
kanald.ro
Bucătar care pregătește cozonacul de sărbători
Diverse
Câtă drojdie uscată se pune la un kg de făină pentru un cozonac delicios și perfect crescut
Rețetă pas cu pas de cozonac delicios pentru masa de Paște 2024. Iată câtă drojdie uscată se pune la un kg de făină pentru a rezulta un cozonac perfect crescut!
Iată rețeta pas cu pas de cozonac delicios, care se pregătește cu drojdie uscată:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Începi prin a pregăti maiaua într-un bol, amestecând într-o cană drojdia cu trei linguri de făină, 15 linguri de lapte călduț și o jumătate de lingură de zahăr. Amesteci bine și lași să crească timp de 15 minute până își dublează volumul.
În alt bol, dizolvi 300 de grame de zahăr în laptele călduț. Cerni făina într-un bol, de preferat de 3 ori, și adaugi maiaua crescută, gălbenușurile și amesteci cu mixerul la viteză mică.
Adaugi treptat laptele călduț cu zahăr, praful de sare, cubulețele de unt moale și esențele preferate (coajă rasă de lămâie, zahăr vanilat). Mixezi timp de 15 minute sau frămânți manual timp de 30 de minute.
Lași aluatul să odihnească timp de o oră, până își dublează volumul. Între timp, pregătești umplutura amestecând albușurile rămase cu zahăr, cacao, stafide, nuci sau rahat.
Întinzi jumătate din aluat pe o foaie dreptunghiulară și adaugi umplutura.
Încălzești cuptorul la 185 de grade Celsius. Ungeți cozonacii cu ou bătut și coaceți-i timp de 50 de minute. La final, ungeți-i cu unt pentru a-i menține fragezi și puteți presăra pe deasupra zahăr sau nucă de cocos, după preferințe.
Citește și: Rețeta de cozonac pufos a lui Chef Florin Dumitrescu. Cum să faci un preparat delicios pentru masa de Paște
Două persoane care pregătesc cozonacul de sărbători
Cozonacul este un desert tradițional românesc preparat cu ocazia sărbătorilor precum Paștele. Este o pâine dulce realizată din aluat dospit cu drojdie, la care se adaugă zahăr, ouă, lapte și unt, alături de rahat, fructe confiate sau nuci.
Nimic nu se compară cu cozonacul făcut în casă. Aroma dulce a aluatului, parfumată cu coajă de lămâie și portocală, este cu adevărat divină și reprezintă esența autentică a sărbătorilor.
O masă de Paște românească nu este completă fără acest desert delicios, frământat manual, cu nuci măcinate și cremă de cacao, care poate fi îmbogățită cu stafide și bucăți de rahat. Poți să-l pregătești așa sau poți adăuga o varietate de ingrediente în umplutură.De obicei, pentru ca aluatul să crească perfect, se recomandă aproximativ 4 pliculețe de câte 7 grame de drojdie uscată pentru fiecare kilogram de făină folosită pentru cozonac, dar există numeroase rețete care diferă una de cealaltă, motiv pentru care trebuie să urmați cu atenție rețeta pe care o alegeți să o încercați.
Cozonac
Pregătirea cozonacului necesită puțin efort, dar merită fiecare minut petrecut. Este una dintre activitățile preferate ale gospodinelor în timpul sărbătorilor, iar frământarea aluatului este o adevărată plăcere.
Iată câteva lucruri importante de ținut cont atunci când îți propui să faci cozonac de casă:
Surse: fanatik.ro, playtech.ro