Ce riscă profesorii care nu dau bon fiscal la meditații și nu își declară veniturile | EXCLUSIV

Profesorii vor fi nevoiți să își declare veniturile din meditații, iar ulterior să plătească impozite pentru acestea. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că persoanele nu își declară veniturile sau care întârzie să comunice aceste date riscă amenzi.

Autor: Ionela Pruna

In articol:

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil în cazul persoanelor care obțin venituri din meditații acordate în particular altor persoane fizice. Astfel, profesorii vor fi nevoiți să își declare veniturile pe care le realizează din meditații și să emită bon fiscal atunci când încasează banii.

Totodată, printre obligațiile amintite de fisc sunt acelea de a depune declarațiile cu privire la venituri, de a depune formularele în termenul prevăzut și mai ales de a deține casă de marcat.

Ce riscă profesorii care nu își declară veniturile din meditații

Persoanele fizice care realizează venituri din meditații sunt obligate să depună „Declarația unică” până la data de 25 mai, după cum se arată în documentul realizat de către ANAF. Totodată, taxele din impozite de plătesc la bugetul de stat până la data de 25 mai a anului următor, în cazul în care salariatul completează și depune declarația unică.

Citeste si: Profesorii care fac meditații vor fi obligați să aibă casă de marcat și să-și declare veniturile: ”E aproape imposibil”

Este foarte important însă ca persoanele care încasează venituri din meditații și nu le declară la timp sau nu le declară deloc riscă să primească amenzi, așa cum specialiștii atrag atenția că se întâmplă

în cazul oricărei întârzieri sau nedeclarări a veniturilor.

Citeste si: Loredana Chivu se luptă cu kilogramele în plus. „Urmează să fac o operație. Nu este o boală… este o afecțiune”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Bănuiesc că aceste riscuri trebuie să fie prevăzute în legislație și în instrucțiunile Ministerului(...)

De obicei, la lipsa unei declarări sau declararea mai târziu decât trebuie este însoțită de niște amenzi și penalizări de întârziere”, a declarat economistul Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.ro.

Ce riscă profesorii care nu dau bon la meditații și nu își declară veniturile | EXCLUSIV

Aurelian Dochia

 Ce ar trebui să știre profesorii care încasează bani din meditații

Cadrele didactice care încasează bani din meditații ar trebui să se înregistreze la Registrul Comerțului, iar mai apoi să depună declarația unică amintită mai sus.

ANAF a publicat marți ghidul de 14 pagini ce cuprinde toți pașii pe care profesorii trebuie să îi îndeplinească în declararea la stat a veniturilor din meditații.

Citeste si: Tichete de masă 2022. Valoarea tichetelor de masă a crescut cu 50%

Mai mult decât atât, este important de precizat faptul că dascălii au obligația să aibă și case de marcat. Măsura este aplicat în cazul contribuabililor care încasează în numerare sau prin utilizarea cardurilor de credit, venituri din activități independente.

În ghiul emis de ANAF se precizează faptul că  „ În situația în care contribuabilul care obține venituri din activități independente încasează integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substituitelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populație, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”.

Citeste si: Când vor primii românii cu venituri mici voucherele de 50 de euro? Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ajutor de la stat pentru transportatori. Cum vor fi decontați cei 50 de bani pe litru de benzină sau motorină

Pentru prima dată în istorie, FIFA convoacă femei arbitru la Cupa Mondială a bărbaților. Cum se schimbă lucrurile în arbitrajul fotbalului românesc? | EXCLUSIV

Alte două țări au confirmat cazuri de infecție cu variola maimuței! Cum au ajuns pacienții să fie contaminați

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea serii despre Liviu Dragnea! Anunțul cumplit venit chiar acum. ESTE ȘOC TOTAL

Câţi bani a cheltuit Bianca Drăgușanu pentru un eveniment! „Doar una dintre brăţările mele a costat 36.000 euro”

Vladimir Putin a avut cancer în urmă cu mai mulți ani. Cine a făcut dezvăluirea incredibilă

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies