
In articol:
- Tot ce trebuie să știe românii cu polițe de asigurare la o firmă în faliment
- Ce pot face oamenii cu polițele de asigurare la Euroins
- În cât timp își pot vedea clienții banii înapoi
- Prețurile la RCA, puternic lovite de falimentul Euroins
În acest caz, specialiștii explică în mod clar ce trebuie să facă șoferii și mai ales la ce lucruri trebuie să se gândească când decid să își denunțe sau să își păstreze polițele.
Falimentul Euroins aduce o serie de probleme în rândul șoferilor, dar și în piața asigurărilor RCA. Pe de-o parte, șoferii au o serie de mijloace la care pot apela ca să rezolve problemele, însă prețurile la polițele de asigurare s-ar putea să le dea mari bătăi de cap conducătorilor auto.
Pentru moment însă, se ia în calcul înghețarea prețurilor la RCA, decizie care ar putea să conducă însă la o explozie a prețurilor de mai târziu sau chiar la falimentul și mai multor companii de pe piață.
Tot ce trebuie să știe românii cu polițe de asigurare la o firmă în faliment
Jurnaliștii Wowbiz.ro au discutat cu avocatul Adrian Cuculis pentru a vedea ce pot face oamenii, din punct de vedere legal, dacă au polițe de asigurare la Euroins.
"Românii au toate motivele să se teamă. Avem două mari probleme când vine vorba de orice fel de faliment(...) Ce fac oamenii care au în continuare asigurări la Euroins?! Ei le pot denunța, pentru că acestea sunt niște contracte de asigurare și pot fi denunțate.
Își pot recupera banii de la Fondul de Garantare și evident se pot muta la un alt asigurator din piață, în așa fel în cât să aibă niște asigurări demne de a nu le aduce niște prejudicii mai târziu", a explicat el.
Accident auto
Ce pot face oamenii cu polițele de asigurare la Euroins
Clienții au două variante în acest caz, iar avocatul Adrian Cuculis a explicat pe larg ce se poate întâmpla în ambele situații.
Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri
"Să luăm următoarea ipoteză: Eu am asigurare la Euroins și sunt vinovat, îl ciocnesc pe celălalt șofer foarte tare și îi dau asigurarea și îi spun să se despăgubească de la Euroins, de la Fondul de Garantare, etc.
Totuși, ceea ce nu știe foarte multă lume este că în momentul în care Fondul de Garantare intră în plată, despăgubește cu 100.000 de euro, dar dacă Doamne ferește se întâmplă și pierderi de vieți omenești și așa mai departe, suta aceea de mii se poate extinde și pentru cel care este vinovat.
Fondul de Garantare îți dă 100.000 și până la pretențiile pe care le are partea adversă va trebui să scoți tu bănuții din buzunar. Sfatul meu ar fi ca oamenii să denunțe cât mai repede polițele și să își facă noi polițe la o firmă serioasă.
În al doilea rând, în 60 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial de retragere a autorizației de funcționare a Euroins, Fondul de Garantare devine intermediar între asigurați și cei care au de primit sumele și pot face plăți abia după 60 de zile de publicare în MO, dar nu mai devreme", a mai explicat avocatul Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.ro.
Aglomerație pe o șosea
În cât timp își pot vedea clienții banii înapoi
În medie, clienții și-ar putea primi banii înapoi în aproximativ un an. Teoretic, restituirea sumelor începe după 60 de zile de la denunțarea contractelor, însă aceste proceduri pot dura mai mult, având în vedere și numărul mare de persoane într-o astfel de situație.
"În momentul în care sunt doare de plată sau dosare care se vor deschide de acum înainte, cu toții trebuie să știe că suma maximă de despăgubire va fi 100.000 de euro, adică echivalentul a 500.000 de lei.
Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro
Teoretic, banii se vor da înapoi după cele 60 de zile. Se va face o listă, în funcție de persoanele care solicită lucrul acesta și evident va dura. În medie am putea spune că poate dura un an de zile", spune Adrian Cuculis.
Prețurile la RCA, puternic lovite de falimentul Euroins
Totodată, prețurile la asigurările obligatorii vor avea și ele de suferit de pe urma acestei crize. Astfel că una dintre măsurile luată în calcul de către autorități este înghețarea tarifelor, însă costurile pieselor auto și ale manoperei sunt total diferite față de martie 2022.
Adrian Negrescu este de părere că înghețarea tarifelor la RCA la valoarea din 2022 ar putea conduce la falimentul altor companii, dar și la o explozie a prețurilor la momentul la care acest interval de plafonare se va încheia.
"Înghețarea prețurilor RCA la nivelul din martie 2022 nu va rezolva probleme din piață, ci le va accentua. Tarifele de anul trecut nu mai reflectă situația din 2023 când tarifele de service au crescut, piesele de schimb s-au scumpit, costul operațional al companiilor a crescut.
Astfel, toate costurile companiilor de asigurări sunt mai mari față de anul trecut. Sunt curios la ce nivel vor plafona aceste tarife de referință, la cele din martie 2022 sau la tarifele medii ale pieței pentru că există o diferență între cele de referință și cele practicate în martie 2022 de către companii.
În acest ritm, prin plafonare, nu facem altceva decât să punem gaz pe focul problemelor din piață și nu este exclus ca în următoarele luni, după expirarea acestei plafonări să vedem o creștere a valorii polițelor RCA.
Nu este exclus, pe de altă parte, ca și alte companii să intre în dificultate, fiind o urmare a acestei măsuri nefericite pe care autoritățile o propun și care vine să îngroape și mai mult companiile deja existente în piață", a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!