Calendar Creștin Ortodox 9 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi. Un mare sfânt este pomenit de Biserica Ortodoxă

Calendar Creștin Ortodox 9 octombrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Autor: Ioana Stan

In articol:

În calendarul creștin ortodox, sâmbătă, 9 octombrie 2021, sunt pomeniți Sfânta Cuvioasă Atanasia, Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu și Sfântul Cuvios Andronic.

Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 9 octombrie 2021. Cine au fost Sfânta Cuvioasă Atanasia și Sfântul Cuvios Andronic

Calendar Creștin Ortodox 9 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi

Sfânta Cuvioasă Atanasia și Sfântul Cuvios Andronic

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Care este diferența dintre carantină și izolarea la domiciliu? În ce situație se instituie autoizolarea la domiciliu

Sfântul Cuvios Andronic a fost un lucrător de aur și argint și era căsătorit cu Sfânta Cuvioasă Atanasia, fiica unui meșteșugar. Cei doi erau buni creștini bogați, care își împărțeau bunurile cu săracii, biserica și o parte o țineau pentru casa lor.

Cei doi sfinți au avut împreună doi copii, Ioan și Maria. După nașterea celor doi, cei doi sfinți au trăit ca frate și soră, nu au mai avut nicio legătură trupească. Se ocupau de creșterea celor doi copii, mergeau la biserică și ajutau oamenii săraci și bolnavi.

Ei erau apreciați de toată lumea pentru faptele lor bune. În fiecare miercuri și vineri, Sfinții Andronic și Atanasia petreceau în post și rugăciune.

Citeste si: EXCLUSIV! Horațiu Mălăele, într-o formă fizică de invidiat la 69 de ani! N-o să-ți vină să crezi ce face în timpul liber. Imagini de excepție

După 12 ani de căsătorie, într-o zi Atanasia când s-a întors de la biserică și-a găsit cei doi copii bolnavi, cu febră mare.

Andronic când a văzut că starea copiilor nu e deloc bună s-a duc la Biserica Sfântului Mucenic IUlian, unde erau îngropați părinții săi, și s-a rugat încontinuu, până când copiii săi au murit.

După moartea celor doi copii, Atanasia nu mai mergea acasă, stătea numai la mormântul lor și plângea. Andronic a decis să-i lase casa și averea socrului său, a luat pe Atanasia și au luat calea străinătății.

Citeste si: Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că masca de protecție nu este obligatorie în aer liber. Care sunt condițiile? "Nu este obligatorie dacă.."

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Andronic a decis să devină călugăr și s-a reîntâlnit cu femeia sa, fără să știe cine e, pentru că devenise fratele Atanasie și erau greu să mai semene cu soția sa, pentru că era uscată pe picioare de tristețe. Au trăit în aceeași chilie fără să știe cine este ea, iar Atanasie a fost curprinsă de febră mare. Atanasia a scris o scrisoare și i-a spus părintelui că după moartea sa să i-o dea părintelui Andronic. Când frații au venit să o îngroape au aflat că este femeie, iar Andronic a aflat că Atanasie era soția sa. La șapte zile a murit și Andronic, așa cum a voit, lângă soția sa.

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Andronic şi către Sfânta Cuvioasă Atanasia

Calendar Creștin Ortodox 9 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi

Sfânta Cuvioasă Atanasia și Sfântul Cuvios Andronic

[Sursa foto: Captură YouTube]

Troparul Sfântului Cuvios Andronic, glasul 1:

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Andronic. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Troparul Sfintei Cuvioase Anastasia, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Anastasia, duhul tău.

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe călăreţii lui Faraon...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Andronic, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Prognoza meteo ANM, 8 octombrie 2021. Vremea se răceşte în toată ţara

Curăţindu-se sufletul, Pă­rinte Andronic, cu virtu­ţile cele alese şi înfierbântându-te cu focul Dumnezeieştii dragoste, te-ai lepădat de înfierbântările trupului; că aveai totdeauna Dumnezeiasca rouă de sus, care te răcorea.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Andronic, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Plecându-te Poruncii Stăpâ­nului, ca odinioară Patriarhul Avraam, ai părăsit pământul tău şi n-ai ţinut seamă de rude şi de femeie; te-ai îndepărtat şi de avuţie, părinte şi în pustie sin­gur ai locuit, fericite.

Citeste si: Prețurile la benzină și motorină au crescut. Cât a ajuns să coste un litru de carburant

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Porunca Domnului ai împlinit, vânzându-ţi tot şi împăr­ţind săracilor; pentru aceasta ai aflat mărgăritarul cel de mult preţ şi luându-l, te-ai îmbogăţit cu mari bogăţii prin izvorârea mirurilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Se zideşte voind în pântecele tău Ziditorul lui Adam; şi Cel Ce poartă toate în palmă se poar­tă în braţele tale, Născătoare de Dumnezeu; o, Taină Înfricoşă­toare, că Prunc S-a arătat Dom­nul tuturor veacurilor. CITEȘTE CONTINUAREA PE DOXOLOGIA.RO.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dodo, infectată cu noul coronavirus! Cântăreața este însărcinată în 8 luni: „E internată de trei zile”

Care este diferența dintre carantină și izolarea la domiciliu? În ce situație se instituie autoizolarea la domiciliu

Horoscopul de weekend 8-10 octombrie 2021. O zodie este dezamăgită

Horoscop Zilnic Joi 21 Octombrie 2021: Peştii vor primi nişte veşti foarte bune, Racii se vor confrunta cu sentimente ieșite din comun

MOARTEA LUI IOAN ȚIRIAC a devastat toată familia. Suferință imensă pentru mama miliardarului

Un nou DIVORȚ BOMBĂ în showbiz! Pareau cuplul PERFECT in fata tuturor! Ce se intampla insa cand ajungeau acasa...

ARDE ROMÂNIA! Casa Domnului, mistuită de flăcări. Intervin zeci de pompieri

Doliu în sportul din România. A murit un renumit antrenor

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies