
In articol:
- Ce riscă profesorii care nu își declară veniturile din meditații
- Ce ar trebui să știre profesorii care încasează bani din meditații
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil în cazul persoanelor care obțin venituri din meditații acordate în particular altor persoane fizice. Astfel, profesorii vor fi nevoiți să își declare veniturile pe care le realizează din meditații și să emită bon fiscal atunci când încasează banii.
Totodată, printre obligațiile amintite de fisc sunt acelea de a depune declarațiile cu privire la venituri, de a depune formularele în termenul prevăzut și mai ales de a deține casă de marcat.
Ce riscă profesorii care nu își declară veniturile din meditații
Persoanele fizice care realizează venituri din meditații sunt obligate să depună „Declarația unică” până la data de 25 mai, după cum se arată în documentul realizat de către ANAF. Totodată, taxele din impozite de plătesc la bugetul de stat până la data de 25 mai a anului următor, în cazul în care salariatul completează și depune declarația unică.
Este foarte important însă ca persoanele care încasează venituri din meditații și nu le declară la timp sau nu le declară deloc riscă să primească amenzi, așa cum specialiștii atrag atenția că se întâmplă în cazul oricărei întârzieri sau nedeclarări a veniturilor.
Citeste si: 10 alimente care scad acidul uric. Cum revii la valorile normale fara pastile
„Bănuiesc că aceste riscuri trebuie să fie prevăzute în legislație și în instrucțiunile Ministerului(...) De obicei, la lipsa unei declarări sau declararea mai târziu decât trebuie este însoțită de niște amenzi și penalizări de întârziere”, a declarat economistul Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.ro.
Aurelian Dochia
Ce ar trebui să știre profesorii care încasează bani din meditații
Cadrele didactice care încasează bani din meditații ar trebui să se înregistreze la Registrul Comerțului, iar mai apoi să depună declarația unică amintită mai sus.
Citeste si: Tichete de masă 2022. Valoarea tichetelor de masă a crescut cu 50%
Mai mult decât atât, este important de precizat faptul că dascălii au obligația să aibă și case de marcat. Măsura este aplicat în cazul contribuabililor care încasează în numerare sau prin utilizarea cardurilor de credit, venituri din activități independente.
În ghiul emis de ANAF se precizează faptul că „ În situația în care contribuabilul care obține venituri din activități independente încasează integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substituitelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populație, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”.
Citeste si: Când vor primii românii cu venituri mici voucherele de 50 de euro? Anunțul făcut de Ministerul Muncii