Calendar Creștin Ortodox 30 octombrie 2021. Cine sunt sfinții zilei: Sfinţii mucenici Zenovie şi Zenovia

Calendar Creștin Ortodox 30 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi?

Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 30 octombrie 2021. Biserica Ortodoxă Creștină pomenește, astăzi, mai mulți sfinți importanți. Printre aceștia, pe 30 octombrie, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Zenovie și Zenovia.

Calendar Creștin Ortodox 30 octombrie 2021. Cine au fost Sfinții Muncenici Zenovia și Zenovia

Calendar Creștin Ortodox 30 octombrie 2021. Cine sunt sfinții zilei

Sfântul Mucenic Zenovie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Restricții de circulație în Capitală în acest weekend! Vezi care sunt rutele alternative recomandate

Sfântul Zenovie și sora sa Sfânta Zenovia s-au născut în cetatea Egea din părțile Ciliciei. Părinții săi fuseseră creștini și astfel au primit o educație în acest spirit și au învățat cuvântul lui Dumnezeu. După ce părinții au murit, acestora le-a rămas o mare avere. Sfânta Zenovia i-a cedat partea sa din avere fratelui pentru a o împărți săracilor, iar ea a decis să trăiască în sărăcie și rugăciune, păzindu-și fecioria. După un timp Sfântul Zenovie a decis să lase totul la nevoiași și să devină și el sărac.

Au trăit în rugăciune, tămăduind cu harul lor mulți oameni. Însă, pentru că în acea perioadă era prigoană împotriva creștinilor, s-a aflat și de existența Sfântului Zenovie, mai întâi.

Citeste si: În București se anunță un nou maraton de vaccinare. Vezi care sunt centrele deschise în weekend și ce program au acestea

Ajuns în fața împăratului, pentru că nu a vrut să se lepede de credință, acesta a poruncit să fie spânzurat pe un lemn și bătut fără milă. Auzit că fratele său este chinuit, Sfânta Zenovia a mers la locul respectiv și cuprinsă de mânie a mărturisit că și ea este creștină.

Pentru că nici ea nu a vrut să renunțe la credința sa, a fost pedepsită în același mod ca fratele său.

I-au aruncat într-un cazan clocotit, însă sfinții au rămas nevătămați. La final, împăratul a poruncit să fie scoși din cetate și să li se taie caapetele. Trupurile lor rămase neîngropate au fost luate de preotul Ermoghen care le-a așezat într-un mormânt.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 29 octombrie 2021. Aproape 13.000 de infectări noi cu COVID-19, în ultimele 24 de ore

Canon de rugăciune către Sfinții Zenovie și Zenovia

Sfinţii mucenici Zenovie şi Zenovia

Sfânta Mucenică Zenovia

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei şi al Sfintei Muceniţe Zenovia, sora sa, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Cântare să înălţăm, po­poare, minunatului Dum­nezeului nostru, Celui Ce a scăpat din robie pe Israel, care cânta cântare de biruinţă şi grăia: să cântăm Ţie Unuia Stăpânului.

Stih: Sfinte Mucenice Zenovie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Ce se va întâmpla cu numărul cazurilor de COVID-19 în perioada sărbătorilor de iarnă?! Epidemiologul Octavian Jurma vine cu explicații

Stând înaintea Scaunului lui Dumnezeu, ca un preot bine primit şi ca un mucenic prea bun, Sfinte Zenovie de trei ori fericite, apără de smintelile vieţii pe cei ce cinstesc cu dragoste pomeni­rea ta cea purtătoare de lumină.

Stih: Sfinte Mucenice Zenovie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-te, înţelepte, cu Strălucirea Luminii Celei în Trei Luminători, ai risipit întuneri­cul defăimărilor păgânilor, lu­minând pe toţi cu lumina cuvintelor tale; şi acum te-ai mu­tat către Lumina Cea Neapusă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Arătându-te cărbune înţele­gător, aprins de Focul Dumneze­iescului Duh, ai aprins inimile tuturor către Dumnezeiasca dragoste, sfinţite tăinuitorule şi ai ars toată înşelăciunea.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Citeste si: LISTĂ supermarketuri și hypermarketuri fără certificat verde. La Lidl, Metro și Selgros au acces și nevaccinații

Bucură-te, Locaşul cel Preasfânt, Lâna cea cu Rouă Dum­nezeiască, Fântână Pecetluită a Râului Celui Nemuritor; păzeşte turma ta, Stăpână, de tot felul de vrăjmaşi.

Cântarea a 3-a. Irmos: Frica de Tine, Doamne, sădeşte-o...

Stih: Sfinte Mucenice Zenovie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind uns, Sfinte Mucenice Zenovie, cu mirul ungerii Duhului, ai preo­ţit ca un înger, împodobindu-te la sfârşit cu cununi muceniceşti.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies