Calendar Creștin Ortodox marți, 22 iunie 2021. Începe Postul Sfinților Petru și Pavel

Marți, 22 iunie 2021, creștinii încep Postul Sfinților Petru și Pavel care durează șapte zile.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, marți, 22 iunie 2021, începe Postul Sfinților Petru și Pavel. Tot astăzi sunt prăznuiți și Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, și Sfântul Mucenic Eusebie. 

Calendar ortodox 22 iunie 2021. Începe Postul Sfinților Petru și Pavel

Postul Sfinților Petru și Pavel sau postul Sâmpetru este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor doi Apostoli și are o durată de 7 zile. În mod normal, acest post ar trebui să înceapă luni după Duminica Tuturor Sfinților, însă atunci când Învierea este sărbătorită mai târziu de 1 mai nu mai rămân suficiente zile pentru post.

Citeste si: Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2021. Reţete pentru zilele cu dezlegare la peşte

Calendar ortodox 22 iunie 2021
Sfinții Petru și Pavel[Sursa foto: doxologia.ro]
În acest an, postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel va începe la data de 22 iunie 2021 şi va dura o săptămână. În această perioadă, se dă dezlegare la peşte în patru din cele şapte zile ale postului, respective marţi, 22 iunie, joi, 24 iunie, sâmbătă, 26 iunie şi duminică, 27 iunie.

Ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, în postul Sâmpetru nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente. În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești, relatează basilica.ro.

Cine a fost Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, s-a născut în București, în anul 1765, potrivit crestinortodox.ro.  El studiază limbile latină și greacă, precum și teologie, gramatică și alte științe la Colegiul „Sfântul Sava”.

Calendar ortodox 22 iunie 2021
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Loredana Groza divorțează? Ce spune Andrei Boncea despre pozele deocheate pe care le postează artista- bzi.ro

A intrat în monahism la Mănăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski. În anul 1823 ajunge Mitropolit al Țării Românești, direct din treapta de ierodiacon. Moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov. 

Citeste si: Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2021. Semnificaţie, obiceiuri şi tradiţii care se respectă în Postul Sfinţilor Apostoli

Sfântul Grigorie Dascălu a fost și o importantă figură duhovnicească. „Pe fiii săi duhovnicești îi învață, zicând: Cât avem vreme, să lucrăm cele bune. Să viețuim după cum zice Apostolul, cu înfrânare, cu dreptate și cu bună-credință. Că după ce ne vom duce de aici, nici un cuvânt de îndreptare nu ne va fi nouă către Cel ce ne va lua seama. Precum nici carmaciului, după ce se va îneca corabia, nici doctorului, după ce va muri bolnavul. Apoi adaugă: Ce vom face dar, va zice cineva? Să chemăm doctori iscusiți și care nu mint, pe Sfinții Părinți.

Și auzind sfaturile lor, să ne plecăm lor și primind plasturii lor, să le punem la rănile noastre. Mai ales că și rețetele se dau în limba noastră și în dar. Iar despre cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, pe care însuși le-a tradus și le-a tipărit, spunea: Cât este de dulce vorba sfântului și cât folos poate să pricinuiască cititorilor, singuri cei ce le vor citi vor mărturisi. Că eu nu îndrăznesc a zice ceva, că să nu micșorez cu gangavia mea ființă lor sau a dulceții sau a folosului. Iar dacă Dumnezeu mă va ține sănătos în surghiun, ajutând El, cu rugăciunile Sfântului, voi mai scrie”. (Patericul românesc). 

Cine a fost Sfântul Mucenic Eusebie

Sfântul Mucenic Eusebie s-a afirmat ca apărător al dreptei credințe în față ereziei ariene. În calitate de Episcop al Samosatelor, a fost cel care l-a susținut pe Sfântul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei.

Calendar ortodox 22 iunie 2021
Sfântul Mucenic Eusebie[Sursa foto: doxologia.ro]

În timpul domniei lui Iulian Apostatul, când creștinii erau persecutaţi, Sfântul Eusebie și-a dezbrăcat veșmintele arhiereşti, înlocuindu-le cu cele ale unui simplu soldat simplu, cutreierând astfel Siria, Fenicia și Palestina. În tot acest timp, Sfântul Eusebie a cercetat situația creștinilor și a bisericilor. A hirotonit preoți, diaconi, citeţi, iar în unele locuri a sfințit ierarhi.

Citeste si: Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2021. Cea mai puternică rugăciune care se citeşte în post

În anul 361, după moartea lui Iulian Apostatul, la îndemnul Sfântului Eusebie, Sfântul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, împotriva ereziei ariene. Sinodul s-a ținut în vremea domniei împăratului lovian. Însă, după moartea acestuia, a urcat pe tron Valens, care a reînceput prigoana creştinilor.

În timpul domniei acestuia, Sfântul Meletie a fost trimis în exil în Armenia, iar Sfântul Eusebie în Tracia. Urmând la tron Grațian, persecuțiile asupra creștinilor au încetat. Astfel, cei doi mari ierarhi au fost rechemati din exil. În timp ce se află în cetatea Doliche spre a sfinți un episcop, un eretic a strivit capul sfântului cu o țiglă. Sfântul Eusebie s-a mutat la Domnul în anul 379.

 

SURSE: doxologia.ro, crestinortodox.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Prințesa Diana și-a prevestit moartea. Dezvăluirile făcute înainte de a-și pierde viața: ”Nu mă simt în siguranță nicăieri. Îmi fac griji până și din cauza frânelor de la mașină”

Horia Tecău a câştigat titlul la Halle alături de Kevin Krawietz

Ce avantaje au persoanele vaccinate în zonele carantinate. Florin Cițu a anunțat noile măsuri: "NU se vor închide magazinele la ora 18.00 peste 3 la mie, vom elimina...

Horoscop 24 Septembrie 2021: astăzi Săgetătorii au de luat o decizie importantă

Vor intra în vigoare imediat! Se aplică în toată România. S-au modificat toate regulile

Ion Țiriac o distruge pe Andreea Marin! Dezvăluiri intime fără precedent: ce făcea Zâna în secret

Irina Tănase a fost fată cuminte cât a stat Dragnea la Rahova? S-a aflat și sunt probe

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies