
In articol:
Reprezentul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila a explicat la Antena 3 că vaccinul anti-Covid poate avea efecte adverse după administrare. Totuși, medicul susține că nu vor fi alte reacții decât cele care există în cadrul studiului.
„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3”, spune Rafila.
Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro
Medicul spune că aceste efecte sunt monitorizate. „Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic
Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă”, adaugă el.
În ce condiții se oprește vaccinarea anti-Covid
Profesorul Alexandru Rafila spune că doar în cazul unor reacții adverse serioase, care dăunează punctual sănătății omului, campania de vaccinarea anti-Covid se va opri.
„Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, mai spune medicul.
În România vaccinul este posibil să ajungă în februarie 2021. „În momentul de faţă sunt două companii care au anunţat încheierea celei de-a treia faze a studiilor clinice. Este vorba de compania Pfizer în asociere cu o firmă din Germania şi cea de-a doua companie este Moderna din SUA. Ambele vaccinuri sunt de tip ARN-mesager, conţin un acid nucleic care dă comanda celulelor proprii ale omului să producă o proteină virală şi care ulterior determină un răspuns imun”, mai spune Rafila.
SURSE: Antena3.ro