vitamina E (hipoglicemianta) si putine zaharuri, capsunele pot fi consumate de diabetici. Capsunele in parga sunt constipante, iar cele bine coapte au efect laxativ. Pentru nediabetici se recomanda cure de capsune de 250-500 g pe zi, de preferinta dimineata, timp de 7-14 zile. Continand acid citric si fragarol (un alcool triterpenic) capsunele au actiune bactericida.
Contra oxiurilor se recomanda 500 g capsuni, dimineata, pe stomacul gol, fara a mai consuma altceva pana la pranz. Spuma de capsune si gelatina de capsune au aceleasi utilizari terapeutice ca si fructele.Capsunele sunt contraindicate persoanelor alergice, carora le pot produce urticarie. Cei mai predispusi sunt copii, de aceea este recomandat ca acestora sa le fie date cantitati mici de capsune. Fructele de capsuni contin oxalati, substante care, in cantitati mari, duc la formarea pietrelor la rinichi si la vezica biliara.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare