WowNews logo WOWnews
Stories
Bucătar care pregătește cozonacul de sărbători

Bucătar care pregătește cozonacul de sărbători

Diverse

Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de făină pentru cozonac. Rețeta pas cu pas

Câtă drojdie uscată se pune la un kg de făină pentru un cozonac delicios și perfect crescut

Rețetă pas cu pas de cozonac delicios pentru masa de Paște 2024. Iată câtă drojdie uscată se pune la un kg de făină pentru a rezulta un cozonac perfect crescut!

Rețetă de cozonac cu drojdie uscată

Iată rețeta pas cu pas de cozonac delicios, care se pregătește cu drojdie uscată:

Citeste si: Un nou concurent intră în „Casa iubirii”! „Am emoții! Hai, băiete!” DETALIUL care le-a ȘOCAT pe fete- kanald.ro

Ingrediente:

  • 1 kg faină
  • 4 pliculețe drojdie uscată
  • 500 ml lapte cald
  • 300 g zahăr
  • 150 g unt
  • un vârf de cuțit de sare
  • 5 gălbenușuri
  • 4 pliculețe zahar vanilat
  • esență portocale/lămâie/vanilie
  • coaja portocală/lămâie
  • 100 gr zahăr pudra
  • 5 albușuri

Mod de preparare:

Începi prin a pregăti maiaua într-un bol, amestecând într-o cană drojdia cu trei linguri de făină, 15 linguri de lapte călduț și o jumătate de lingură de zahăr. Amesteci bine și lași să crească timp de 15 minute până își dublează volumul.

În alt bol, dizolvi 300 de grame de zahăr în laptele călduț. Cerni făina într-un bol, de preferat de 3 ori, și adaugi maiaua crescută, gălbenușurile și amesteci cu mixerul la viteză mică.

Adaugi treptat laptele călduț cu zahăr, praful de sare, cubulețele de unt moale și esențele preferate (coajă rasă de lămâie, zahăr vanilat). Mixezi timp de 15 minute sau frămânți manual timp de 30 de minute.

Lași aluatul să odihnească timp de o oră, până își dublează volumul. Între timp, pregătești umplutura amestecând albușurile rămase cu zahăr, cacao, stafide, nuci sau rahat.

Întinzi jumătate din aluat pe o foaie dreptunghiulară și adaugi umplutura.

Rulezi aluatul, apoi lași să dospească încă o oră. Repetați cu cealaltă jumătate de aluat.

Încălzești cuptorul la 185 de grade Celsius. Ungeți cozonacii cu ou bătut și coaceți-i timp de 50 de minute. La final, ungeți-i cu unt pentru a-i menține fragezi și puteți presăra pe deasupra zahăr sau nucă de cocos, după preferințe.

Citește și: Rețeta de cozonac pufos a lui Chef Florin Dumitrescu. Cum să faci un preparat delicios pentru masa de Paște

Două persoane care pregătesc cozonacul de sărbători

Două persoane care pregătesc cozonacul de sărbători

[Sursa foto: Shutterstock ]

Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de făină pentru cozonac

Cozonacul este un desert tradițional românesc preparat cu ocazia sărbătorilor precum Paștele. Este o pâine dulce realizată din aluat dospit cu drojdie, la care se adaugă zahăr, ouă, lapte și unt, alături de rahat, fructe confiate sau nuci.

Nimic nu se compară cu cozonacul făcut în casă. Aroma dulce a aluatului, parfumată cu coajă de lămâie și portocală, este cu adevărat divină și reprezintă esența autentică a sărbătorilor.

O masă de Paște românească nu este completă fără acest desert delicios, frământat manual, cu nuci măcinate și cremă de cacao, care poate fi îmbogățită cu stafide și bucăți de rahat. Poți să-l pregătești așa sau poți adăuga o varietate de ingrediente în umplutură.

Citeste si: Ioniță de la Clejani a ajuns la spital! Fiul său a făcut anunțul trist: „Trece printr-o chestiune despre care nici nu pot să îmi permit să vorbesc...”- kfetele.ro

Citeste si: Veronica distruge orice urmă de romantism: "Se dau astea îndrăgostite tare. Cine ești tu? Îți dau maxim o săptămână cu el". Concurenta din Casa Iubirii susține că Robert se folosește de interacțiunea cu Bianca pentru a rămâne în competiție- radioimpuls.ro

De obicei, pentru ca aluatul să crească perfect, se recomandă aproximativ 4 pliculețe de câte 7 grame de drojdie uscată pentru fiecare kilogram de făină folosită pentru cozonac, dar există numeroase rețete care diferă una de cealaltă, motiv pentru care trebuie să urmați cu atenție rețeta pe care o alegeți să o încercați.

Citește și: Cât costă un cozonac și o pască înainte de Paște în 2024. Românii trebuie să scoată bani grei din buzunar pentru sărbătorile pascale

Cozonac

Cozonac

[Sursa foto: Shutterstock ]

Trucuri pentru un cozonac pufos și aromat

Pregătirea cozonacului necesită puțin efort, dar merită fiecare minut petrecut. Este una dintre activitățile preferate ale gospodinelor în timpul sărbătorilor, iar frământarea aluatului este o adevărată plăcere.

Iată câteva lucruri importante de ținut cont atunci când îți propui să faci cozonac de casă:

  • Când încălzești laptele pentru aluat, asigură-te că nu este prea fierbinte. Laptele fierbinte poate distruge drojdia. Temperatura ideală este călduță la atingere.
  • Frământă aluatul timp de cel puțin o jumătate de oră. Poți folosi un mixer pentru această operațiune, dar multe persoane preferă să frământe aluatul manual pentru a se bucura de fiecare pas.
  • Umplutura ar trebui să reprezinte aproximativ 20% din cantitatea de aluat. Prea multă umplutură poate afecta creșterea cozonacului în timpul coacerii.
  • Lasă cozonacul să se răcească, complet înainte de a-l scoate din tavă. Acest lucru va ajuta la menținerea structurii și a aromelor.
  • După răcire, poți păstra cozonacul la loc răcoros, acoperit cu un prosop de bucătărie sau învelit în hârtie. Se păstrează bine timp de câteva zile și își păstrează prospețimea chiar și după cinci zile.

Surse: fanatik.ro, playtech.ro